Ev hapsinde tutulan rahip Brunson'ın yargılandığı davanın dördüncü duruşması bugün görüldü. Duruşmada aleyhteki tanıklar ifadelerini değiştirerek, 'FETÖ' ve PKK iddiaları konusunda birbirlerini suçladı. Tanıklardan biri soruşturma aşamasında verdiği ifadesinin yanlış anlaşıldığını söyledi. Mahkeme, Brunson'a 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi ve yurt dışına çıkış yasağını kaldırdı.
Türkiye ve ABD arasında krize neden olan rahip Brunson bugün dördüncü kez hâkim karşısına çıktı. Tanıkların Brunson aleyhine ifadelerini geri çektiği duruşmada, savcı adli kontrolün kaldırılmasını ve sanığa “örgüte üye olmak”tan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilmesini istedi.
Mahkeme, 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verirken, ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağını kaldırıldı. Brunson, tutuklu kaldığı süre nedeniyle cezaevine girmeyecek. Brunson’ın avukatı İsmail Cem Halavurt, hapis cezasına itiraz edeceklerini belirtti. Halavurt, “Hükmü kabul etmiyoruz. İtiraz edeceğiz, kararı temyiz edeceğiz” dedi.
“Hem PKK, hem ‘FETÖ’ adına suç işlemek ve casusluk yapmak” suçlamalarıyla tutuklanan ve daha sonra sağlık problemleri nedeniyle ev hapsine alınan Brunson, çok sayıda polis aracının eskortu eşliğinde sabah saat 05.40’da mahkemeye gitmek üzere yola çıkarıldı. Çevrede adeta kuş uçurtmayan polis sokağa giriş ve çıkışları kapattı. Duruşmanın görüleceği Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü etrafında da özel harekat timleri konuşlandırıldı.
Duruşma saat 10.35’te başladı. İlk olarak ifade veren engelli paralimpik milli tenisçi Büşra Fatma Ün, Tekerlekli Sandalye Tenis Milli Takımı Menajeri Diana Fowler ve onun eşinin Brunson’un rahipliğini yaptığı kiliseye gittiklerini söyleyerek, “Andrew Craig Brunson’u tanımıyorum. Eski tenis milli takımındaki menajerimiz ve doktor olan eşinin o kiliseye gittiğini biliyorum” dedi.
Mahkeme başkanının menajerinin doktor olan eşinin Suriye ve Güneydoğu’dan gelen yaralı PKK’lileri tedavi ettiği iddiası hakkında bir bilgisinin olup olmadığını sorduğu Ün “Bu konuda bilgim yok ama kendisinin özel bir hastanede doktorluk yaptığını biliyorum” yanıtını verdi.
Tanık Ün’den sonra söz alan Andrew Craig Brunson, “Benim PKK’lılarla bir bağlantım yok ve hiçbir zaman olmadı. Söz konusu doktora yaralı da götürmedim. PKK’nın savaşçılarıyla hiç tanışmadım. Böyle bir şey de mümkün değildir” diye konuştu.
ALEYHTEKİ TANIK: İFADEM YANLIŞ ANLAŞILDI
Duruşmada tanık olarak dinlenen ve Balıkesir 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nden SEGBİS’le ifade veren L.K., soruşturma aşamasında verdiği ifadesinin yanlış anlaşıldığını, Brunson’un kilisede darbe girişiminden sonra FETÖ’cüleri sakladığı yönünde bir ifadesinin olmadığını söyledi. L.K. bu konuyla ilgili olarak, “Benim kilise ve yakınında FETÖ’cülerin saklandığı yönünde bir ifadem olmadı. ‘Tuncay’ diye bahsettiğim kişinin oraya yakın oturduğunu ve belki bir bilgisinin olabileceği düşüncesiyle ifadesine başvurulabilir dedim. Tuncay’la da yüz yüze konuşmadım” dedi.
‘BÖYLE BİR KONUŞMA OLMADI’
L.K.’nin soruşturma aşamasındaki ifadesinde bahsettiği ‘Tuncay isimli kişi olduğu anlaşılan Y.D. de L.K. ile aralarında böyle bir konuşmanın geçmediğini belirtti.
Tanık L.K.’nin bir dönem ev arkadaşı olduğu V.S., Brunson’un rahipliğini yaptığı Diriliş Kilisesi’nde görülen ‘Agit’ kod isimli Siraç Akay hakkında ‘Bombacı’ diye bahsedildiğini belirtti. Agit hakkında evde sohbet esnasında konuştuklarını söyleyen V.S., “2011 yılında İstanbul’dan İzmir’e geldim. Çok yüklü borcum vardı. Alsancak’ta yürürken içimden geçerek kiliseye girdim. Daha sonra L.K.’nin ısrarıyla tekrar tekrar gittim. Agit denen kişiyi tanımıyorum ama evdeki sohbet esnasında L.K. kendisinden ‘Bombacı, terörist, Suriye ve Güneydoğu’da PKK kamplarında bomba eğitim almış. Onunla çok konuşma bizim yapımıza uygun bir değil’ demişti. Bana bunu L.K. söylemişti” dedi.
‘İFADESİ BENİ ÇOK ŞAŞIRTTI’
V.S.’nın ifadesinden sonra söz alan L.K., “Şu an çok şaşırmış durumdayım. Kendisiyle ev arkadaşıydık bir dönem. Agit’le ilgili şeyleri bana kendisi anlattı. Ev toplantısı sırasında anlattı. Ancak şu anki ifadesi beni çok şaşırttı. Agit’in bomba eğitimi almış biri olduğunu bana V.S. anlattı” dedi.
Brunson (ortada), sabah 05.40’ta evinden alınarak duruşmaya getirildi.
.
Duruşmada yine tanık olarak dinlenen Manisa Hıristiyan Kilisesi rahibi S.C. gizli tanık Serhat hakkında konuştu. Gizli tanık Serhat’ın yönelttiği suçlamaları kabul etmeyen ve doğru söylemediğini vurgulayan S.C., “2014 yılında Manisa’da derneğimizin ofisini açtık. Bizim derneğimiz Diriliş Kilisesi’nden bağımsızdır. Serhat kod adlı kişi bize gelirdi. Bir süre sonra sorun çıkardığı için gelmesini yasakladık. En son Ocak 2017’de gelmişti. Yasaklamamıza rağmen Mayıs 2017’de tekrar geldi. Polis zoruyla kendisini dışarıya çıkarttık. O zaman bize ‘Ben kazanacağım, siz kaybedeceksiniz’ dedi. suçlamaları bu nedenledir” diye konuştu. Duruşma verilen aranın ardından saat 14.00 civarında yeniden görülmeye başlandı.
SAVCI, 10 YILA KADAR HAPİS İSTEDİ
Duruşmaya verilen aranın ardından savcı esas hakkındaki mütalaasını vermeye başladı. Savcı soruşturmanın genişletilmesi talebi olmadığını, adli kontrolün kaldırılmasını istediğini belirterek 10 yıl hapis cezası istedi.
BRUNSON: MASUMUM, BERAATİMİ İSTİYORUM
Söz alan Brunson, “Ben masum bir insanım. Türkiye’yi seviyorum. Beraatimi istiyorum” dedi. Mahkeme heyeti, karar için duruşmaya ara verdi.
Kararını açıklayan heyet, Brunson’a 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi. Brunson hakkındaki ev hapsi kararı ve yurt dışına çıkış yasağı da kaldırıldı. Tutuklu olduğu süre göz önünde bulundurularak Brunson’ın serbest bırakılmasına karar verildi.
HALAVURT: KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ
Karardan sonra açıklama yapan Brunson’ın avukatı İsmail Cem Halavurt, hapis cezasına itiraz edeceklerini belirtti. Halavurt, “Dağ fare doğurdu. İlişkilerin bu kadar gerilmesine gerek yoktu. Hükmü de kabul etmiyoruz. İtiraz edeceğiz, kararı temyiz edeceğiz. Süratli bir karar oldu ama biz hazırlığımızı yapmıştık. Bugün bir karar beklemiyordum açıkçası” dedi.
Brunson’ın ABD’ye döneceğini düşündüğünü söyleyen Halavurt, “Brunson şu an ne olduğunu anlamaya çalışıyor, Türk hukukunu bilmediği için. Burada bir güvenlik tehdidi de oluştu. Türkiye’yi seven ve kalmak isteyen biriydi, şimdi ABD’ye dönmek zorunda” diye konuştu.
ULUSLARARASI KATILIM GERÇEKLEŞTİ
Yargı sürecini çok sayıda ulusal ve uluslararası haber kuruluşu da takip etti. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier da, yargı sürecini takip etmek için Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nde geldi.
Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier
Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ne gelen New York Hıristiyan Kilisesi pastörlerinden William Devlin, Brunson’un serbest kalmasını beklediklerini söyledi.
POMPEO: BIRAKILMASI DOĞRU ADIM OLUR
35 yıla kadar hapis talebiyle yargılanan Brunson için ABD’den ise açıklamalar geldi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Washington’daki Amerikan Ulusal Güvenlik Yahudi Enstitüsü’nün (JINSA) yıllık akşam yemeğinde yaptığı açıklamada, Türkiye’de ev hapsinde bulunan ABD’li papaz Andrew Brunson’ın serbest bırakılmasının Türkiye’nin atacağı doğru bir adım olacağını söyledi.
Pompeo, “Yapılması gereken doğru şey bu. Türkiye’nin yapması gereken insani bir şey… Çok yakında (Brunson) ve eşinin Amerika’ya geri dönebileceğinden çok umutluyum” dedi. Serbest bırakılmasının ABD-Türkiye ilişkileri için ne anlama geleceğinin sorulduğunda Pompeo, “Bu önemli bir adım” dedi.
AVUKATI: OLUMLU PARAMETRELER VAR
Brunson’ın avukatı İsmail Cem Halavurt ise bugün görülecek davada müvekkiline yönelik adli kontrolün kaldırılmasını beklediklerini söyledi. Halavurt, “Başından beri zaten serbest kalmasını bekliyoruz. Artık ona tahliye demeyelim, teknik olarak cezaevinden tahliye edilmiş durumda. Artık kontrol hükümlerinin kaldırılmasını talep edeceğiz. Bize göre zaten çoktan serbest bırakılması gerekiyordu” dedi.
Halavurt, kontrol hükümleri kaldırıldığı takdirde, ‘hem ev hapsinin hem de yurtdışına çıkış yasağının kaldırılacağını’ düşündüğünü söyledi. Duruşmadan beraat kararı çıkmasını beklemediklerini söyleyen Halavurt, “Beraat çıkmaz. Yargılama devam ediyor. Bizim taleplerimiz devam ediyor. Yakın zamanda bir karar çıkma olasılığı yok” dedi.
Halavurt, Brunson’ın tahliyesiyle ilgili “çok fazla parametre mevcut olduğunu” ifade etti. İddianame savcısının yerinin değişmesini de “olumlu” bir gelişme olarak değerlendiren avukat Halavurt, bu değişimin Brunson’a yönelik adli kontrol hükümlerinin kaldırılması için “tek başına yeterli olup olmayacağını bilmediğini” belirtti.
NBC: TÜRKİYE VE ABD ANLAŞTI
Haber kanalı NBC, Türkiye ve ABD’nin rahip Brunson’ın serbest kalması konusunda anlaştığını iddia etti. Kanal, iddiasını “iki üst düzey yetkili”ye dayandırdı. NBC’nin haberine göre ABD, Brunson’ın serbest kalması karşılığında Türkiye üzerindeki ekonomik baskıyı hafifletmeyi vadetti. (DUVAR / DHA)