TÜRKİYE’nin taze fasulye ihtiyacının önemli bölümünün karşılandığı Burdur’da, bu yıl yağış nedeniyle verim yarı yarıya düştü.
TÜRKİYE’nin taze fasulye ihtiyacının önemli bölümünün karşılandığı Burdur’da, bu yıl yağış nedeniyle verim yarı yarıya düştü. Hasadın başladığı temmuz ayında 70- 80 kuruşa satılan fasulyenin kilosu 2.5- 3 liraya yükselince üretici sevindi.
Burdur’da yaklaşık 12 bin dekar alanda üretimi yapılan taze fasulyede temmuz ayında hasat başladı. Şiddetli yağışlar taze fasulye üretimini olumsuz etkiledi. Günde 400 tondan fazla taze fasulye üretilen bölgede bu yıl üretim günlük 150 tona kadar düştü. Verimin düşmesi taze fasulye fiyatını yükseltti. Hasat dönemi başında üreticinin 70- 80 kuruşa sattığı fasulyenin kilosu 2.5- 3 liraya çıktı.
‘ÜRETİMDE DÜŞÜŞ YARIDAN FAZLA’
Burdur Ziraat Odası Başkanı İbrahim Demir, yağışların fasulyede verim kaybına yol açtığını söyledi. Demir, “Tarlalar harika ama yaş fasulye az. Üretimin az olması nedeniyle fiyat tavan yaptı. Çiftçi bu durumdan memnun. Zamansız yağmurlar üretimi etkiledi, bu yüzden verim düşük oldu. Bölgede geçen yıl günlük ortalama 400- 500 ton civarında fasulye üretilirken bu yıl Halıcılar, Kayaaltı, Lengüme, Sala, Çatağıl ve Bayındır köylerinde günlük 150 ton civarında üretim söz konusu. Zamansız yağışlar nedeniyle fasulye tarlalarında kök hastalıkları oluştu, bazı tarlalar tamamen kurudu. Ancak çiftçimiz üretmekten vazgeçmedi” dedi.
Üretici 41 yaşındaki Ali Akkoç, fasulyede üretimin az olmasının fiyatları yükselttiğini belirterek, “Daha önce bir dönümden 3- 3.5 tona kadar verim alınabiliyordu. Bu yıl 2 ton ancak alabiliyoruz. Hava şartlarından dolayı verim az, dolayısıyla fiyatlar yüksek” diye konuştu. Üreticiler Ali Sağlık ve Mehmet Karadağ da talebin fazlalığı nedeniyle fiyatların yükseldiğini, bu durumdan memnun olduklarını kaydetti.
FOTOĞRAFLI
Kaynak: Doğan Haber Ajansı