Prof. Dr. Dursun: Böbrek Yetmezliğinin En Etkili Tedavisi, Önlemektir

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Belda Dursun, kronik böbrek yetmezliğinin en etkili ve önemli tedavisinin önlenmesi…

Prof. Dr. Dursun: Böbrek Yetmezliğinin En Etkili Tedavisi, Önlemektir
REKLAM ALANI
Yayınlama: 10.03.2016
1.527
A+
A-

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Belda Dursun, kronik böbrek yetmezliğinin en etkili ve önemli tedavisinin önlenmesi olduğunu; bunun için de özellikle çocukluk ve gençlik dönemlerinde kişilerde hipertansiyon, şeker ve şişmanlığın önlenmesinin çok önemli olduğunu belirtti.

Dünya Böbrek Günü nedeniyle açıklama yapan Pamukkale Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Belma Dursun, son yıllarda kronik böbrek yetmezliği tüm dünyada adeta bir salgın şeklinde artış göstererek ciddi bir sağlık sorunu haline geldiğini söyledi. Kronik böbrek hastalığının en sık görülen nedenlerinin şeker hastalığı, yüksek tansiyon, nefritler, kistik böbrek hastalıkları ve ürolojik problemler olduğunu belirten Prof.Dr. Dursun, “Şeker hastalığı, hipertansiyon, kalp hastalığı, şişmanlık, ileri yaş, ailede böbrek hastalığı öyküsü, sigara ve sık ağrı kesici ilaç kullanımı kişiyi böbrek hastalığı açısından yüksek riskli hale getirmektedir. Kronik böbrek hastalığı çoğu kez belirti vermeden sinsi bir şekilde son döneme, diyaliz aşamasına ilerlemektedir. Bu nedenle riskli kişiler başta olmak üzere herkesin düzenli olarak sağlık taramasından geçmesi, basit kan ve idrar testi ile böbrek fonksiyonlarını kontrol ettirmesi önemlidir. Erken teşhis ve tedavi edilemeyen kronik böbrek hastalığı son dönem böbrek yetmezliğine ilerlemekte, bu aşamada diyaliz ve böbrek nakli tedavileri gündeme gelmektedir” dedi.

Kronik böbrek yetmezliğinin en önemli ve etkin tedavi şeklinin önceden önlenmesi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Dursun, ” Bu noktada koruyucu hekimlik yaklaşımları ön plana çıkmaktadır. Özellikle kronik böbrek hastalığı olan veya bu açıdan yüksek risk taşıyan bireylerde böbrek fonksiyonun korunması son derece önem arz etmektedir. Böbrekler için risk oluşturan ilaçlar kullanılırken, tanı ve tedavi amaçlı görüntüleme işlemlerinde kullanılan maddeler nedeniyle, riskli ameliyatlar öncesinde ve sonrasındaki dönemde böbrek fonksiyonlarının hekim tarafından izlenmesi ve koruyucu önlemlerin alınması çok önemlidir. Gereksiz ve hekim kontrolünde olmayan ilaç kullanımından kaçınılmalıdır. Böbrek sağlığı açısından böbrekleri susuz bırakmamak ve yeterli su alımına özen göstermek, özellikle sıcak iklimde yaşayanlarda, daha da önemlidir” diye konuştu.

Kronik böbrek hastalığının önlenmesinde toplumun tüm katmanlarına sorumluluk düştüğünü söyleyen Prof. Dr. Dursun, ” Özellikle çocukluk ve gençlik dönemindeki bireylerde hipertansiyon, şişmanlık ve şeker hastalığının önlenmesi son derece önemlidir. Gereksiz ilaç kullanılmaması, aşırı tuzlu ve yüksek kalorili beslenme şeklinin terk edilmesi, kilo kontrolünün sağlanması, daha sağlıklı beslenme yöntemlerinin ve düzenli egzersizin bir yaşam biçimi olarak benimsenmesi, düzenli sağlık kontrollerinin yaptırılması gelecek nesilleri kronik böbrek hastalığından korumak açısından önemlidir” dedi.

FOTOĞRAFLI

ankara hosting
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.