Resmi açıklama: İstanbul Havalimanı’nda 52 işçi öldü

Resmi açıklama: İstanbul Havalimanı’nda 52 işçi öldü
REKLAM ALANI
Yayınlama: 03.12.2018
Düzenleme: 03.12.2018 13:47
986
A+
A-

CHP'li Ali Şeker CİMER'in İstanbul Havalimanı inşaatında ölen işçilerle ilgili yanıtını paylaştı. CİMER'E göre beş yılda 52 işçi hayatını kaybetti

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER), CHP Milletvekili Ali Şeker’in İstanbul Havalimanı inşaatında kaç işçinin hayatını kaybettiği ile ilgili sorusunu yanıtladı. Şeker tarafından CİMER üzerinden yapılan bilgi edinme başvurusuna, Arnavutköy Sosyal Güvenlik Merkezi “2013 – 2018 yılları arasında İstanbul Havalimanı inşaatında toplam 52 ölümlü iş kazası yaşandı” yanıtını verdi.

‘DEFALARCA UYARDIK: BURADA KÖLE DÜZENİ VAR’

CİMER’in yanıtını değerlendiren CHP’li Şeker, “3. Havalimanı inşaatı başladığı günden bu yana insanımızı, doğamızı, kentimizi ve geleceğimizi katleden bir eser olarak tarihe geçiyor. İktidar, temsil ettiği ve halkımızı vahşi pençelerine teslim ettiği neo-liberalizmin ruhuna uygun olarak 3. Havalimanı’nın büyüklüğü ile övünüyor. 3. Havalimanı’nı öne çıkarmak için her mecrayı kullanan, kütlesel büyüklükle övünen iktidarın işçilerin hayatını dikkate almadığını, yayın yasaklarıyla işçilerin haklı taleplerini halkın gözünden kaçırdığını CİMER verileri de kanıtlıyor. Para kazanma hırsıyla, iktidarın oluşturduğu taşeronun taşeronunun taşeronu sistem işçiler için bir köle düzeni yarattı. Görülüyor ki, bugüne kadar en az 52 işçimiz 3. Havalimanı inşaatında hayatını kaybetti. Yüzlerce işçimiz de yaralanarak sakat kaldı. İktidarı defalarca uyardık. ‘Burada köle düzeni var. İşçiler iş sağlığı ve iş güvenliğinden yoksun bir şekilde çalışmaya zorlanıyor’ dedik. Ancak emeği ve insanı hiçe sayan bu düzen, hem işçilerin hem de bizlerin tüm uyarılarımıza gözlerini kapatıp kulaklarını tıkamayı yayın yasaklarını tercih etti.” dedi.

Şeker’in başvurusuna verilen yanıtta İstanbul Havalimanı inşaatına toplam 22 teftiş yapıldığı, bu teftişler sonucunda 74 yüklenici firmaya toplam 2 milyon 733 bin 379 TL idari para cezası uygulanmasının önerildiği belirtildi. 3. Havalimanı gibi büyük çaplı ve uzun süreli bir inşaatta, olumsuz çalışma koşulları ve işçilerin hak kayıpları konusundaki itirazları sürekli ülke gündemine taşınırken, sadece iki programlı teftiş yapılmasını eleştiren Şeker, “3. Havalimanı’nda resmi verilere göre en az 52 işçi iş cinayeti sonucu hayatını kaybetmişken, işçiler olumsuz çalışma koşullarına karşı köle değiliz diyerek isyan ederken, devletin sadece idari para cezasını yeterli görmesi alenen iş cinayetlerini, emeğin sömürüsünü teşviktir” diye konuştu.

‘TUTUKLU İŞÇİLER TOPLUMA VERİLEN GÖZDAĞIDIR’

Çalışma ve barınma koşullarının iyileştirilmesi için eylem yapan işçilerin eylülden beri tutuklu olduğunu hatırlatan Şeker, önceki gün maaşlarını isteyen işçilerin maaşları verilmeden şantiyeden atılmasına da dikkat çekti. Şeker “52 işçinin katilleri yandaş müteahhitler ellerini kollarını sallayıp millete küfür etmeye ve açılışlara katılmaya devam ederken yıllardır her tür hak gasbı ile kölelik düzeninde çalışmaya zorlanan, ekmeğinin peşinde koşan, emekçi kardeşlerinin ölümüne tanık olan ve bu ölümleri, iş kazalarını durdurun, ‘bari bundan sonra tedbir alın’ diye feryat edenler cezaevlerinde tutuluyor. Bu tüm topluma verilen bir gözdağıdır” dedi. (DUVAR)

 

ankara hosting
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.