AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, yerel seçimde aldıkları sonuç için "Biz muhafazakâr Kürtlerden, Cuma cemaatinden, şehirli milliyetçi kesimden oy kaybettik" değerlendirmesinde bulundu. 'Türkiye İttifakı' söylemine geri dönülmesi ve bir reform ajandası oluşturulması gerektiğini söyledi.
Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’ın ayrı ayrı yürüttüğü yeni parti çalışmaları sürerken, AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, “Politikada birçok şey henüz görünmüyor. Cumhurbaşkanlığı seçimine odaklı bir politika yürüteceğe benziyor. Yeni parti kurma çabasından bir AK Parti serüveni çıkmaz” dedi. Yerel seçimde oy kaybına uğramaları hakkında değerlendirmede bulunan Kurtulmuş, ‘yeni yol haritaları’nı ise ‘Yeni Türkiye yelpazesi’ olarak tanımladı.
Kurtulmuş, HaberTürk’ten Muharrem Sarıkaya‘nın sorularını yanıtladı:
AK Parti 18. yaş gününü kutlarken, bölünme sancısı da yaşıyor. Siz yeni parti çabalarına nasıl bakıyorsunuz?
Politikada birçok şey henüz görünmüyor. Yeni parti kurma çalışmasında olanlar iktidara gelmek için değil, AK Parti zaafı üzerinden yürüyor, Cumhurbaşkanlığı seçimine odaklı bir politika yürüteceğe benziyor. Cumhur İttifakı’nın yüzde 52’si üzerinden 3-5 puan alma hesapları var. Ama başarı şanslarını ben görmüyorum… Yeni parti kurma çabasından bir AK Parti serüveni çıkmaz. Fazilet Partisi’nden AK Parti’yi kuranlar ayrıldığında iktidara gelecekleri belliydi. Erbakan Hoca’dan ayrılan iktidar olacaktı, Erdoğan gibi güçlü bir lider vardı. Ama ben bu yeni harekette böyle bir şey görmüyorum. Önümüzde daha 4 yıl var. Bu sürede seçim olmadığı için çok köklü icraatlara imza atılabilir. Yeni bir sisteme geçildi. CHP de aynı çabada nitekim Genel Başkan Kılıçdaroğlu öteki çembere ulaşmak gerektiğini söylüyor, yüzde 50+1 önemli diyor. Bundan sonra politika nasıl oynanacak… Dil, üslup ve demokratikleşme yolunda adım atılırsa yeni bir Türkiye yelpazesi oluşabilir.
Hem genel seçim hem de yerel seçimde oylarınız ittifaka rağmen azaldı
Ama 31 Mart tablosu da kalıcı değil. Erdoğan düşmanlığına yönelik bir birlik tablosu oluştu orada. Ama henüz nasıl bir politika izleyecekler onu göremiyoruz. Tamam, AK Parti kaybetti ama 31 Mart’ta gelenler bundan sonra AK Parti karşısında başarılı bir politika izleyebilecek mi? Seçmen oy verdi, kredi verdi ama beklentilerini de koydu; bir zamanlar Tayyip Erdoğan’ın başardığı gibi hemen bu başarılarını ortaya koyabilecekler mi? Unutulmamalı ki birbirine zıt karşıt gruplardan oluşuyor bu cephe…
Yüzde 10 barajı çerçevesinde sıralı duruyor olsalar da sizden ayrılacak, Saadet, İYİ Parti ve CHP karşınızda geniş yelpazeli blok oluşturacak. İstanbul seçimi de bunun yansıması değil mi?
Doğru, İstanbul seçmeni Türkiye seçmenini yansıtır. Biz muhafazakar Kürtlerden, Cuma cemaatinden, şehirli milliyetçi kesimden oy kaybettik. Ama bunları geri alabilmek için de vakit var; bu sürede yapacaklarımız da belli.
Başkanlık sisteminde düzenleme olur mu?
Hayır sistem konusunda bir sorun yok.
Yeni bir hükümet modeli olur mu?
Hayır olmaz. Sonuçta Başkan’ın yetkisinde olan bir durum. Bir yıllık tecrübe süresince nerelerde eksiklikler, yanlışlar var bunlara bakıp düzeltilir.