Şırnak'ta 8 ay süren sokağa çıkma yasağı bugün kaldırıldı. Evine dönen Şırnaklı yurttaşlar Şırnak'ın durumunu şöyle anlatıyor: Sokaklar, caddeler yok olmuş, büyüdüğümüz şehirde kaybolduk…
Şırnak’ta 14 Mart tarihinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı bugün kısmi olarak kaldırıldı. Yasağın kaldırılmasının ardından Şırnaklılar evlerine dönmeye başladı. Birçok Şırnaklı da evlerinin yıkılmış olduğunu görünce geri döndüler. Bazı yurttaşlar ‘Şırnak’ı tanıyamadıklarını’ ifade etti.
‘ŞIRNAK DİYE BİR ŞEHİR YOK’
Yasağın kaldırılmasının ardından Şırnak’ta incelemelerde bulunan Şırnak HDP milletvekili Aycan İrmez tablonun medyada göründüğü gibi olmadığını söyleyerek bütün kesimlere Şırnak halkı etrafında kenetleme çağrısı yaptı: “İnsanların evlerindeki eşyalar bile yağmalanmış. Şırnak’ta yasak devam ediyor. Her yere Türk bayrakları asılmış ama Şırnak halkının Türk bayrağı ile bir sorunu yok. Şırnak’ın tarihi kimliğini, hafızasını ve anılarını yok etmişler. Şırnak’a geri dönen insanların içi kan ağlıyor. Herkes şok halinde. Bütün kesimleri Şırnak halkıyla dayanışmaya çağırıyorum.”
’25 YIL YAŞADIĞIM ŞEHRİ TANIYAMADIM’
Şırnak’taki yasak boyunca birçok aile farklı şehirlere göç etti. Evinden uzaklaşmak istemeyen ve maddi imkanı el vermeyen yurttaşlar da Şırnak’a yakın köylerde çadır kurarak yaşamaya çalıştı. Bugün yasağın kaldırılmasının ardından Şırnak’taki evine giden 27 yaşındaki Yavuz Zeybek, hayal kırıklığı yaşadığını belirtiyor: “Yasak süresi boyunca mülteci gibi yaşadık. Ailemle 8 aydır göçebe gibi yaşadık. Yasak kaldırılınca Şırnak’a geldim. Evimiz tam anlamıyla yıkılmamış. Ama komşularımızın evleri tamamıyla yıkıldı. Evlerinin yıkılmış olduğunu gören komşularımız geri döndü. Mahallelerde patlamamış mühimmat olabileceğini düşünürsek çocuklar büyük bir risk altında. Benim içim yanıyor. Arkadaşlarımızla birlikte yıllardır gezdiğimiz sokaklar, kafeler, çocukluk anılarımız birer birer yok edilmiş. Mahalleleri gezerken buranın Şırnak olduğuna inanmadım. 25 yıldır yaşadığım memleketimde kayboldum.”
‘GERİ DÖNÜYORLAR’
Şırnak Belediyesi çalışanlarından Eda Bazencir ise, “Şehir merkezinin yüzde 70’i yıkılmış durumda. Şırnak’a gelen insanlar evlerini gördükten sonra geri dönüyorlar. Evlerimizi gördükten sonra neye uğradığımızı şaşırdık. Buna rağmen yıkım devam ediyor. İnsanlar evlerini kurtarmaya gelmiş, ama ortada tek bir eşya kalmamış. Bütün eşyalar yağmalanmış. İnsanların buraya gelip buradaki durumu görmeleri gerekiyor.”
‘HİÇ BİR ŞEY KALMAMIŞ’
Bölgede incelemelerde bulunan avukat Ramazan Demir de bu hafta içerisinde Şırnak’a gittiğini fakat gördüğü durumun çok vahim olduğunu görünce bu durumu kaldıramadığını, bu yüzden İstanbul’a geri döndüğünü söyleyerek şöyle devam etti: “Şırnak’ın başını ve sonunu görebilmek mümkün. Bir şehrin yüzde 70’i yok edilmiş durumda.” / Gazeteduvar