‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’ Meclis’te kabul edildi

‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’ Meclis’te kabul edildi
REKLAM ALANI
Yayınlama: 04.02.2022
591
A+
A-

Öğretmenlik mesleğini “uzman öğretmen”, “başöğretmen” gibi sınıflandırılmasını içerien ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’ teklifi, Meclis’te kabul edilerek yasalaştı.

Hükümetin ‘öğretmenliği kariyer haline getiriyoruz’ diyerek savunduğu, eğitimcilerin karşı çıktığı ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’ teklifi, Meclis’te kabul edildi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de yasalaşan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun eğitim alanında “tarihi bir adım” olduğunu savundu.

Milli Eğitim Bakanlığının Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Bakan Özer’in Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ilişkin şu mesajına yer verildi: “Öğretmenlerimiz başta olmak üzere tüm eğitim camiamıza hayırlı olsun. Bu tarihi adıma öncülük eden Sayın Cumhurbaşkanımız ve yüce Meclisimize teşekkür ediyorum.”

‘KARİYER BASAMAKLARI’

Hükümet yasayla, öğretmenlerin atamaları ve mesleki gelişimleriyle “kariyer basamaklarında ilerlemelerinin” düzenlenmesinin amaçlandığını savunuyor.

Öğretmenlik mesleği, aday öğretmenlik döneminden sonra “öğretmen”, “uzman öğretmen” ve başöğretmen” olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılacak.

‘ADAYLIK DEĞERLENDİRME KOMİSYONU’

Adaylık süresi bir yıldan az, iki yıldan çok olamayacak. Bu süre içinde zorunluluklar dışında aday öğretmenlerin görev yeri değiştirilemeyecek. Aday öğretmenler, eğitim ve uygulamadan oluşan Aday Öğretmen Yetiştirme Programı’na tabi tutulacak. Aday öğretmenlerden adaylık süreci sonunda Adaylık Değerlendirme Komisyonu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda başarılı olanlar öğretmenliğe atanacak.

Teklifle öğretmenlik kariyer basamakları belirleniyor. Buna göre, aday öğretmenlik dahil öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunanlardan mesleki gelişime yönelik 180 saatten az olmamak üzere düzenlenen Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı’nı ve mesleki gelişim alanlarında uzman öğretmenlik için öngörülen asgari çalışmaları tamamlamış, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan öğretmenler, uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilecek. Uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacak. Yazılı sınavda başarılı olanlara uzman öğretmen sertifikası verilecek.

Uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası olmayan uzman öğretmenlerden mesleki gelişime yönelik 240 saatten az olmamak üzere düzenlenen Başöğretmenlik Eğitim Programı’nı tamamlamış olan ve mesleki gelişim alanlarında başöğretmenlik için öngörülen çalışmaları tamamlayanlar başöğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilecek. Yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacak. Yazılı sınavda başarılı olanlara başöğretmen sertifikası verilecek.

ankara hosting
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.