Sağlık alanıyla ilgili düzenlemelerin yer aldığı yasa teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda görüşüldü. Genel Kurul'da kabul edilen teklif, sağlık meslek örgütleri tarafından eleştiriliyor.
"Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Sağlıkta şiddete karşı önlemlerin yer aldığı belirtilen yasaya göre, sağlık görevlilerine karşı görevleri nedeniyle işlenen suçlarda, şüphelilerin kolluk görevlilerince yakalanıp ve gerekli işlemleri yapılarak cumhuriyet başsavcılığına sevk edilecek. Adli işlemleri cumhuriyet savcısı yürütecek.
TTB: ŞİDDET DÜZENLEMESİ YETERSİZ
Türk Tabipleri Birliği (TTB) ise sağlıkta şiddetle ilgili düzenlemeleri “yetersiz” olarak nitelendiriyor.
TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman ve 60 tabip odasının milletvekillerine gönderdiği mektupta, “Tedbirler şiddeti önlemek açısından yetersizdir ve sağlıkta yaşadığımız şiddet ikliminin farkına varılmadığının göstergesidir. Neredeyse her yıl bir hekimin ölmesine ve yüzlercesinin yaralanmasına yol açan sağlık ortamındaki şiddetin önlenmesi için yasa maddelerinin caydırıcı niteliğe sahip ceza ve uygulamaları içermesi zorunludur” ifadelerine yer verilmişti.
‘AİLE HEKİMLERİNİN HAKLARI KISITLANIYOR’
KHK ile ihraç edilen veya güvenlik soruşturması nedeniyle kamu görevine alınmayan yeni mezun doktorlara, SGK ile anlaşmalı özel sağlık kuruluşlarında çalışma yasağı getiren madde komisyon görüşmelerinde gerginliğe neden olmuştu. Tartışmaların ardından çalışma yasağı düzenlemesinden vazgeçilmişti.
TTB, aile hekimlerinin hakları kısıtlandığı gerekçesiyle de yasayı eleştirmişti. TTB’nin açıklamasına göre, 65 yaş üstündeki aile hekimleri çalışamayacak, sözleşmeli aile hekimleri işsizlik parası alamayacak, izin hakları kamuya göre yarı yarıya azalacak ve devredilemeyecek. (DUVAR)