Meclis’in en çalışkanları HDP ve CHP’li vekiller

Meclis’in en çalışkanları HDP ve CHP’li vekiller
REKLAM ALANI
Yayınlama: 21.06.2017
Düzenleme: 21.06.2017 17:16
1.048
A+
A-

Meclis fiili olarak yasama yılının sonuna gelirken, bu dönemde CHP ve HDP sorunları gündeme getiren iki parti oldu.

Meclis, 15 Temmuz tarihinde olağanüstü toplanmak üzere çalışmalarına ara verdi. O tarihte darbe girişiminin yıl dönümü vesilesiyle açılacak olan Meclis'in 26’ncı Dönem 2’nci Yasama Yılı'nın son bulması Ekim ayına kadar ikinci bir tatile girmesi bekleniyor. Darbe girişiminin sonrası OHAL süreciyle geçen yasama yılında Meclis'in gündemine en çok hak ihlalleri ve KHK mağduriyetleri geldi. Hükümet bu konuda kendi bildiğini okudu ancak milletvekilleri yaşanan ihlalleri gündeme taşımaktan geri durmadı. 

CHP 11 BİN 79 ÖNERGE VERDİ

Ana muhalefet partisi olan ve 133 sandalyeye sahip olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri bu dönemde 10 bin 384 yazılı, 695 de sözlü soru önergesi olmak üzere toplamda 11 bin 79 soru önergesiyle ülke gündemini yakından ilgilendiren konuları, denetim Meclis gündemine taşıdı. Aynı dönem içerisinde bin 208 araştırma önergesi veren CHP'liler, bin 378 de kanun teklifi Meclis'e sundu. CHP aynı dönemde hükümeti denetleme yöntemi olarak da 4 tane gen soru verdi. 

HDP HÜKÜMETİ DENETLEMEYE YOĞUNLAŞTI

CHP'den sonra denetleme yollarına en çok başvuran parti olan 59 sandalyeye sahipti. HDP'liler bu dönemde 3 bin 661 yazılı soru önergesi verdi. HDP'lilerin verdiği araştırma önergelerinin büyük bir kısmı reddedilse de 487 Meclis araştırması için önerge verildi. Hükümetle ilgili denetlemede yöntemine en çok başvuran parti olan HDP, 11 kez başbakan ya da bakanlar hakkında gen soru istedi. 

MHP ve AKP'li milletvekilleri bu dönemde sadece iki soru önergesi ile dönemi yılını kapattı. 

EN FAZLA ÖNERGE VERENLER CHP'LİLER 

Partilerin karnesi bu şekilde olurken, milletvekillerin açısında yine en çok önerge veren ve denetim görevini yerine getiren isimler CHP'liler oldu. CHP İstanbul Sezgin Tanrıkulu, bugüne bin 668 adet soru önergesi verdi. Tanrıkulu, aynı dönemde 223 kanun teklifi ve 163 araştırma önergesi verdi.Tanrıkulu'nun verdiği önergelerin büyük çoğunluğu hak ihlalleri, işkence ve cezaevlerinin durumuyla ilgili konulardan oluştuğu öğrenildi. 
Tanrıkulu’nu takip eden ikinci isim ise yine CHP'den Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer. 
Gürer ise bin 489 adet soru önergesi verdi. Gürer, aynı dönemde 93 kanun teklifi sunup, 113 Meclis araştırma önergesi verdi. 

TANRIKULU GEÇEN DÖNEM 8 BİN 500 ÖNERGE VERMİŞTİ

Tanrıkulu, 25. Dönem de 8 bin 500 soru önergesiyle Meclis'in en çok soru önergesi veren milletvekili olmuştu. Tanrıkulu'nun milletvekili olduğu günden bu yana verdiği tüm kanun teklifi ve soru önergelerini de özel olarak dosyaladığı ve arşivlediği öğrenildi. 

HDP'DE TAN VE BEŞTAŞ

HDP'de en fazla soru önergesi veren isimler ise Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ile Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş oldu. 

Tan, dönemde 397 yazılı soru önergesi verdi. 34 araştırma önergesi veren Tan'ın 6 kanun teklifi sundu. Beştaş ise 224 ayrı soru önergesiyle HDP'de sorunları en yoğun Meclis'e taşıyan ikinci isim oldu. Beştaş, bu dönem içinde 25 ayrı kanun teklifi ve 42 araştırma önergesi verdi.

ankara hosting
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.