Avrupa'da Parlamentosu milletvekilleri, Avrupa Birliği Komisyonu’nun, Türkiye vatandaşlarına Schengen ülkelerine vizesiz seyahati öngören tavsiye kararını çarşamba günü AP Genel Kurulu’nda görüşecek.
Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilleri, Avrupa Birliği Komisyonu’nun (AB), TürkİYE vatandaşlarına Schengen ülkelerine vizesiz seyahati öngören tavsiye kararını çarşamba günü AP Genel Kurulu’nda görüşecek.
Anadolu Ajansı’nın (AA) haberine göre, Türkiye vatandaşlarına vizesiz seyahati sağlayacak tavsiye kararının yer aldığı üçüncü raporun Genel Kurul’da görüşülmesi kararı AP Genel Kurulu final ajandasına da eklendi.
Avrupa Birliği Komisyonu’nun 4 Mayıs’ta yayımladığı rapor, AP Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi’nde ele alındı.
Komite üyeleri, raporun AP hukukuna uygun olup olmadığını incelemek amacıyla, AP Hukuk Servisi’nin görüşünü aldı.
AP Hukuk Servisi’ne göre, Türkiye ve AB arasında imzalanan anlaşma ve AB Komisyonu’nun tavsiye kararında hukuki açıdan bir sakınca bulunmadığı belirtildi.
AP Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi üyeleri, anlaşma ve raporun hukuki bir yaptırımı olup olmadığı hakkında soru işaretleri bulunduğunu, ayrıca varılan anlaşmanın siyasi hedeflere göre belirlenmiş bir karar olduğu eleştirilerini getirdiği belirtildi.
Geçen hafta AB Komisyonu’nun tavsiye kararından hemen sonra bir araya gelen AP Başkanı Martin Schulz ve grup başkanlarından oluşan Başkanlar Konferansı kararı değerlendirmiş ve “Türkiye’yle vize serbestisi konusunda başarılı bir sonuç elde edilmesine yapıcı katkıda bulunmaya hazırız. Ancak parlamento prosedürlerinde bir kısayol olmayacak” ifadesini kullanmıştı.
Açıklamada, Komisyon’un Parlamento’yu tüm şartların yerine getirilmediği konusunda bilgilendirdiği, “Tüm şartlar tamamen karşılanana kadar ve AB Komisyonu, Parlamento’ya bu konuda yazılı garanti verinceye kadar çalışmalar devam etmeli ama komiteye sevkin gerçekleşmeyeceği” ifade edilmişti.
Geçen hafta Brüksel’de açıklanan ve Türkiye vatandaşlarına vizesiz seyahati öngören yol haritasına dair yayımlanan üçüncü raporda, Türkiye’nin 72 kriterden 67’sini yerine getirdiği belirtilmişti.
Türkiye’nin terörle mücadele yasası da dahil olmak üzere 5 alanda daha adım atması gerekiyor.