Obezite Tedavisinde Her Şey Cerrahiden Sonra Başlıyor

Fazla kilolarından kurtulmak için, diyet ve sporu deneyen obezite hastalarından sadece yüzde 5’inin kalıcı bir sonuca ulaşabildiği belirtildi.

Obezite Tedavisinde Her Şey Cerrahiden Sonra Başlıyor
REKLAM ALANI
Yayınlama: 06.12.2015
1.253
A+
A-

Fazla kilolarından kurtulmak için, diyet ve sporu deneyen obezite hastalarından sadece yüzde 5’inin kalıcı bir sonuca ulaşabildiği belirtildi. Kırklareli Lüleburgaz Özel Balkan Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli, kalıcı kilo vermek için her yolu deneyen ve sonuçta cerrahide karar kılanların ise diyetisyen kontrollü disiplinli bir programla amacına ulaşabildiklerini söyledi.

Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli, şişmanlık görüntüsüyle kişinin yaşam kalitesini düşürmesinin yanı sıra kalp ve damar hastalıklarından, diyabete, astımdan hipertansiyona kadar ciddi rahatsızlıklara yol açan obezitenin cerrahi tedavisindeki başarı kriterlerini anlattı. “Obezitenin tedavi seçenekleri arasında yer alan cerrahi, doğru hastaya doğru yöntemle uygulandığı zaman başarılı sonuçlar alınmasını sağlar” diyen Genel Cerrahi ve Obezite Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli, operasyon sonrası hasta takibinin ve diyetisyen desteğinin önemine dikkat çekti.

“HER ŞEY CERRAHİDEN SONRA BAŞLIYOR”

Cerrahi operasyon sonrası, sağlık ekibinin yeterli deneyimden yoksun olması ve hasta takibinde sıkı ilişkileri devam ettirmemesinin oluşturacağı sakıncalara dikkat çeken Op. Dr. Tepeli, “Her şey aslında cerrahiden sonra başlıyor. Uygun hastaya, uygun cerrahi prosedürlerin seçildiği ve doğru teknik uygulamanın yapıldığını varsaydığımızda; sorun çözümlenmiş gibi görünse de, her şey burada başlıyor. Genellikle hastalar ameliyat sonrası komplikasyon risklerinin yüksek olduğu ilk iki hafta daha yakın izlenmekte sonrasında “3 beyazdan uzak durulmalı” tarzında üstünkörü önerilerle hastaya veda edilmektedir. Hekimle hasta arasındaki ilişki operasyondan sonra geçen zamanda azalmaktadır” ifadelerini kullandı.

“İLİŞKİ AZALINCA SORUN DA BAŞLIYOR”

Op. Dr. Tepeli, cerrahi hasta ile hekim arasında azalan ilişkilerin yol açacağı sorunları anlatırken de, “Operasyon sonrası, ekip çalışması konusunda baş gösteren isteksizlik, obezite cerrahisinde deneyimli diyetisyen yardımının alınmayışı gibi etkenler başarı şansını azaltıyor. Bu vakıalarda, hekim ve diyetisyenlerin hastalarla yeterli iletişim sağlanmadığından; cerrahi ile küçülmüş olan mide yavaş yavaş aşırı ve tatlı yeme tacizlerine dayanamayıp 12. ay sonrasında bu savaşı kaybetmeye ve yeniden kilo alma dönemine başlıyor” dedi.

“ZAYIFLIK KORUNABİLİR OLMALI”

Kırklareli Lüleburgaz Özel Balkan Hastanesi Genel Cerrahi ve Obezite Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli , obezite cerrahisi sonrası, zayıflamanın değil, zayıf kalmanın önemli olduğunu vurguladı. Cerrahi sonrası diyetisyen desteği alınmasının kesinlikle unutulmaması ve atlanmaması gereken bir etken olduğunu bildiren Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli, “Operasyon sonrası küçülen midenin mevcut durumunu korumak için en başta hasta, cerrah ve diyetisyen, iyi bir ekip oluşturmalı. Sağlanan zayıflığın, kalıcı olması sağlanmalı. Bir kere kilo verilmiş olması değil, bu tablonun devamlılığını koruyacak davranışlar öğretilmeli. Sağlıklı beslenme, hem öğrenilmeli hem de kalıcılığı sağlanmalı” diye konuştu.

“CERRAH, HASTAYI TAKİP ETTİĞİNİ HİSSETTİRMELİ”

Op. Dr. Tepeli, “Unutulmaması gereken nokta bizlerin yani cerrahi uygulamayı yapanların, hastalarımız üzerindeki etkisi daha fazla olduğudur. Her ne kadar sürekli ve düzenli diyetisyen desteği alınsa da cerrah da, sık ve düzenli iletişim kurarak hastaya, kendisini takip edildiğini hissettirmelidir. Buradaki öğrenci-öğretmen ilişkisini baz alarak diyetisyen ile hasta daha sık iletişim kurmalıdır. Ekip çalışmasında, etkin iletişim ve en önemlisi sık iletişim obezite cerrahisi sonrasında başarıyı arttırır” dedi.

ankara hosting
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.