Merkez’den itiraf: Hayat pahalı olacak

Merkez’den itiraf: Hayat pahalı olacak
REKLAM ALANI
Yayınlama: 31.01.2017
Düzenleme: 31.01.2017 19:31
1.110
A+
A-

Enflasyon tahminleri yükseltildi, hayatın daha pahalı olacağı ilan edilmiş oldu.

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 8 olarak açıkladı. Merkez Bankasının bir önceki raporunda enflasyon beklentisi 2017 yılı sonu için yüzde 6.5, orta vade için yüzde 5.0 olarak açıklanmıştı.

Enflasyon hedefi şimdiden yüzde 20 sapmış oldu. Merkez sapmayı, küresel belirsizliklerdeki artış ve döviz kurlarındaki yüksek oynaklığın enflasyonu artıcı etkisine bağladı. Hayatın daha pahalı olacağını ilan etmiş oldu.

ENFLASYON KAMÇILAYACAK SEBERLER

Hedef tahmini ile gerçekleşen enflasyon arasında sürekli yüzde 50 ile yüzde 100 arasında sapma bulunan Merkez Bankasının yine iyimser tahminde bulunduğu söylenebilir. Enflasyonun yükselmesini tetikleyecek birkaç sebep bulunuyor. Birincisi enerji fiyatlarının dünyada yükselmesi. Geçen yıl ortalama 40 dolar civarında olan petrol fiyatlarının bu yıl 50 doların üzerinde seyretmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bu durum daha yüksek fiyattan enerji ithalatı demek. Daha yüksek fiyattan ithal edilecek enerji, yüksek döviz kuruyla fiyatlanması hem üretici hem de tüketici fiyatlarına baskı yaratacak. 

Enflasyonla mücadelede zorluklardan biri de düzelen ilişkiler çerçevesinde Rusya’ya meyve sebze ihracatının başlayacak olması. Geçen yıl uğranılan ihracat kaybının yurt içinde mal arzını artırmasından dolayı gıda fiyatları yüzde 5.65 azalarak genel enflasyonu düşürücü etki yapmıştı. Bu yıl, yeni düzenleme ile gıdanın enflasyondaki payı azaltılmasına rağmen, gıdadan enflasyonu artıcı etki gelebilir.

Bir diğer sebep ise kurların yükselmesi. Döviz kurlarındaki artış üretici maliyetlerini artırdı. Nakliye masraflarını artırdı. Bu durumun önümüzdeki günlerde fiyatlara zam olarak yansıması kaçınılmaz. Yapılacak zamların da enflasyonu artırması…

İYİMSER YAKLAŞIM!

Tüm bunlar enflasyonun sene sonunda çift hane ya da çift hanelere yakın bir yerde olacağının habercisi. Buna rağmen Merkez Bankası şu iyimser tahminlerde bulunuyor: 
* Enflasyonu düşürmeye odaklı ve sıkı bir politika duruşu altında, enflasyonun yüzde 5’lik hedefe  kademeli olarak yakınsayacağı… 
* 2017 yılında yüzde 8 olarak gerçekleşeceği; 2018 yılında ise yüzde 6’ya geriledikten sonra 2019 yılında yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağı öngörülmektedir.
* Bu çerçevede enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2017 yılı sonunda yüzde 6.6 ile yüzde 9.4 aralığında (orta noktası yüzde 8), 2018 yılı sonunda yüzde 4.2 ile yüzde 7.8 aralığında (orta noktası yüzde 6) gerçekleşeceği tahmin edilmektedir.

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, 2017 yılına ilişkin olarak birinci enflasyon raporu sunumunda ayrıca şunları söyledi: Yılın son çeyreğinde gelişmiş ülkelerin faizleri arttı. Alınan tedbirlerle son aylarda kredi kullanımında toparlanma eğilimi gözlendi. İç talep göreli olarak zayıf seyrediyor. Kredi büyümesinde ılımlı artış devam etti. İktisadi faaliyette yılın 3.çeyreğinde belirgin bir yavaşlama gözlendi. Para politikası sadeleşme sürecine devam ettik. Döviz kuru iyileşmeyi sınırladı. Ilımlı toparlanma eğiliminin devam etmesi beklenmektedir. 

GEÇEN YIL 8.53’TÜ

Türkiye İstatistik Kurumu, enflasyonun geçen yıl yüzde 8.53 olduğunu hesaplamıştı. 
Merkez Bankasının Beklenti Anketi’nde yıl sonu için tüketici fiyatları yüzde 8.48 olarak tahmin edildi.

HEM FAİZİN  HEM KURUN ARTTIĞI TEK ÜLKE

Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, Merkez Bankasının (MB) faiz artırımı kararının ardından doların Türk lirası (TL) karşısında 3.83’ü görmesiyle ilgili olarak “Faizin de, kurun da birlikte arttığı dünyadaki tek ülkeyiz” dedi.  NTV canlı yayınında konuşan Eğilmez, “Bu kararla Merkez Bankasının ortalama faizi muhtemelen yükselecek ve yükselişine göre de USD endeksindeki oynaklıkla birleşerek USD/TL kuru üzerinde etkili olacak” dedi.

ankara hosting
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.