Sel felaketi, mevsimlik işçileri de çadırlarından etti

Sel felaketi, mevsimlik işçileri de çadırlarından etti
REKLAM ALANI
Yayınlama: 09.01.2017
Düzenleme: 09.01.2017 12:19
1.098
A+
A-

Mersin’deki sel felaketinde mevsimlik tarım işçileri, çadırlarının sel sularına kapılması ardından garaj ve bodrum katlarında kalıyor.

Mersin'de 29 Aralık'ta yaşanan şiddetli yağış nedeniyle meydana gelen sel felaketinden sular altında kalan tarım arazilerinin yanı sıra mevsimlik tarım işçilerinin yaşam alanları da nasibini aldı. Sel felaketinin ardından Tarsus ve Akdeniz ilçelerinde bulunan mevsimlik tarım işçilerinin bir bölümü, Huzurkent Mahallesi’nde bulunan eski belediye binasına yerleştirildi. Binlerce işçi ise, taşıdıkları çadırlarını ya farklı alanlara kurdu yada bulundukları bölgeye yakın evlerin garaj ve bodrum katlarına sığındı. 

Tarsus’a bağlı Özel Bahşis Köyünde mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan İbrahim Halef, Suriye'den göç ettiklerini ve 4 yıldır mevsimlik tarım işçiliği yaptığını kaydetti. Yaşanan sel felaketi nedeniyle kaldıkları çadırları terk etmek zorunda kalan Halef, köyde buldukları bir evin garajına kurdukları çadır ile yaşamlarını sürdürmeye çalıştıklarını söyledi. İlk geldiklerinde çok sayıda mevsimlik işçinin olduğunu ve hepsinin çadırlarda kaldığını ifade eden Halef, kendilerinin daha ucuza çalıştırıldığını ifade etti. Halef, yağmur nedeniyle çadırlarda kalamadıklarını ve kaldıkları yerlerin düzeltilmesini istedi. İsmail Halef isimli Suriyeli işçi de, yağışlar nedeniyle bir evin garaj katına kurduğu çadırda yaşama tutunanlardan. İsmail Halef, kendilerine uzatılacak yardım elini beklerken, sel felaketi nedeniyle işe de gidemediklerini aktardı. 

TARIM İŞÇİLERİ ZOR DURUMDA

Çadırını daha yüksek bir sokağa taşıyan Cesim Hasan, çadırını selden zor kurtardığını ancak bulundukları yerin de devam eden yağışlar nedeniyle tehlike altında olduğunu söyledi. Çadırı sel sularına kapılan Muhammet Çetin isimli tarım işçisi de, sel nedeniyle sığındığı bodrum katına 250 TL kira ödediğini kaydetti. Çetin, yaşadıkları koşulların zorluğuna dikkat çekerek, ne yapacaklarını bilemediklerini ifade etti.

Tarsus Tarım İşçileri Derneği Başkanı Nusret Veyselkarani, tarım işçilerinin büyük bir bölümünün Suriyeli mültecilerden oluştuğunu belirtti. Bölgede çalışan mevsimlik işçilerin uzun yıllardır taleplerinin yerine getirilmediğini aktaran Veyselkarani, işçilerin son yıllarda dernek çatısı altında bir araya gelerek, sağlıklı barınma haklarına dair görüştükleri Mersin Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere çok sayıda yetkili kurum ve kuruluşun verdiği sözleri yerine getirmediğini belirtti.

'10 BİN CİVARINDA İŞÇİ MAĞDUR OLDU'

Tarım arazileri selden zarar gören Bilal Tekerlek de, 10 bin civarında işçinin mağdur olduğunu ve işe gidemediklerini ifade etti. Her yıl çadırların kaldırılacağı ve işçiler için konteynır kent yapılacağı yönünde sözler verildiğinin altını çizen Tekerlek, verilen sözlerin bir türlü yerine getirilmediğini vurguladı. / Evrensel

ankara hosting
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.