Suriye iç savaşına çözüm amacıyla başlayan 3. Cenevre görüşmelerinin 15 Nisan’da yeniden başlaması bekleniyor. Ancak görüşmelerin bu ikinci turunda da Kürtler Cenevre’de olamayacak.
Suriye’nin en büyük Kürt hareketi olan Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) bu duruma yönelik itirazı ise sürüyor.
PYD Eş Başkanı Salih Müslim itiraz ve çağrılarını bu defa ABD’nin en etkili gazetelerinden New York Times’da dile getirdi.
Gazeteye yazdığı makalede, “Suriye’deki demokratik muhalefetle ortaklaşmak istiyoruz” diyen Müslim, ABD ve uluslararası toplumu, Kürtleri Cenevre görüşmelerine dahil etmeye çağırdı.
Müslim yazısında şu ifadeleri kullandı:
“Cenevre’ye dahil edilmememizin başlıca nedenlerinden biri Türkiye’nin YPG’ye yönelik muhalefeti. Türkiye, YPG ile PKK’yi bir görüyor ki bu doğru değildir. İki grup da Kürt’tür ancak Suriyeli Kürtler, Arap müttefikleri ve uluslararası destekle IŞİD’le şimdiye kadar zor fakat başarılı bir mücadelenin içindedir. YPG’nin savaşı Suriye’yle ilgilidir, Türkiye’yle değildir. YPG’nin esas rolü, Kuzey Suriye’deki öz yönetim kurumlarını savunmaktır.”
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin desteklediği Kürt Ulusal Konseyi’nin görüşmelere dahil edilmesinin de PYD’nin dışlanması amacıyla yapıldığını savunan Müslim, bu grubun Rojava’yı temsil kabiliyetinden yoksun olduğunu vurguladı.
AB ile ABD’nin Türkiye’yle yaptıkları mülteci anlaşması ve İncirlik Hava Üssü’nün kullanımı nedeniyle Kürtleri dışlamayı tercih ettiğine dikkat çeken Müslim, “Reel politiği anlayabiliriz ancak Rojava’nın Cenevre’den dışlanması haksızdır” dedi.
Cenevre görüşmelerinde Kürtlerin önerdiği federal sistemin dikkate alınması gerektiğini de ekleyen Müslim, bu sistemin tüm Suriye için model olabileceğinin altını çizdi.