Musa Anter'in öldürülmesiyle ilgili davada 'Yeşil'in yaşadığını ve hala Türkiye'de olduğunu söyleyen emekli korgeneral İsmail Hakkı Pekin dinlenecek. Pekin Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanlığı görevinde bulunmuştu.
Musa Anter cinayeti ve JİTEM ana davasının bir numaralı sanığı olan “Yeşil “ kodlu Mahmut Yıldırım’ın yaşadığını iddia eden eski Genel Kurmay Başkanlığı İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin’in dinlenmesine karar verildi.
Musa Anter cinayeti ve JİTEM ana davası dosyalarının birleştirilmesi sonrası yapılan yargılamanın 9’uncu duruşması, Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Musa Anter’in 1992 yılında öldürülmesine ilişkin “Yeşil” kod adlı JİTEM üyesi Mahmut Yıldırım’ın da aralarında olduğu 4 sanığın yargılandığı dosya ile birleştirilen 16 sanıklı JİTEM davasının duruşmasını HDP’nin avukat milletvekilleri Mensur Işık ve Abdullah Koç izledi.
MİROĞLU’NUN AVUKATI KATILDI
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre duruşma salonunda sanık Savaş Gevrekci, hazır bulundu. Musa Anter’in oğlu Dicle Anter de duruşmada müdahil olarak duruşmaya katıldı. Musa Anter’in öldürüldüğü sırada yanında olan eski AK Parti milletvekili Orhan Miroğlu adına avukatı Cisem Alparslan ve katılanlar avukatı Selim Okçuoğlu; sanık Hamit Yıldırım’ın avukatı Kaya Yelek ve sanık Savaş Gevrekci’nin avukatı Ece Canyiğit ve Hikmet İşler de duruşmada hazır bulundu.
Kimlik tespiti ardından mahkeme başkanı duruşmaya gelen belgeleri okudu.
Ardından söz alan Avukat Selim Okçuoğlu, “Abdurrahman Şimşek’in celse arasındaki sunduğu belge ve CD’lerin bir örneğinin verilmesini ve incelenmesi için yeterli süre tanınmasını talep ederek “Delillerle yüz yüze temas etme” ilkesi gereği röportajın mahkemede izlenmesini talep ediyoruz” dedi.
‘MAHKEME AYGAN’IN İFADESİNE BAŞVURMALI’
Dosyada yol alınabilmesi için Musa Anter’in katli olayına ilişkin sanık Abdulkadir Aygan’ın (Aziz Turan) savunmasının saptanması hususunda oluşturulan ara kararlara rağmen tüm usul yazışmalarına karşı Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı’nın gerekli işlemleri yapmakta işlevsiz kaldığını beyan eden Okçuoğlu, şunları söyledi:
“İsveç’te yaşayan şahsın (Abdulkadir Aygan), mahkemenin otoritesini kullanarak, gerekiyorsa mahkeme heyetinin yurtdışına gitmesi sağlanarak, adı geçen sanığın savunması alınmak üzere işlem yapması gerekir. İki yıldır buna ilişkin karar oluşturdunuz ama Adalet Bakanlığı’nın engeline takıldı. Bürokrasinin bu davanın önündeki sis perdesini aralanmasını engelleme girişimi vardır.”
EMEKLİ GENERAL PEKİN’İN ANLATTIKLARI
Okçuoğlu, savunmasını şöyle sürdürdü: “Habertürk televizyon programı kaydı itibariyle Pekin’in özellikle dosya sanığı ‘Yeşil’ kodlu Mahmut Yıldırım’a ilişkin üst düzey devlet görevlilerine dayandırarak verdiği bilgiye göre yaşadığını, Türkiye’de olduğu ve halen sağlık sorunları yaşadığını beyan etti. Tanık olarak dinlenmesi ehemmiyet arz ediyor. Pekin, Genel Kurmay Başkanlığı İstihbarat Daire Başkanlığı yapmış emekli korgeneraldir. Gerekirse bulunduğu adres öğrenilebilir. 22 Haziran 2018 Sözcü gazetesi nüshasında bir haberde Mahmut Yıldırım’ın sağ kolu olduğu iddia edilen Zakir Selvi olarak tanımlanan kişinin Bedirhan Esenlik olduğu ifade edilmiştir. Gerekirse bu gazeteden bu kişiye ilişkin araştırma yapılabilinir. Bedirhan Esenlik isimli kişi hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nda ‘gasp’ ve ‘kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma’ suçundan soruşturma yürütüldüğünü öğrendik. Eksikliklerin giderilmesini öneriyoruz.”
MİROĞLU’NUN AVUKATI ADRES ARAŞTIRMASI İSTEDİ
Orhan Miroğlu’nun avukatı Cisem Alparslan ise flaş bellek delilinin tarafına verilmesini isteyerek, bir önceki celse dinlenmesini istedikleri tanıklara ilişkin yeniden adres araştırılması yapılmasını talep etti.
Sanık avukatlarından Hikmet İşler katılan avukatların taleplerinin reddini isteyerek, “Artık konuşmak da istemiyorum. Artık bizi de yoruyorsunuz. Dedikoduların dahi araştırılmasını istiyorsunuz” dedi.
Sanık Hamit Yıldırım’ın avukatı Kaya Yelek de müvekkilinin adli kontrollerin kaldırılmasını, uygun görülmediği takdirde müvekkilinin iki haftada bir imzaya gitmesini talep etti.
AYGAN’IN AVUKATINDAN YURTDIŞI ÖNERİSİ
Sanık Abdulkadir Aygan’ın avukatı Ece Çam Yiğit de gerekirse görevlendirme yapıldığı takdirde yurtdışına giderek, müvekkilinin savunması sırasında bulunacağını belirterek, müvekkiliyle görüşmediğini beyan etti.
Mahkeme Başkanı Şükrü Onat Tekinalp, ara kararları açıklayarak, bir sonraki duruşmayı 14 Kasım tarihine erteledi. Mahkemenin verdiği ara kararlar şöyle:
“Tanık Süphan Mete için Adalet Bakanlığı’nca yazılan yazının akıbetinin sorulması, sanık Abdulkadir Aygan hakkında savunması için akıbetinin sorulmasına, dosya esası altında iddianın odağı olan beyanlarda bulunan adı geçen sanık olduğu; Türkiye gündemini meşgul eden dava konusu olaya dair adı geçen sanığın savunma tespiti açısından dosyanın çözümlenmesi ve kısmen de olsa maddi hakikati tecelli ettirmesi açısından fevkalade önem taşıdığından kaynaklı Adalet Bakanlığı’na yazı yazılmasına, gazeteci tanık Abdurrahman Şimşek’in celse arasındaki sunduğu olaya dair röportajın konu olduğu delillerin müdafi, sanık avukatlarına verilmesine, bir kısım katılanlar vekili özellikle yakın tarihli tv programında bir dönem Genel Kurmay Başkanlığı’nda İstihbarat Daire Başkanı olarak görev yapan tanık İsmail Hakkı Pekin’in ‘Yeşil’ kod Mahmut Yıldırım’a ilişkin yaşadığı ve Türkiye’de olduğu ve ancak sağlık sorunlarıyla boğuştuğu yönünde beyanat verebilecek şekilde iddialı açıklamada bulunduğunu ifade etmiş olması adı geçen dosya için önem arz ettiği, adı geçen kimsenin adresinin tespiti, iletişim bilgisinin tespiti, emekli olduğu kuruma yazı yazılmasına, tanık İsmail Hakkı Pekin’in adresi bildirildiğinde SEGBİS ile duruşmaya bağlanmasına, Ankara’da ise adresinden çağrıyla çağrılmasına, Avukat Selim Okçuoğlu’nun 22 Haziran 2018 tarihli Sözcü Gazetesi’nde yer alan sağ kolu olarak adlandırılan Zakir Selvi gerçek kimliğinin Bedirhan Esenlik olan kişiye ilişkin, Sözcü Gazetesi yönetiminden adı geçen kişiye ilişkin bilgi kaydı ve adres bilgisi için yazı yazılmasına, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen ‘nitelikli yağma’ ve ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçlarında tahkikata maruz bırakılıp bırakılmadığı konusunda araştırma yapılması, soruşturma bilgisi, kimlik ve adres bilgilerine dair yazı yazılmasına, gazeteci tanık Abdurrahman Şimşek’in dosyaya sunduğu flaş belleğin duruşmada dinlenmesine, Hamit Yıldırım’ın adli kontrol ile ilişkin taleplerinin suçun niteliği, delil durumu göz önüne alınarak reddine karar verildi.” / DUVAR