Suriye Politika Araştırma Merkezi’nin açıkladığı rapora göre, Suriye’deki savaşta 470 bin kişi yaşamını yitirdi, ülke nüfusunun yüzde 11’i öldü ya da yaralandı. Raporda, uluslararası müdahalenin yoğunlaşmasının, Suriyeliler arasındaki ‘kutuplaşmayı’ artırdığı da vurgulandı.
Suriye Politika Araştırma Merkezi (SCPR) Suriye’de savaşın yarattığı yıkımla ilgili yeni bir rapor açıkladı.
Raporu, Guardian gazetesi yayımladı.
Rapora göre Suriye’deki savaşta ülke nüfusunun yüzde 11’i öldü ya da yaralandı.
Rapordaki bilgiler şu şekilde:
* Suriye’deki savaşta 470 bin kişi yaşamını yitirdi. Savaş nedeniyle ulusal sağlık sistemi ve ülke alt yapısı neredeyse yok oldu.
* Suriye’de ölenlerin sayısı BM’nin son açıkladığı 250 bin rakamının yaklaşık iki katı. BM 18 ay önce istatistik toplamayı durdurmuştu.
* Toplamda, krizin başladığı 2011 Mart ayından bu yana nüfusun yüzde 11,5’i öldü ya da yaralandı. Yaralananların sayısı 1.88 milyon oldu.
* Ortalama yaşam süresi 201’da 70 iken bu, 2015’te 55,4’e geriledi.
* Tüketici fiyatları geçen yıl yüzde 53 arttı.
* Çalışma şartları ve ücretler kötüleşti. Güvenlik kaygıları nedeniyle artık daha az kadın çalışıyor.
* Yaklaşık 13,8 milyon Suriyeli, geçim kaynağını yitirdi.
* Toplamda nüfusun yüzde 45’i yaşadığı yerlerden ayrılmak zorunda kaldı. 6.36 milyon kişi ülke içinde yer değiştirirken 4 milyon fazla kişi ülke dışına çıktı.
Uluslararası müdahale kutuplaşmayı artırdı
İlgili raporda, gelişmiş ülkelere eleştiri de yapılıyor. Suriyelilerin beş yıldır acı çekmesine rağmen insan hakları ve insan onuruna dair küresel ilginin, sadece krizin, kalkınmış ülkelerin toplumlarında etkili olduğunda yoğunlaştığı vurgulanıyor.
Raporda, “Uluslararası müdahalenin yoğunlaşması, Suriyeliler arasındaki ‘kutuplaşmayı’ artırdı ve insani kalkınma, insan hakları ve insan onuru kapsamlı bir şekilde tahrip oldu,” deniliyor.