HDP’lilerin yargılandığı Kobanê davasına, mahkeme başkanının korona temaslısı olması nedeniyle başka bir heyet baktı. Dördüncü tur duruşmaları 23 Eylül’e ertelendi.
HDP eski Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 108 sanıklı Kobanê Davası’nın 4’üncü tur duruşmaları ikinci gününde, Sincan Cezaevi kampüsünde görülmeye başladı.
Davaya bakan Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi başkanının korona virüsü teşhisi konulan bir yakınıyla temaslı olması nedeniyle duruşmaya geçici bir heyet baktı. Dördüncü tur duruşmasının üçüncüsü 23 Eylül tarihine ertelendi.
HDP’lilerin yargılandığı Kobanê Davası’nda dördüncü tur duruşmalarının 1 Ekim tarihine kadar sürmesi bekleniyor. Avukatlar dördüncü tur duruşmaları öncesinde, mahkemenin hukuka aykırı bir şekilde duruşmaları bir an önce bitirmeye çalıştığını söylemişti.
20 Eylül’de başlayan dördüncü tur duruşmalarında gazeteciler ve izleyiciler polis tarafından duruşma salonuna önce alınmamış, sonrasında avukatların mahkkeme heyetiyle yaptığı görüşmelerin ardından salonda duruşmayı takip edebilmişti.
Avukat Arif Ali Cangı dördüncü tur duruşmasının ilkinde, İçişleri Başkanlığı’nın ve MİT’in davaya müdahil olma talebinde bulunmasına anlam verilemeyeceğini ifade etmiş, “Bu müdahillik talebi görevlerini yapamadıklarının itirafıdır. Eğer o olayları önleyebilselerdi o olayları çıkaranlar fiilen karşınızda olacaktı” ifadelerini kullanmıştı.
Ankara TEM Şube tarafından hazırlanan ve soruşturmada unutulan 5 sayfalık TEM belgesinin önemli olduğunu belirten Avukat Kenan Maçoğlu ise şu ifadeleri kullanmıştı:
“Çünkü bu kumpasın ne şekilde ve kimler tarafından hazırlandığını gösteren net bir belge. Hangi suçlar kimlerin dahil edileceği ne kadar ceza alacaklarına dair çok ayrıntılı bir belge. Bu belge savcı Altun dosyaya özel atandıktan sonra 2018’de hazırlanıyor. Dosyada delil bulunmazken bu dosya üzerinden işlemler başlatılıyor. Savcılık yeni delil üretmek için ciddi çabalar veriyor. Tanık ve gizli tanık bulunması için ciddi çabalar veriliyor bu soruşturma üzerine kapatma davası düzelebileceği ve partinin bu şekilde kapatılabilmesi açık ve net bir şekilde yazılıyor. HDP’ye açılan kapatma davası organize bir şekilde 2018’de başladı.
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise duruşmaya verilen arada yaptığı konuşmada, “Bu dava kesinlikle hukuki bir dava değil. Bu iddiamızı ileriki süreçlerde arkadaşlarımızın yaptıkları ya da yapacakları savunmalarla kesinlikle ortaya koyacaklarına inanıyoruz. Kobanê olayları dediğimiz o sürecin yaşandığı dönemde yargılanan her bir arkadaşımız aslında olaylar durdurmak ve olayların önüne geçebilmek için büyük bir çaba sarf etmiştir. Ancak o günün failleri, yani bu suçları işleyenler, gerçek suçlular bugün korunmakta, yargılama dışında bırakılmakta, olayları engellemek isteyen başta HDP’liler olmak üzere diğer siyasi aktörlerin de bir şekilde bu olaylarla ilişkilendirilerek cezalandırılmaya çalışıldığını hep birlikte görüyoruz” ifadelerini kullanmıştı. (DUVAR)