16 Nisan referandumundan sonra '6 ay' içinde çıkması gereken Uyum Yasaları’nda süre doldu. Başbakan hala Meclis’e gelmeyen yasalarla ilgili çalışmanın sürdüğünü belirtirken süre vermedi. CHP’ye göre seçim kanunda yapılmak istenen değişiklik MHP’yi rahatsız edeceği için gecikme var. HDP ise 2 turlu Cumhurbaşkanlığı seçimindeki kaygılar nedeniyle AK Parti’nin yeni bir manevra aradığı görüşünde.
Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin kabul edildiği 16 Nisan referandumunun üzerinden yaklaşık 7 ay geçti. Yapılan Anayasa değişikliğinin Geçici 21. maddesine göre kanunun yayımından itibaren Meclis İçtüzüğü değişikliği ile diğer kanuni düzenlemelerin en geç 6 ay içinde yapılan Meclis’ten çıkarılması gerekiyordu. Ancak bu süre dolmasına karşın “Uyum Yasaları” olarak nitelendirilen düzenlemeler Meclis’e sunulmadı.
Hafta başında Meclis’te gazetecilerle bir araya gelen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Bütçe görüşmeleri gerekçe olarak sunulmadığı takdirde bugünlerde Meclis’e bir hazırlığın gelmesinde yarar var” diyerek daha fazla gecikilmemesi mesajı verdi. Meclis Genel Kurulu’nda konuşan MHP Milletvekili Mustafa Mit de 6 aylık sürenin 27 ekimde dolduğuna dikkat çekti, “Bunun müeyyidesi yok” yaklaşımını eleştirdi. Mit, “Hukuk müeyyide ile ölçülmez. Konulan kanun, kanun yapan tarafından bu şekilde yorumlanırsa vatandaşın keyfî yorumlarına karşı müeyyide uyguladığınızda size ancak ‘zalim’ denir” dedi.
BAŞBAKAN TARİH VERMEDİ
MHP’den Uyum Yasaları’nın bir an önce çıkması gerektiği yönünde bu açıklamalara yanıt Başbakan Binali Yıldırım’dan geldi. AK Parti’de bir Komisyon oluşturulduğunu ve hazırlık çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Yıldırım, “Bunlarla ilgili değişiklik teklifleri Meclis’e getirilecek ve görüşülecek” dedi ama yine tarih vermedi.
GECİKMENİN NEDENİ MHP’Yİ ETKİLEYECEK MODELLER
Uyum Yasaları’ndaki bu gecikme farklı tartışmalara yol açtı. CHP’ye göre gecikmenin nedeni MHP’yle ilgili. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Uyum Yasalarının içinde dar, daraltılmış bölge gibi seçim kanununda da değişiklik içeren düzenlemeler var. Ancak her iki model de MHP grubunu olumsuz etkiler. Grup şu haliyle bir modelde yarı yarıya bir modelde 4’te 1’e düşebilir. MHP bunu kabul etmiyor, bu nedenle gecikiyor görünüyor” dedi.
MHP’nin hafta boyunca Uyum Yasalarının bir an önce Meclis’e sunulmasıyla ilgili açıklama yaptığına dikkat çeken Özel, “AKP belki MHP’yi dar bölgeye kurban edip geçebilir. Şu an ise ilişkileri bozmamak için düzenlemeyi en geçe bırakıyor olabilir” değerlendirmesi yaptı.
2 TURLU SEÇİM İÇİN YENİ MANEVRA ARAYIŞI
HDP de Uyum Yasalarının gecikme sürecini AK Parti’nin 2019 seçimlerindeki 50+1 kaygısıyla ilişkilendirdi.
HDP Sözcüsü Bilgen bu konuda şunları söyledi:
“Tüm süreç bir partinin hesapları ve çıkarlarına göre dizayn edilmeye çalışılıyor. Hala referandumdan geçen sistemin sağlıklı tartışması yapılamadı. Anlaşılan o ki 16 Nisan öncesi yapılan uyarılara kulak tıkayanlar şimdi halka onaylattıklarını sandıkları paketten şüphe etmeye başladılar. Özellikle 2 turlu seçimin ortaya çıkartacağı tehdit ve kaygılar kararlı adımlar atmak yerine yeni manevralar yapmanın arayışını başlatmış durumda. Ne yazık ki ne pahasına olursa olsun kazanmak uğruna yapılan planlamalar şimdi daha uzun düşünmeyi yeni hesaplar yapmayı zorunlu kılıyor.”
UYUM YASALARI KHK İLE ÇIKARILABİLİR Mİ?
Kulislerde Uyum Yasaları’nın Kanun Hükmünde Kararname ile de çıkarılabileceği konuşuluyor. CHP Grup Başkanvekili Özel, KHK ile birçok ilgili-ilgisiz düzenleme yapıldığını ama Seçim Kanunu’nda KHK ile bir değişikliği çok beklemediklerini söyledi.
HDP Sözcüsü Bilgen de “Biz yaptık oldu mantığı ile birçok şey OHAL istismarı olarak karşımıza çıktı. Bunun elbette hukuk devleti mantığında yeri olamaz. Ama böyle bir yola da tenezzül edebilirler” görüşünü dile getirdi. / DUVAR