Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, virüsün yayılma hızında düşüş olmadığını, hasta etme gücünde azalma olduğu konusunda ise bilimsel bir kanıt bulunmadığını söyledi. Koca, “Sonbaharda dünyadaki risk beklentisi bizi tedbirlerin sürekliliği konusunda uyarıyor. Maske kullanmamak kişisel hukukun ihlalidir” dedi. Fahrettin Koca, salgınla ilgili yeni bir kısıtlama düşünmediklerini belirtti. Son 24 saatte korona virüsü nedeniyle vefat eden kişi sayısı 24 oldu. Toplam can kaybı 5 bin 257’ye yükseldi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüsü Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, sonbaharda dünyadaki risk beklentisinin tedbirlerin sürekliliği konusunda bir uyarı olduğunu belirterek “Virüsün yayılma hızında azalma olmamıştır. Virüsün hasta etme gücünde azalma olduğu konusunda ise bilimsel bir kanıt yoktur. Maske kullanmamak kişisel hukukun ihlalidir” dedi. Koca, “Yeni kısıtlamalar var mı?” şeklindeki bir soruya “Önümüzdeki dönemde yeni bir kısıtlamayı Bilim Kurulu’nda gündemimize almadık ve şu an düşünmüyoruz” cevabını verdi.
Koca, hafta sonu yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) neden ertelenmediğini “Salgın söz konusu olduğunda bir, iki ay sonrasını görmek zordur. Sınavın ertelenmesi durumunda risk bugünden çok daha büyük olabilirdi. Bugünkü gerekçeler daha büyüyebilir. Sınavın ne getireceği meçhul bir zamandansa şimdi yapılması doğru görülmektedir” diye açıkladı.
Koca’nın açıklamalarından satır başları şöyle:
– Korona virüsünün oldukça zor, pek çok bilinmezi beraberinde getirdiği bir dönemini aştığımız konusunda bir iyimserlik içindeyiz. Haziran ayının 3 haftasını geride bıraktık. Başlattığımız normalleşme süreci yakında 1 ayını dolduracak. Zor dönemi aştığımız konusunda iyimserlik içerisindeyiz. Önümüzdeki günler aydınlık olacaktır. Kontrollü sosyal hayatın gereklerini yerine getirdikçe hayat kalitemiz artacak. Normal şartlarda hayatın en canlı taraflarını gösterdiği alışveriş ortamları eski halinden uzaktı. Hastaneye gitmeyi bile ertelemeyi tercih ediyorduk. Mevcut durum korunması gereken bir kazandır. Bu mücadelede özlediğimiz ne varsa tek tek geri döneceğiz.
– Virüsün yayılma hızında azalma olmamıştır. Yaz aylarında virüsün yayılma hızında azalma olmadı. Virüsün hasta etme gücünde azalma olduğu konusunda ise bilimsel bir kanıt yoktur. Bu tedbir, etkileşim halinde olan kişilerin tamamı tarafından alınmalıdır.
– Artık şöyle düşünmek gerekiyor. Korona virüsünün hayatımızın sevk ve idaresini elimizden alan güç olmasını çıkarmak zorundayız. Hastalık ihtimaline karşı bazı kısıt uygulamalarını zorunlu tutmak zorundayız. Bazı ortamlarda koruyucu maske kullanımımızı zorunlu kılıyor. Elzem bir tedbirdir. Bu tedbir aynı sosyal ortamda birbiriyle etkileşim halinde olan kişiler tarafından alınmalıdır, birimiz takmıyorsak hepimiz risk alıyoruz demektir. Maske takmayanların maske kullananlara karşı sorumluluğu vardır, maske kullanmamak kişisel hukukun ihlalidir. Bu medeni davranışa aynı medeni davranışla karşılık verelim. Örneğin bankta denize karşı yalnız oturuyorsak, maske gerekli değildir. Maskeyi gerekli durumlarda uygulayalım ki zamanla bıkkınlığa yol açmasın. Dünya Sağlık Örgütü’nün geçtiğimiz günlerdeki en yüksek vaka sayısı açıklaması bizi uyarıyor. 62 il merkezinde maske zorunluluğu getirilmiştir. Mecburiyet olan illerde sorumluluk kat kat fazladır.
– Geride bıraktığımız dönemde sokağa çıkma kısıtı yayılmaya karşı ne kadar önemliyse maske de o kadar önemlidir. Tedbirlere uymak normale dönüşü hızlandıracak. Sıcak yaz günlerindeyiz, bu havada maske kullanmak kolay değil, zorluk yaşıyoruz. Lütfen sıcaklara yenilmeyelim. Sıcaklara yenilirsek vaka sayısını artacağını unutmayalım. Yaz ayları konusunda ikinci uyarımız, salgının bilgi birikiminden ortaya çıkan husus korona virüsünün yaz aylarında da yayılma hızında azalma olmadı. Yaz boyu dikkati elden bırakmayın.
– Sonbaharda dünyadaki risk beklentisi bizi tedbirlerin sürekliliği konusunda uyarıyor.
– Büyüklerimiz ve kronik hastalığı olanlar virüse karşı halen risk grubunda. Bu gruptakilerin ve yakın çevresi konunun ciddiyetini unutup tedbirleri aksatmamalı, aynı hassasiyeti koruyalım.
– Dünyada iyilik, özgürlük, güzellik adına ne yapılmışsa bunların hepsi sizin yaşınızda kalmayı başarabilenler tarafından yapılmıştır. Gençlik bir kez gelir. Onu hayatı boyunca sürdürebilenler, toplumlarını, ülkelerini, dünyayı değiştirir. Bugünün dünyasını sizin yaşınızdaki insanlar değiştirdi. Hepimizin heyecanla beklediği 2 sınav günü var. Bu iki günün hayat boyu kutlamaya değer kılacağınız başarır günü olmasını diliyorum. Bu yıl hekim olmayı isteyen sayısı fazla. Tüm meslekler zekaya ve çalışkanlığa aynı derecede ihtiyaç duyuyor.
– Gençlerimiz kendilerini rahat hissetmemeliler. Riskli olan büyüklerimize ve kronik hastalığı olanlara bulaştırma potansiyeli taşıyorlar. Mevcut şartlarda büyüklerimiz ve kronik hastalığı olanlar, virüse karşı halen risk grubundadır.
‘SINAVIN ŞİMDİ YAPILMASI DOĞRU GÖRÜLMEKTEDİR’
– (YKS) Sağlık yönünden sınava uygun şartların hazırlanması konusunda bizler elimizden geleni yaptık. Bilim Kurulu sınav tedbir rehberi hazırladı. Milli Eğitim Bakanlığı hazırlıklarını sizlerle paylaştı. Yakın günlerde yapılan diğer sınavları dikkate almalıyız. Okul girişlerindeki yığılmalarda aileler etkili. Yetişkin yaşlarda sizlerin gireceği bu sınavda yığılmaların daha az olacağını öngörüyoruz. Sınav tarihi üzerinde yaşadığınız şartların sonucu olarak gündemler oluştu. Tarih konusunda bakanlığımızın yetki konusu olmakla birlikte, hepimiz sınavı yaşamış kişiler olarak duygularınızı çok iyi anlıyoruz. Gerçeğin hakkını gerçeğe verelim. Salgın söz konusu olduğunda bir, iki ay sonrasını görmek zordur. Sınavın ertelenmesi durumunda risk bugünden çok daha büyük olabilirdi. Bugünkü gerekçeler daha büyüyebilir. Sınavın ne getireceği meçhul bir zamandansa şimdi yapılması doğru görülmektedir.
HENÜZ İKİNCİ DALGA YAŞANMIYOR
– İkinci dalgayı yaşamadığımızı rahat söyleyebiliriz. Birinci dalganın etkilerini görüyoruz. Dünyada birinci dalganın etkisi devam ediyor. Özellikle bu dönemde bazı bölgelerde vaka sayıları daha da artıyor. Daha öncesine göre de vaka sayılarımızın artışına rağmen yoğun bakıma giren ve vefat eden hastamız azalıyor. Daha önce yoğun bakımda yüzde 53 oranında hastamızı kaybederken, şimdi yüzde 2’ye düştü.
– Eskiye göre hastane yükümüz daha az. Yoğun bakıma giren, entübe olan, entübe hastanın vefat etme oranı giderek düşüyor.
– Vefat edenlerin yaş ortalamasının yükseldiğini görüyoruz. 16 Mayıs’tan önce ortalama vefat yaşı 71 iken 74’e kadar çıktı.
– PCR ve Antikor testleri kapsamında toplam 153 bin kişi taranacak. An itibariyle 118 bin kişi testlere tabi tutulmuştur. Pozitif bulduğumuz oran 1000’de 2.8’dir. Oldukça düşük bir rakamdır. Toplumun bağışıklığı yüzde 1’in altındadır.
– (Covid-19’la mücadele) Önümüzdeki dönemde yeni bir kısıtlamayı Bilim Kurulu’nda gündemimize almadık ve şu an düşünmüyoruz. İller, ilçeler, köyler bazında birtakım kısıtlamaları il hıfzıssıhha kurulları alabilir. Ülke genelinde şu an bir kısıtlama gündemimizde olmadı.
– Kurban Bayramı’nda kısıtlılık olabileceğini şimdiden söylemem zor, ama kısıtlılığın Ramazan Bayramı’ndaki gibi olmayacağı kanaatindeyim.
– (Covid-19 aşısı) Rusya ve Çin’le klinik çalışmayı birlikte yapma noktasında genel bir yaklaşım içindeyiz. Rusya ile daha ilerideyiz.
24 KİŞİ DAHA VEFAT ETTİ
Sağlık Bakanı Koca, Türkiye’de korana virüsüne ilişkin son verileri de paylaştı. Buna göre, Türkiye’de son 24 saatte 1492 kişiye Covid-19 tanısı konuldu, 24 kişi vefat etti, toplam vaka sayısı 191 bin 657, can kaybı 5 bin 25 oldu. 1386 kişinin daha iyileşmesiyle Covid-19 tedavisi tamamlananların sayısı ise 164 bin 234’e yükseldi. / DUVAR