33 gencin hayatını kaybettiği Suruç katliamı davasındaki tek sanığın SEGBİS ile bağlanmasına mağdur aileleri tepki gösterdi. Katliamda babasını yitiren Dilek Kaya, heyete “Ben 7 aylık bebeğimi bırakıp, geldim. O katil bombacı neden burada değil?” sözleriyle isyan etti.
Urfa’nın Suruç ilçesinde bulunan Amara Kültür Merkezi’nde bir araya gelen gençlere 20 Temmuz 2015 tarihinde IŞİD tarafından gerçekleştirilip, 33 kişinin hayatını kaybettiği, 104 kişinin de yaralandığı canlı bombalı saldırısına ilişkin açılan davanın 8’nci duruşması, Urfa 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Urfa T Tipi Cezaevi Kampüsü içerisinde bulunan mahkeme salonunda görülen duruşmayı, yaşamını yitirenlerin aileleri ve Suruç Gazileri’nin yanı sıra HDP Urfa milletvekilleri Ayşe Sürücü, Ömer Öcalan, Nusrettin Maçin ve parti yöneticileri, Urfa ve Diyarbakır baroları, ESP MYK üyesi Deniz Aktaş ve Fransa Anti-Kapitalist Parti Temsilcisi izledi. Davanın tek sanığı Yakup Şahin’in bulunduğu cezaevinde Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile katıldığı duruşmada, taraf avukatları hazır bulundu.
SANIĞA ‘ARTIK KONUŞ’ SÖZLERİYLE SESLENDİ
Kimlik tespitlerinin yapılması ile başlanan duruşmada, mahkeme heyeti ilk olarak saldırıda oğlu Uğur Özkan’ı kaybeden Mehmet Özkan’a söz verdi. Baba Mehmet Özkan, konuştuğu sırada sanık Yakup Şahin’e dönerek, “Neye hizmet edip, yaptın bu katliamı? Seni kullandılar ve içeri attılar. Seni bitirecekler. O nedenle artık konuş, sana bu katliamı kim yaptırdı?” diye sordu.
‘O KATİL NEDEN BURADA DEĞİL?’
Katliamda yaşamını yitiren İsmet Şeker’in kızı Dilek Kaya da, sanığın duruşmada hazır edilmemesi nedeniyle “Ben 7 aylık bebeğimi bırakıp, geldim. O katil bombacı neden burada değil” sözleriyle heyete tepki gösterdi. Suruç Gazisi olan Çağla Seven ise, heyete yönelik “Ben genç bir hekimim ve 32 ameliyat geçirdim. Ben giydiğim önlüğün hakkını veremediğim zaman, o önlüğü çıkarırım. İşinizi layıkıyla yapamıyorsanız, bu dosya bu hali ile kapanırsa, bu acı ile nasıl yaşayacağız” ifadelerini kullandı.
9 MAYIS’A ERTELENDİ
Avukatların, İlhami Balı’nın eşi Hülya Balı’nın Suriye’den Türkiye’ye geliş aşaması ve sonrasının araştırılması talebi dışındaki tüm talepleri ret eden heyet, bir sonraki durulmayı 9 Mayıs’a erteledi.
NE OLMUŞTU?
Türkiye’nin çeşitli illerinden Suruç’a giden Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyeleri, 20 Temmuz 2015 günü Amara Kültür Merkezi’nde basın açıklaması yaptığı sırada patlama gerçekleşmişti. Patlamada 33 kişi hayatını kaybetti, 104 kişi de yaralandı.
Saldırının ardından başlatılan soruşturma kapsamında Ankara Katliamı davasından tutuklu olan Yakup Şahin ile Suriye’de bulunduğu belirtilen Deniz Büyükçelebi ve İlhami Bali hakkında 104’er kez müebbet hapis cezası istemiyle açılan dava açılmıştı. (Kaynak: MA)