TEB: Muadil ilacı destekliyoruz

TEB: Muadil ilacı destekliyoruz
REKLAM ALANI
Yayınlama: 27.12.2019
Düzenleme: 27.12.2019 10:08
760
A+
A-

Türkiye’de muadil (eşdeğer) ilaçlar vatandaşın aklında olumsuz bir algı yaratırken, ilaçların yüzde 86’sını muadil ilaçlar oluşturuyor. Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, “Muadil ilaçların kalitesinde şüpheye yer bırakacak bir sorun yok, destekliyoruz” açıklaması yaparken, TTB Başkanı Sinan Adıyaman, muadil ilaçların teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayarak “İlaç değişimi hususunda hekimin bilgilendirilmesi ve onayının alınması” uyarısında bulundu.

Türkiye’de muadil (eşdeğer) ilaçlar, birçok vatandaş için halen soru işaretleri barındırırken, ‘güvenilirliği’ tartışma konusu oluyor. Türk Eczacılar Birliği Başkanı (TEB) Erdoğan Çolak, Türkiye’de ilaçların büyük kısmının eşdeğer yani muadil ilaç olduğunu söyledi ve “Muadil ilaçların kalitesinde şüpheye yer bırakacak bir sorun yok” dedi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Sinan Adıyaman da “İlaç değişimi hususunda hekimin bilgilendirilmesi ve onayının alınması” uyarısında bulunarak muadil ilacın teşvik edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

TEB: MUADİL İLACI DESTEKLİYORUZ

Türkiye’de muadil ilaçlara yönelik şikâyetlerin ‘güvenli olmaması’ üzerinden yapıldığını ifade eden Erdoğan Çolak, eşdeğer ilaçların kontrol edilen, eşdeğerlilikleri kanıtlanmış ilaçlar olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

Türk Eczacılar Birliği Başkanı (TEB) Erdoğan Çolak

“Muadil ilaçlara yönelik şikâyetler her dönem oluyor; ancak Türkiye’de ilaçların büyük kısmı eşdeğer yani muadil ilaçtır. Bizim ‘yerli ve milli’ ilacımız olmadığı için patent süreleri ya da veri koruma süreleri dolan ilaçların eşdeğerleri üretilir ve hemen ruhsatlandırılır. İçindeki etken madde miktarı, yardımcı madde miktarları ve etki süreleri analiz edilir. İlaç firmaları muadil ilaç üretirken hem etken madde analizleri pilot üretimler yaparlar hem de bio-eşdeğerlik çalışmaları yaparlar. Eğer analizde herhangi bir eksiklik varsa tespit edilir ve piyasaya sürülmez. Şüpheye yer bırakacak bir sorun yok. Muadil ilaçların kalitesinde bir sorun yok. Gelişmiş ülkelerde muadil ilaçlar teşvik edilir. Bizce de teşvik edilmeli. Aynı zamanda daha ucuzdur. Ülke ekonomisinin ve sağlık giderlerinin sürdürülebilirliğini sağlamak açısından eşdeğer ilaç önemlidir. Biz yerli ve milli, yerelleşmiş olan ilacın satılmasını destekleyen bir örgütüz” dedi.

TÜRKİYE’DEKİ İLAÇLARIN YÜZDE 86’SI MUADİL İLAÇ

Türkiye’de muadil ilaç oranının yüzde 86’larda olduğunu vurgulayan Erdoğan Çolak, şöyle konuştu:

“Genetik hastalıklar, enzim hastalıkları ve kanserde eşdeğeri olmayan ilaçlar var. Bu konuda yapabileceğimiz bir şey yok. Alıp kullanmak zorundayız. Onun haricinde Türkiye’de eşdeğeri olmayan ilaçlar yüzde 14 seviyelerindedir. Eşdeğer ilaç kullanımı da yaygındır. Türkiye, ilacını üretebilecek bir ülkedir; ancak AR-GE yatırımları, etken madde üretimi ham madde üretimi yapılmadığı için geri kalmıştır. Dolasıyla muadil ilacı destekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

TTB: MUADİL İLAÇTA HEKİM ONAYI ÖNEMLİ BİR FAKTÖR

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Sinan Adıyaman

Türk Tabipleri Birliği Başkanı Sinan Adıyaman, eşdeğer ilaçların teşvik edilmesi gerektiğini belirterek, “Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen ‘akılcı ilaç seçim ölçütleri’ nin hekimlik ve eczacılık pratiğine yansıması gerektiğini düşünüyoruz. Etkinlikleri bilimsel olarak kanıtlanmış, güvenilir, hasta tarafından daha kolay kabul edilebilir ve uygulanabilecek, daha az maliyeti olanların seçilmesi ile filtrelemek gerekiyor. Piyasada olan tüm ilaçların akılcı ilaç ölçütlerine göre değerlendirilmesi gerekiyor. Denetlenebilir olma şartı ile destekliyoruz. İlaç değişikliği hususunda hekim onayı ve değişiklik hakkında bilgi verilmesi önemli bir faktördür” diye konuştu.

ankara hosting
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.