Soma Katliamı’nın 2. yılı: Adalet istiyoruz

Soma Katliamı’nın 2. yılı: Adalet istiyoruz
REKLAM ALANI
Yayınlama: 13.05.2016
1.136
A+
A-

Soma Katliamı’nın 2. yılında aileler mezarlıklara giderek, yakınlarını andı. Madenci heykelinin önünde ise açıklamalar yapıldı.

Manisa’nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömürleri AŞ tarafından işletilen ocakta 13 Mayıs 2014’te 15.00 sıralarında başlayan yangında, 420 metre derinlikte ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, 301 madenci hayatını kaybetmiş, 162 işçi sağ kurtarılmıştı.

Soma Katliamı’nın 2. yıl dönümünde, 301 işçi anıldı, katliamın sorumlularının cezalandırılması istendi.

301 işçinin hayatını kaybettiği Soma Katliamı’nın yıl dönümünde ilçede çeşitli eyle ve etkinlikler düzenlenirken, aileler sabahın erken saatlerinden itibaren mezarlıkları ziyaret etti.

Aileler, sorumluların yargılanmasını isteyerek, adalet istedi.

“Bunun bir kader olmadığını çok iyi biliyoruz”

Öte yandan ilçedeki madenci heykelinin önünde açıklamalar yapıldı, anıta çiçekler bırakıldı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipler Birliği (TTB)heykelin önünde ortak bir açıklama yaptı.

Açıklamayı okuyan TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliamın yüzyılın en büyük iş faciası olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Bu acıyı unutturmamak ve böyle acıların bir kez daha yaşanmaması için alanlardayız.

“İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanında işçiyi her türlü korumadan uzak bırakan mühendis ve hekimi iş kazaları tazminatlarından sorumlu tutan, işvereni ve iş yaşamını denetlemekten sorumlu tutan, devleti ise her türlü sorumluluktan arındıran bir politika ile karşı karşıyayız.

“Bunun bir kader olmadığını çok iyi biliyoruz. Biz yaşamını alın teri ile kuran emekçiler güvenceli koşullarda çalışmak ve emeğimizin karşılığını almak istiyoruz. Özellikle kamuya ekonomik anlamda yük olan işçileri köleleştiren taşeron ve rödovans sistemlerine son verilmesini istiyoruz.

“Sendikaların meslek odalarının, üniversitelerin karar süreçlerinde ve yönetiminde yer aldığı idari ve mali yönden bağımsız demokratik bir işleyişe sahip ulusal işçi sağlığı güvenliği kurumunun bir an önce oluşturulması gerektiğini yineliyoruz.”

Maden Mühendisleri Odası da Hükümet Konağı önünde açıklama yaptı.

Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ayhan Yüksel, katliamın gerçek sorumlularının “ocaklara taşeronu, rödovansı sokanlar” olduğunu belirterek, “Yaptıkları yasalarla esnek ve kuralsız çalışma ile üretimi zorlayanlar, denetimi etkisizleştirenlerdir” dedi.

ankara hosting
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.