Merkez Bankası, faizi ortalama beklentinin üzerinde 6,25 puan artırarak yüzde 24'e yükseltti. Merkez Bankası'nın açıklamasında, iç talepteki yavaşlamanın hızlandığına dikkat çekilerek, bu durumun enflasyonu daha da yükseltme riski taşıdığı ifade edildi. Yüksek faiz artışı sonrası dolar düşerken, borsada kısmi yükselme görüldü.
Piyasaların merakla beklediği Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), faiz kararını bugün açıkladı. Merkez, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 17,75’ten 6,25 puan (625 baz puan) artışla yüzde 24’e yükseltilmesine karar verdi. Piyasalarda ortalama faiz artışı beklentisi 325 baz puandı.
Kurul, enflasyonda iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceğini de duyurdu. Açıklamada, iç talepteki daralmanın hızlandığına da dikkat çekildi.
TÜİK’in üç gün önce yaptığı açıklamaya göre Türkiye ikinci çeyrekte yüzde 5,2 büyüdü. TÜİK, büyümenin temel verisinin de iç talep olduğunu vurgulamıştı.
Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini ise geçen günlerde yüzde 16,45’ten yüzde 19,61’e çekmişti.
Merkez Bankası PPK toplantısı sonrası şu açıklama yapıldı:
ENFLASYONDA YUKARI YÖNLÜ RİSK: Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyette dengelenme eğiliminin belirginleştiğine işaret etmektedir. Dış talep gücünü korumakla birlikte iç talepteki yavaşlama hızlanmaktadır. Yakın dönemde enflasyon görünümüne ilişkin gelişmeler fiyat istikrarı açısından önemli risklere işaret etmiştir. Döviz kurundaki hareketlerin de etkisiyle fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik gösterdiği dikkat çekmektedir. İç talep koşullarındaki zayıflamaya rağmen fiyatlama davranışlarında gözlenen bozulma enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturmaya devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma gerçekleştirilmesine karar vermiştir.
İLAVE PARASAL SIKILAŞTIRMA YAPILABİLİR: Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.
DAHA ÖNCEKİ FAİZ ARTIŞLARI
Merkez Bankası ana fonlama aracı olan geç likidite penceresi faizini nisan ayında 75 baz puan artırdıktan sonra 23 Mayıs’ta olağanüstü toplanarak uzun süredir ana fonlama aracı olarak kullandığı geç likidite penceresi faizini 300 baz puan artışla yüzde 16.50 seviyesine çekmiş ve bir haftalık repofaizini de bu oranla eşitlemişti. Politika faizini 7 Haziran’da 125 baz puan yükselten Para Politikası Kurulu (PPK), temmuz toplantısında ise faizlerde değişiklik yapmadı. TCMB’nin sadeleştirme sürecini 7 Haziran’da tamamlamasıyla gecelik vadede borç verme ve borç alma faizleri bir hafta vadeli repo ihale faizine kıyasla artı/eksi 150 baz puanlık marjla, geç likidite penceresi borç verme faizi ise gecelik borç verme faizine 150 baz puan eklenerek hesaplanıyor.(DUVAR)