Türkiye’nin Libya ile münhasır ekonomik bölge anlaşmasına (MEB) karşı çıkan Yunanistan ile Mısır, kendi aralarında benzer bir anlaşmaya imza attı. Türkiye’nin komşusu Yunanistan ile Libya’nın komşusu Mısır’ın münhasır ekonomik bölge anlaşması, iki ülkenin dışişleri bakanlarınca Kahire’de imzalandı.
Komşu Yunanistan, Doğu Akdeniz’de Türkiye’yle gerilimin askıya alındığı bir dönemde, Mısır’la bir deniz sınırı anlaşması imzaladı. Tarafların dün geceden beri devam eden görüşmelerin ardından uzlaşması sonrası, Kahire’de bulunan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Şükrü ortak basın toplantısı düzenledi. İki bakan, Yunanistan ile Mısır’ın bir münhasır ekonomik bölge (MEB) anlaşması imzalandığını açıkladı.
YUNANİSTAN’DAN ULUSLARARASI HUKUK VURGUSU
Şükrü basın toplantısında, “Bu anlaşma, iki ülkenin MEB alanındaki kaynakların, özellikle de petrol ve gaz rezervlerinin kullanımını azami düzeye çıkarmak açısından ilerleme imkânı tanıyor” dedi. Dendias ise uluslararası hukuk vurgusu yaparak, “Mısır’la anlaşma, uluslararası hukuk çerçevesindedir. Anlaşma, uluslararası hukukun tüm kavramlarına, deniz yasalarına ve iyi komşuluk ilişkilerine saygı gösteriyor. Bölgede güvenlik ve istikrara katkı sağlıyor” diye konuştu.
DENDİAS SİSİ İLE DE GÖRÜŞTÜ
Yunan devlet televizyonu ERT, bu sabah diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, Dendias’ın resmi bir ziyaretle Kahire’ye gittiğini duyurmuştu. Habere göre Dendias Kahire’de Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ile de görüştü. ERT, iki ülke arasındaki anlaşmaya dair görüşmelerin gece boyu sürdüğünü de duyurdu.
Doğu Akdeniz’de Mısır ile Yunanistan arasında imzalanan yeni bir anlaşmanın, Libya ile kendi anlaşması nedeniyle iki ülkeyle de sorun yaşayan Türkiye’nin tepkisini çekmesi bekleniyor.
MİÇOTAKİS: ÇÖZEMEZSEK LAHEY’E GİDELİM
Bu haberle eş zamanlı olarak, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’ten de yeni bir açıklama geldi. Miçotakis, Türkiye’yle Doğu Akdeniz’de kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgelerin (MEB alanları) belirlenmesi için planlanan diyalogdan sonuç alınamaması halinde tarafların Uluslararası Lahey Adalet Divanı’na gitmesini önerdi.
Türkiye ile Yunanistan arasındaki Doğu Akdeniz gerilimi, geçtiğimiz günlerde Meis Adası açıklarındaki gelişmelerle tırmanmıştı. Oruç Reis Araştırma Gemisi’nin bölgede araştırma yapma planı sonrasında iki komşu ülke sıcak temasın eşiğine gelmişti. Gerilim, Berlin’in devreye girmesiyle kontrol altına alınmış, Ankara araştırmalarını bir süreliğine askıya almıştı.
Yunanistan, Türkiye’nin Libya’daki geçiş dönemi hükümeti olarak Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti’yle yaptığı münhasır ekonomik bölge anlaşmasına, kendi deniz sınırlarının ihlal edildiği gerekçesiyle karşı çıkıyordu. / DUVAR