Hükümetin 1 Eylül’de yayımladığı 673 sayılı kanun hükmünde kararnamede 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından görevden alınan kamu çalışanlarıyla ilgili önemli bir düzenleme de yer aldı.
Cumhuriyet gazetesinden Mustafa Çakır’ın haberine göre, soruşturmalar sonucunda göreve iadesine karar verilen yönetici konumundaki devlet memurları, halen bulundukları görevlere atanamayabilecek.
Soruşturma sonunda bu personel öğrenim durumları ve kazanılmış hak aylık derecelerine uygun başka kadro ve pozisyonlara da atanabilecek. Bu durumda açığa alınan üst düzey personel soruşturma sonunda suçsuz bulunsa bile eski görevine dönemeyebilecek, ancak başka görevlere atanabilecekler. Memurun hangi göreve atanacağına, atamayı yapan kurum karar verecek. Hükümet benzer bir düzenlemeyi daha önce “torba yasa” ile yapmıştı.
Yasa ile görevden alınan kamudaki üst düzey personelin açtıkları davaları kazansalar bile eski görevlerine dönmelerinin önü kapatılmıştı. Görevden alınan memurlar açtıkları davaları kazansalar bile eski görevlerine değil başka bir kadroya atanacaklardı. Yasaya göre mahkemelerin vereceği iptal ve göreve iade kararları da 1 ay değil, 2 yıl içinde uygulanacaktı. Ayrıca yine yasaya göre davayı kazanan kamu personelini eski görevlerine iade etmeyen amirler hakkında da soruşturma açılmayacağı öngörülmüştü. CHP, “torba yasayı” Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Anayasa Mahkemesi de düzenlemeleri anayasaya aykırı bularak iptal etti. Şimdi Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen benzer bir düzenleme bu kez KHK ile getirilmiş oldu.