Referandumda oyunuzun geçersiz sayılmaması için ne yapmalısınız?

Referandumda oyunuzun geçersiz sayılmaması için ne yapmalısınız?
REKLAM ALANI
Yayınlama: 10.04.2017
1.247
A+
A-

Sosyal medyada yayılan iddialar ne kadar doğru? Referandumda verdiğiniz oyun geçerli sayılması için ne yapmalısınız? YSK'dan açıklama geldi…

Cumhurbaşkanlığı makamının yetkilerini genişleten anayasa referandumuna günler kala, sosyal medyada oy verme işlemi işlemi sırasında mührün nasıl kullanılacağına dair yanıltıcı paylaşımlar yayılmaya başladı. Yüksek Seçim Kurulu da haberler üzerine konu hakkında açıklama yaptı.

SOSYAL MEDYADAKİ İDDİALAR

Özellikle WhatsApp üzerinde son yayılan paylaşımda, oy pusulasında basılacak ‘Tercih’ yazılı mührün ‘Hayır’ ya da ‘Evet’ sözcüklerinin üzerine gelmesi halinde oyların geçersiz sayılacağı iddia ediliyordu. Paylaşımda, “Oyunuzu kullanırken lütfen dikkat ediniz ve çevrenizdeki dostlarınızı da uyarınız. Örnek pusulalarda görüldüğü gibi ‘Tercih’ mührünü pusuladaki ‘Hayır’ yazısının üzerine değil… ‘Hayır’ yazısının altındaki boşluğa net okunabilecek şekilde basınız” ifadeleri yer alıyordu. Kısa süre sonra da, bu mesajların tuzak olduğu, mührün aksine, ‘evet’ ya da ‘hayır’ sözcülerinin tam üzerine basılması gerektiği önce sürüldü..

NASIL OY KULLANACAKSINIZ?

Ancak iki iddia da doğru değilken, haberlerin yayılması üzerine YSK da açıklama yap. Kurumun internet sitesinden yayınlanan açıklamada bu haberler ‘asılsız’ ve ‘yanlış’ diye nitelendi; “Birleşik oy pusulasında “EVET” için beyaz, “HAYIR” için kahverengi bölümler ayrılmıştır.”TERCİH” mührünün bu bölümlerden sadece birine (yazının üstüne de denk gelse) basılması yeterlidir” denildi.

Yani, oyunuzu tercihinizin bulunduğu bölüme, diğer tarafa kaymayacak şekilde basmanız yeterli. Mührün yazıların üstüne gelmesinde bir sakınca yok…

HANGİ DURUMDA GEÇERSİZ?

Peki oyunuzun geçersiz olmasına yol açabilecek haller ne? YSK’nın 14 Şubat’ta yayımladığı genelgede, oyun geçersiz olmasına neden olabilecek durumlar şöyle sıralanıyor:

a) Sandık kurulunca verilen ve o seçim için düzenlenmiş biçim ve renkte olmayan,

b) Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunmayan,

c) Arkasında sandık kurulu mührü bulunmayan,

d) Hiçbir yerine “TERCİH” mührü basılmamış olan,

e) Birleşik oy pusulasında EVET – HAYIR şeklinde ayrılan alanlardan (beyaz veya

kahverengi bölümlerden) birden fazlasına “TERCİH” mührü basılmış olan,

f) Birden fazla alana taşmış “TERCİH” mühürlü birleşik oy pusulaları,

g) Bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış veya koparılmış olan,

h) Üzerine “TERCİH” mührü dışında veya “TERCİH” mührü yerine herhangi bir özel işaret, herhangi bir isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılmış olan,

i) Üzerinde yer alan bölümleri belirgin bir şekilde ve özel olarak karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş olan,

j) Üzerinde yer alan matbu yazıların ve şekillerin dışında yazılar veya harfler veya sayılar yazılmış veya şekiller çizilmiş olan birleşik oy pusulaları geçerli değildir.

ankara hosting
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.