Almanya Başbakanı Angela Merkel, aralık ayında düzenlenecek Avrupa Birliği zirvesinde Türkiye’ye yaptırım ihtimalinin görüşüleceğini söyledi. “Olaylar umduğumuz gibi gelişmedi” diyen Merkel, “O zamana kadar yaşanacak gelişmeleri izleyeceğiz ve ona göre bir karar vereceğiz” ifadelerini kullandı.
Avrupa Birliği (AB) liderlerinin video konferans yöntemiyle gerçekleştirdiği toplantının ardından basın toplantısı düzenleyen Almanya Başbakanı Angela Merkel, 10 Aralık’taki zirvede AB’nin Türkiye’ye yönelik yaptırımları konuşabileceğini söyledi. Merkel, “Olaylar umduğumuz gibi gelişmedi” dedi.
Doğu Akdeniz’de Yunanistan ve Fransa’yla yaşanan gerilimin artması sonucunda, yaz aylarından bu yana AB’nin yaptırımları gündeme almasını erteleyen ve Yunanistan ve Türkiye’nin kıta sahanlığı sorununu çözmesi için arabulucu olan Merkel, ilk kez yaptırımların gündeme gelebileceğinin sinyalini verdi.
Türkiye’nin tartışmalı sularda sondaj yapan gemileri için Navtex ilanlarını uzatmasıyla ilgili Merkel, bir sonraki zirveyle ilgili şunları söyledi: “Türkiye’nin tartışmalı sularda doğal gaz arayışını, 10 Aralık’ta yapılacak bir sonraki AB zirvesinde masaya yatırma konusunda uzlaştık. Bu konuda hiçbir soru işareti yok. O zamana kadar yaşanacak gelişmeleri izleyeceğiz ve ona göre bir karar vereceğiz. Şu an başka bir şey söyleyemem ama bugüne kadar olayların umduğumuz şekilde gelişmediğini söyleyebilirim.”
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Doğu Akdeniz’de Türkiye ile AB üyesi Yunanistan arasında yaşanan gerilimde Ankara’ya yaptırım seçeneğinin gündemde olduğunu aktarmıştı. “Maalesef, her seferinde yeni provokasyonlar oluyor, yani bu Türkiye’ye bağlı” diyen Maas, “Aralık ayına kadar Türkiye’den bazı olumlu sinyaller gelmedikçe, Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs ziyareti gibi provokasyonlar devam ettikçe, aralık ayında AB liderlerinin zirvesinde çetin bir tartışma yaşanacak” ifadelerini kullanmıştı.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de, Türkiye’nin Kıbrıs konusundaki söylemlerinin AB ile gerilimi artırdığını söylemiş, “Türkiye’nin, kendi davranışlarının AB’yle olan ayrışmayı büyüttüğünü anlamasının önemli olduğunu düşünüyoruz” demişti. (BBC Türkçe)