Rusya’da sebze-meyve fiyatları zamlandı

Türkiye’ye ambargo uygulanmasının ardından Rusya’da sebze ve meyve fiyatlarına zam geldi.

Rusya’da sebze-meyve fiyatları zamlandı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 06.12.2015
1.252
A+
A-

Rusya, 24 Kasım’da yaşanan uçak krizi sonrasında arka arkaya yaptırımları gündeme getirirken, ilk etapta yaş sebze ve meyveye kapıyı kapattı. Geçtiğimiz günlerde yasaklar listesiyle başta narenciye olmak üzere birçok ürünün 1 Ocak 2016 itibarıyla ülkeye girişinin yasaklandığı açıklandı. Avrupa’dan da gıda ürünü alamayan Rusya’da sıkıntı büyüdü. Büyük market zincirleri çıkış hazırlığına başlarken fiyatlar da tavan yaptı. Bu sırada en çok dikkat çeken ise ‘limon’un liste dışı bırakılmasıydı.

EN ÇOK ALIM TÜRKİYE’DEN: YÜZDE 68

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Rusya’ya 2013 yılında 83 milyon dolarlık limon ihracatı yapılırken, bu rakam 2014’te Rusya’daki ekonomik daralmanın da etkisi ile bir miktar gerileyerek 78 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu yılın 10 aylık döneminde ise 53.2 milyon dolarlık limon ihracatı yapıldı.

Türkiye’nin sattığı miktar azalmış görünse de aslında 2013 yılında Rusya’nın limonithalatında Türkiye’nin payı yüzde 62 iken, 2014’te yüzde 68’e çıktı. Aynı dönemde Arjantin’in payı yüzde 12, Güney Afrika’nın payı ise yüzde 7 olarak gerçekleşti.

LİMON RUSYA’DA ZAM ŞAMPİYONU OLDU

Söz konusu pazarlarda kuraklığın etkisi ile limon fiyatlarının artması Rusya’da limonu zamşampiyonları arasına oturttu. Limonun kilo fiyatı 3 dolardan 10 dolara kadar çıktı. Yaptırımlara karar verirken enflasyonu artırmamaya odaklanan Rusya hükümeti, yeni bir fiyat artışı oluşturmamak üzere limonu liste dışı bıraktı. Fakat beklemedikleri bir tepkiyle karşılaştı.

Takvim’in haberine göre, Türk şirketleri geri gönderilen başta limon olmak üzere narenciye ürünlerini Ortadoğu ve başka pazarlara yönlendirerek Rusya’ya “Kusura bakmayın biz de ürün göndermiyoruz” cevabı verdi.

YENİ PAZARLAR KAYBI ÖNLÜYOR

Rusya’nın Türkiye için açıkladığı ekonomik yaptırımların ardından, ticari anlamda kayıpların alternatif pazarlar yoluyla kapatılması öngörülürken, AB ülkeleri başta olmak üzere Afrika, Güney Amerika ve Uzakdoğu ülkeleri Türkiye için yeni pazarlar olacak.

1449347921492.jpg

Rusya, 1 Ocak 2016 itibarıyla Türkiye’den beyaz et ürünlerinin yanı sıra, domates, soğan, brokoli, karnabahar, salatalık, portakal, elma, armut, çilek, üzüm ve mandalina ithalatını durduracağını açıklamıştı. İthalatı durdurulacak ürünlerin toplam değerinin yıllık bazda 750 milyon doları aşacağı belirtiliyor. Türkiye’nin Rusya’ya yaş meyve ve sebze ihracatı ise 1 milyar 270 milyon doları buluyor. Müteahhitlik, tarım ve turizm sektörlerinde de alternatifler çoktan hazırlandı. Yukarıdaki grafikte Türkiye’nin her sektördeki B planları ayrıntıları ile yer alıyor.

KARŞILIK VERİRİZ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Rus mallarına karşı herhangi bir ambargo uygulamıyoruz ama karşı taraf bunu tırmandırırsa ileride aynı şekilde mukabele olabilir” dedi. Malatya’da Vuslat TV’de katıldığı canlı yayında, konuşan Bakan Tüfenkci, iki ülke arasında yaşanan krizden sadece Türkiye’nin zarar görmeyeceğini Rusya’nın da, Türkiye’den daha fazla zarar görebileceğini kaydetti. Tüfekci “Kapıları kapatmadık. Ama gerekirse karşılık verilir” dedi.

ankara hosting
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.