TÜİK Başkanı fiyat artışlarında gerçek rakamların verilere yansımadığının farkında olduklarını belirterek yeni bir hesaplama uygulamasına geçileceğini açıkladı.
Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, TÜİK Başkanı Sait Erdal Dinçer ile yaptığı görüşmeyi aktardı. Dinçer Aktaş’a açıklamalarında, “Otomobil fiyatlarının TÜFE’ye gerçek oranda yansımadığının TÜİK de farkında” ifadelerini kullandı.
TÜİK verilerine göre, enflasyonun kasım ayında yüzde 3,51 artış yaşadığı, yıllık bazda ise yüzde 21,31 olduğu açıklanmıştı.
Alaattin Aktaş, daha önce yayınlanan bir yazısında sıfır otomobilde yaklaşık yüzde 35’lik bir artış olduğunu kaydetmiş ve “Gerçek zam oranı yüzde 35 dolayında olmasına rağmen TÜİK’in yüzde 6 ve yüzde 12’lik oranlara göre hesaplama yapması TÜFE artışının neredeyse 2 puan daha düşük görünmesine yol açtı” ifadelerini kullanmıştı.
Bugün yayınlanan “Söz TÜİK’te” başlıklı yazısında TÜİK Başkanı Sait Erdal Dinçer ile görüşmesini anlatan Aktaş, kurumun yeni bir fiyat derleme uygulamasına geçtiğini aktardı:
“Otomobil fiyatlarındaki artışın TÜFE’ye gerçek düzeyiyle yansımadığını elbette TÜİK de görüyor. Ve bu eksikliği gidermek amacıyla yeni bir çalışma başlatılmış… TÜİK’in herhangi bir ürünün fiyatını endekse dahil edebilmesinin temel şartlarından biri, o ürünün ilgili ay alım satıma konu olması. İşte otomobildeki sıkıntı da burada. Fiyat listeleri var, zamlı listeler var ama alım satım olmadığı söyleniyor. Ama otomobil satışı az da olsa devam ediyor. Zaten Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin verileri de satışların sürdüğünü gösteriyor.”
Aktaş şöyle devam etti:
“İşte TÜİK, TÜFE’nin görece çok düşük bir artış oranı vermesine ve güvenilirliğinin iyice zayıflamasına yol açan bu sorunu aşmak için bu ay yeni bir fiyat derleme uygulamasına geçti. Artık otomobil fiyatları, satış yapılıp fatura kesildiği an Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) ulaşan bilgilerden takip edilecek. Böylece otomobil satışlarının atlanması söz konusu olmayacak ve endekse doğru fiyat artışının yansıtılması mümkün hale gelecek.
Uygulama bu ay başladı. Dolayısıyla 13 Aralık’ta da yazdığımız gibi aralık ayında alınacak fiyatlar bir anlamda kasımdaki eksik fiyatların düzeltmesini de kapsayacak. Buna göre dizel ve benzinli otomobilde yüzde 50 zam oluşması aralık ayında TÜFE’nin yalnızca bu iki kalemden dolayı yüzde 3.5 artması anlamına gelecek.
Ekleyin diğer kalemleri, inanılmaz boyuta varan zamları, suya atılan taş misali her alanı etkileyen akaryakıt zamlarını, bir türlü durdurulamayan ve bu politikayla durdurulması da mümkün görünmeyen kur artışını… 13 Aralık’ta da yazdığımız gibi bu ay TÜFE’deki artış oranı çift haneye, en az yüzde 10’a gidiyor. Bu durumda yıllık TÜFE artışı da yüzde 32’yi bulacak.”