SETA yayınladığı medya raporuyla gazetecileri fişledi. Basın meslek örgütleri rapora tepki gösterirken Çağdaş Gazeteciler Derneği, raporda adı geçen gazetecilere SETA'ya dava açma çağrısı yaptı.
SETA tarafından yayınlanan “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” başlıklı rapor gazetecilerin tepkisini çekti. “Raporda ele alınan medya kuruluşları kuruluşundan bugüne incelenirken mecraların Türkiye için kritik olaylardaki tavrı da ölçülmeye çalışılmıştır. Ayrıca çalışan profili incelenerek uluslararası medya kuruluşların çalışanlarının geçmişte hangi mecralarda görev yaptığı ağ analizleriyle ortaya konulmuştur” sunumuyla paylaşılan rapor aralarında Gazete Duvar yazarlarından Fehim Taştekin’in de olduğu çok sayıda gazetecinin geçmişte ve bugün çalıştıkları medya kuruluşlarını ve habercilik faaliyetlerini listeledi. Ayrıca bir çok gazetecinin Gazete Duvar’da yer alan haberleri paylaşmaları da raporda yer aldı. SETA’nın bu raporu çok sayıda gazetecinin tepkisini çekti ve ‘fişleme’ yorumlarında bulunmasına neden oldu.
Gazeteci Candan Yıldız, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “SETA’nın “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” raporundan bir örnek daha: Nevzat Çiçek, Twitter hesabından Necmettin Erbakan, Ahmet Kaya gibi toplumun farklı kesimlerini temsil eden kişiler için başsağlığı dilekleri iletmiştir” ifadelerini kullanırken Nevşin Mengü de, “Bu ülke ne andıçlar ne fişlemeler gördü. Bu dönemde işini yapıp fişlenmeyen kaldı mı?” dedi.
SETA'nın "Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları" raporundan bir örnek daha: Nevzat Çiçek, Twitter hesabından Necmettin Erbakan, Ahmet Kaya gibi toplumun farklı kesimlerini temsil eden kişiler için başsağlığı dilekleri iletmiştir. https://twitter.com/candanyildiz/status/1147496018243719168 …
candan adlı kişinin diğer Tweetlerini gör
ULUSLARARASI MEDYAYA ÖNERİLER
Raporda ayrıca uluslararası medya kuruluşları hedef alınarak, “Türkiye’de yayın yapan yabancı medya organlarının tamamına yakını tek sesli bir profil çizmektedir. Medya organlarının ilan ettikleri yayın ilkeleri doğrultusunda tarafsız ve çok sesli bir haber aktarım dili geliştirmeleri gerekmektedir. Bu hususta Türkiye’ye mahsus öz denetim mekanizmalarını geliştirmeleri faydalı olacaktır” ifadeleri yer aldı.
ÇGD’DEN GAZETECİLERE DAVA AÇIN ÇAĞRISI
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), gazetecileri “Türkiye’nin yeni medya andıcı” olarak nitelendirilen SETA raporuna karşı hukuki haklarını kullanmaya davet etti.
ÇGD’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Gazetecilerin, gazetecilik yapmalarına dahi tahammül edemeyen, tüm gazetecileri belli kalıpta görmeyi hedef edinen, gazetecileri toplumun bir kesimine hedef göstermekten çekinmeyen SETA’nın fişleme belgesi, tarihimizde kara lekelerden biri olarak anılacaktır” denildi.
Söz konusu raporun “Türkiye’nin yeni medya andıcı” olarak görüldüğü belirtilen açıklamada, “Bu fişleme belgesini hazırlayan zihniyeti kınıyoruz, tüm meslektaşlarımızı basın ve kişisel özgürlüklerimize yapılan bu saldırıya karşı durmaya ve hukuki haklarını kullanmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullanıldı.
BASIN İŞ: GAZETECİLİK YAPMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ
DİSK Basın İş’in sosyal medya hesabında yapılan açıklamada da, “Kimi zaman üniforma giydiler, kimi zaman sivil kıyafetler, Andıç hazırlamaktan, gazeteciler fişlemekten, tehdit etmekten vazgeçmediler. Bizler de gazetecilik yapmaktan, gerçekleri yazmaktan vazgeçmeyeceğiz” denildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Siz ‘uluslararası basının Türkiye’deki uzantıları’ nı yazın, Bizler de Uluslararası Sermayenin Türkiye’deki uzantılarını yazacağız. Gerçekleri öğrenmek isteyenlere, hapisteki meslektaşlarımıza sözümüz olsun. SETA tarafından hazırlanan ‘raporda’ adı geçen tek bir meslektaşımızın başına gelecek olumsuzluktan, raporu hazırlayan, talimat veren ve yayına sunanlar sorumludur.”
GGC: SETA, RAPORDA İSMİ GEÇEN GAZETECİLERDEN ÖZÜR DİLESİN
Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC) de, yazılı açıklama yaparak SETA’nın raporunu eleştirdi. GGC üyelerinin de isminin raporda geçtiğinin belirtildiği açıklamada, “Belgede ismi geçen meslektaşlarımızın karşılaşacağı herhangi bir olumsuzluğun tüm sorumluluğunun, arkadaşlarımızı fişleyen ve hedef gösteren SETA Vakfı’nda olacağını kamuoyunun bilgilerine sunarız” denildi.
GGC açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
“Raporun satır aralarında meslektaşlarımıza yönelik olumsuz algı yaratılmaya çalışıldığı, yabancı medya kuruluşlarında çalışan gazetecilerin isim isim, çalıştıkları kurumlar, yaşadıkları yerler de açıkça belirtilerek, hedef gösterildiği ve fişlendiği açıktır. Daha fazla düşünce özgürlüğü için yargı reformlarının konuşulduğu bir dönemde bu rapor Türkiye demokrasisine, basın ve ifade özgürlüğüne ağır bir darbe niteliğindedir.
Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti olarak; aralarında üyelerimizin de bulunduğu meslektaşlarımız hakkında olumsuz algı yaratan; aralarında TRT’nin de bulunduğu bazı basın kuruluşları hükümete muhalif ve hatta meslektaşlarımızı bazı odaklara hedef göstermekten başka bir maksadı olmayan bu raporun geri çekilmesi ve raporda ismi geçen gazetecilerden özür dilenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.” (DUVAR)
SETA, Türkiye’deki yabancı basın kuruluşlarını ve bu kuruluşlarda çalışan gazetecileri fişlemiş.
O ki bir rapor yazdınız, insan sormaz mı; neden bu kadar yetenekli gazeteci “yerli ve milli” bir yayın kuruluşunda artık çalışamıyor?
Neden bazıları cezaevinde?
Bazıları neden işsiz? https://twitter.com/setavakfi/status/1147106788136931328 …Rapor: Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları
Çalışmayı inceleyebilir, PDF sürümünü indirebilirsiniz: https://www.setav.org/rapor-uluslararasi-medya-kuruluslarinin-turkiye-uzantilari/ … | @ismail_caglar_ @khulyaa, Seca Toker
338 kişi bunun hakkında konuşuyor