‘Mardin’de çiftçilerin mısırı tarlada kaldı’

‘Mardin’de çiftçilerin mısırı tarlada kaldı’
REKLAM ALANI
Yayınlama: 29.12.2018
Düzenleme: 29.12.2018 13:00
736
A+
A-

 

Kızıltepe ovasında yaklaşık 2 aydır devam eden aşırı yağışlardan dolayı mısır dalında çürümeye başladı. Çiftçiler, yağmur nedeniyle ürünlerini biçemedikleri için zor durumda kaldı.

Geçen yıl kuraklık tehlikesi atlatan Mardinli çiftçiler bu yıl aşırı yağışlar nedeniyle zor günler yaşıyor. İkinci ürün olarak ekilen mısır, yağışlar nedeniyle tarlada kaldı.

Kızıltepe Ovasında yaklaşık 900 bin dönüm ikinci ürün mısır ekili bulunuyor. Bu sene yağışların erken başlaması ve aşırı yağışlar nedeniyle çiftçilerin yüzde 90’ı mısırını biçemedi. Zaman zaman sağanak halinde yağan yağmur mısırın dallarını kırdı ve mısır dalında çürümeye başladı. Bazı çiftçiler dalından koparak yere düşen mısırları kendi imkanları ile toplamak zorunda kaldı. Bunun için işçi tutmak zorunda kalan çiftçiler, ek bir masrafla karşı karşıya kaldı. Yere düşen mısırları toplatan çiftçiler, mısırları kepçeyle biçerdöverin ağzına atarak ürün elde etmeye çalışıyor.

‘ÜRÜN TARLADA KALDI, ELEKTRİK BORÇLARI ERTELENSİN’

Çiftçiler, mısırı biçemedikleri taktirde elektrik, mazot, gübre ve diğer masrafları ödemek konusunda güçlük çekeceklerini belirtiyorlar. Konuyla ilgili açıklama yapan Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, “Mardin’de ikinci ürün olan mısır bu sene iklim değişikliğinden dolayı tarlada kaldı. İki aydan beri aşırı yağış bölgede hiç durmadığından dolayı mısırlarımız tarlada kaldı, biçemiyoruz, küflenmeye başladı” dedi.

Çiftçilerin tarlaya giremediğini belirten Erbeyi, “Borçları ödeme zamanı geldi ve çiftçilerimiz mağdur durumda. Çiftçi, mazot, elektrik parasını ödeyecek. Ama ürününü biçemiyor. Mardin’de şu an çiftçilerin yüzde 99’unun mısırı tarlada kaldı” şeklinde konuştu.

Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi

Mikail Erbeyi hükümete ve Dicle TEDAŞ’a seslenerek çiftçilerin elektrik borçlarının ertelenmesini talep etti.

Erbeyi, yaptığı açıklamada, “Hükümetimize ve  Dicle TEDAŞ yetkilerine ricamız, malumunuz çiftçinin mısırı yağıştan dolayı biçilmiyor. Bu nedenle çiftçilerin elektrik borçlarının Şubat ayına kadar ertelenmesini talep ediyoruz” dedi.

‘MISIR TARLADA KALINCA BUĞDAY EKİMİ DE YAPILAMAYACAK’

Hükümetin tarım politikalarını da eleştiren Mikail Erbeyi, mısır ve hububatta uygulanan alım ve ithalat politikasının çiftçiyi zor duruma düşürdüğünü söyledi. Mardin genelinde bulunan 7 bin çiftçinin zor bir dönem yaşadığını belirten Erbeyi “Mardin genelinde binlerce dönüm mısır tarlada kaldı.

TMO’nun 400 bin ton mısırı biçim mevsiminde piyasaya sürmesi, çiftçinin mısırı maliyetinin altında satmasına zorladı. Ovada mısırlar biçilmedi, tarlada kaldı. Her yıl bu dönemlerde buğday ekimi yapılıyordu. Bu yıl mısır tarlada kalınca, buğday ekimi de yapılamayacak. Yanlış tarım politikaları ile çiftçi can çekişiyor” dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu’nun, “İsteyene istediği kadar buğday, mısır teslimi yapabilecek. Fiyatların aşırı yükselmesine kesinlikle müsaade edilmeyecek” şeklindeki açıklamalarını kabul etmediklerini söyleyen Erbeyi, çiftçilerin mısır satışında acele etmemelerini gerektiğini belirtti.

TMO Genel Müdürü Başkanı Kemaloğlu’nun açıklamalarının ardından mısır mahsulünde fiyatın düştüğünü illeri süren Çiftçiler Derneği Başkanı Erbeyi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’dan çiftçilere pirim verilmesini talep ettiklerini söyledi. / DUVAR

 

ankara hosting
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.