Suriye’de siyasi çözüm için yol haritasını içeren karar BM Güvenlik Konseyi tarafından kabul edildi. Buna göre; İlk adım olarak Suriye’de ülke çapında ateşkes ilan edilecek ve geçiş hükümeti kurulacak.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Suriye’de siyasi diyalog sürecinin başlaması ve ülke genelinde ateşkes ilan edilmesini isteyen ve Cenevre Bildirisi ile Viyana toplantılarında alınan kararları teyit eden karar tasarısını oy birliği ile kabul etti.
15 üyenin de olumlu oyuyla kabul edilen karar, siyasi geçiş süreci için Suriyelilerin öncülüğünde ve tüm tarafların onayladığı bir geçiş hükümeti kurulmasını da kapsıyor.
Siyasi müzakereler ve ateşkesin birlikte yürütülmesi gerektiği belirtilirken, bu sürecin Ocak ayında BM gözetiminde başlatılmasının hedeflendiği ifade edildi.
Konsey, BM Genel Sekreterliği’nden de ateşkesin uygulanması, gözetlenmesi ve raporlanmasına ilişkin uygulanabilecek modelleri en geç bir ay içinde sunmasını istendi.
Konsey, Viyana’daki görüşmelerde alınan, “Suriyelilerin önderliğinde 6 ay içinde geçiş süreci, taraflar arasında müzakerelerin başlaması ve ateşkes sağlanması, yeni bir anayasa yapılması, 18 ay içinde adil bir seçim düzenlenmesi ve BM denetiminde terör örgütü-muhalif ayrımı yapılması için çalışılması” kararının desteklendiğini söyledi.
Tüm Suriye’ye insani yardım ulaştırılması ve komşu ülkelere sığınan Suriyelilerin ülkeye dönebilmeleri için güvenli ortamın oluşturulması çağrısı da yapıldı.
Suriye’de 5. yılına giren savaşta 250 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler’e göre, savaş nedeniyle yaklaşık 12 milyon kişi evlerini terk etti.