Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Musa Şahin, 8 bin 242 çocuğun koruyucu aile yanında olduğunu, 2021’in ilk dokuz ayında da 18 bin 234 çocuğun evlat edindirme modelinden hizmet aldığını söyledi.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Çocuk Hakları Alt Komisyonu, AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu başkanlığında toplandı.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Musa Şahin, komisyondaki sunumunda, şu ana kadar koruma altındaki 138 bin 530 çocuğa sosyal ve ekonomik destek sağlandığını açıkladı.
Şahin, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde şu an ise yaklaşık 23 bin çocuk olduğunu, 2002 yılında bu sayının 19 bin civarında olduğunu söyledi.
Türkiye’nin yaklaşık 27,2 milyon çocukla, Avrupa’daki en fazla çocuk nüfusuna sahip olduğunu ifade eden Şahin, bu kapsamda çocuk hizmetleri genel müdürlüğü bünyesinde çocuk alanında, sosyal hizmetler alanında, çocuk koruma alanında 3 modelleri olduğunu kaydetti.
Şahin sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bunlardan bir tanesi koruyucu, önleyici hizmetler, diğeri aile odaklı hizmetler ve bakım hizmetleri. Koruyucu aile de bizim aile odaklı hizmetlerimizin en önemli unsurlarından biri. Bu aile odaklı hizmetlerimizden bir tanesi sosyal, ekonomik destek, bir diğeri koruyucu aile ve evlat edinme. Biz bu 3 modeli aile odaklı hizmetlerimizin içerisinde barındırıyoruz. Bizim için öncelik, çocuğun aile ortamında kendi ebeveyniyle beraber yaşaması, onunla beraber büyümesi. Bu noktada bizim için şu anda birinci öncelikli kısım sosyal, ekonomik destek dediğimiz model. Bu kapsamda yaklaşık 138 bin 530 çocuğumuz bu destekten faydalanıyor.”
Yıllar içerisinde koruyucu aile sayısındaki artışa da dikkat çeken Şahin, 2002 yılında yaklaşık 500 çocuk koruyucu aile yanındayken bugün 8 bin 242 çocuğun koruyucu aile hizmetinden faydalandığını kaydetti. Şahin, ayrıca koruyucu aile yanında olan yabancı çocuk sayısının 444, özel gereksinimli çocuk sayısının da 993 olduğunu söyledi.
Bakanlık olarak koruyucu ailelere destek uygulamalarının da olduğunu ifade ederek, destekler hakkında bilgi veren Şahin, şöyle konuştu:
“Şu anda ortalama 2 bin lira civarında bakım ödemesi gerçekleştiriyoruz. Bu bakım ödemelerinin eğitim desteği, yaş gruplarına göre ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim olmak üzere farklılık gösteriyor. Biz, çocuklarımıza bakan koruyucu ailelere yılda bir kez eğitim desteği veriyoruz, 3 kat oranında. Yılda iki kez giyim yardımı yapıyoruz. Özel ihtiyaçları bulunan engelli çocuklarımız için yüzde 50 oranında artırılmış bir destek sağlıyoruz. Çocuklarımıza, yaş gruplarına göre 107 ila 360 TL arasında harçlıklar veriyoruz. Ailelerdeki çalışmayan kadınlarımız için bin 114 TL isteğe bağlı sigorta desteği yapıyoruz. Yıllara göre koruyucu ailelere sağlanan destek şu ana kadar 232 milyon civarında.”
Şahin, 2021 yılında farklı nedenlerle 517 çocuğun koruyucu aileliğini sonlandırdıklarının da altını çizdi, nedenlerini anlattı:
“Bunun hepsini olumsuz örneklere bağlamamak gerekiyor. Mesela, çocuk reşit olduğunda süreç sonlanıyor ya da öz ailesinin yanına dönme süreci gerçekleşiyor, yine sonlandırıyoruz. Çocuk bu süreçte evlat edinilebiliyor gibi sebepler de bu sayının içerisinde yer alıyor.”
1987 yılından bu yana koruma altındaki 55 bin çocuğa istihdam kazandırdıklarını vurgulayan Şahin, 18 yaşından sonra kurumla ilişiği kesilen çocuklara da desteklerini sürdürdüklerini söyledi.
Şahin, “Biz normalde bu çocuklarımızı koruma altına aldığımızda “18 yaşından sonra ne oluyor bu çocuklara?” diye genelde bir soruyla karşılaşıyoruz. Bu noktada da çok büyük pozitif desteklerimiz var: Biz, öğrenimini devam ettirdiği sürece üniversite sonuna kadar bu çocuklarımız, haklarını kaybetmeden koruma kararı altında devam ediliyor. Kız çocukları evlenirken 2 bin 500 lira gibi bir çeyiz desteğimiz de var” dedi.
Şahin ayrıca 2021 yılının ilk dokuz ayı itibarıyla toplamda 18 bin 234 çocuğun da evlat edindirme modelinden hizmet aldığını ifade etti. / DUVAR