Kıdem tazminatı yarın Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Hedef yıl sonuna hayata geçirmek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bu sabah katıldığı bir televizyon programında kıdem tazminatıyla ilgili önemli bir açıklamada bulundu.
Bakan Müezzinoğlu, kıdem tazminatı ile ilgili hazırlanan düzenlemenin yarın bakanlar kuruluna sunulacağını açıkladı.
Bakan Müezzinoğlu, çalışma hayatına ilişki şu açıklamalarda bulundu:
İSTİHDAM: Her yıl en az 1 milyon kişiye istihdam sağlamayı hedeflememiz gerekiyor. Bunun alt yapısını kurmamız gerekiyor. Bunu da büyüme rakamlarıyla yaptık. Türkiye her yıl en az yüzde 5’lerde büyüme oranı yakalamalı. Hedefimiz yıl sonu itibariyle 1,5 milyon kişi. Şuan ulaştığımız rakamlarımız gösteriyor ki yıl sonuna kalmadan bu hedefe ulaşacağız. Böylece Aralık ayı itibariyle işsizlik oranları da tek haneye inecektir.
KIDEM TAZMİNATI: Türkiye’de şuanda çalışanların yüzde 80’ni kıdem tazminatı sorununu yaşıyor. Böyle bir yapının daha fazla sürdürülmesi daha fazla mümkün değil. Bu çalışanın hakkı. Korunmalı ve güvence altında olmalı. Bu güvence iş verenin himayesinde toplanıyor. En iyi iş veren bile zora girdiği zaman burada mağdur olan yine çalışan oluyor. Bu mağduriyeti gidermek için bir fon oluşturacağız. Burada iş veren işçinin hakkettiği parayı fona yatıracak. Bu konuda yolun başındayız. İlgili bakanlıklarla teknik çalışmalar tamamlandı. Düzenlemeyi yarın Bakanlar Kurulu’na sunacağız.Onay alınırsa sahaya çıkacağız. 41 yıl önce hazırlanan iş kanununda bir fon kurulması öneriliyor. Ama biz bunu kuramamışız. Yüzde 80 mağduriyet yaşıyorsa bundan yararlanan büyük bir kitle var demektir. Çalışanın hakkını koruyabileceğimiz bir yapı oluşturacağız. İki üç ay için bunu başarmayı hedefliyoruz. Yıl sonuna da kalabilir.
KAMU PERSONELİ REFORMU: 657 sayılı kamu personeli kanunu sadece çalışana güvence sağlıyor. Bütün sistemi sadece bu güvenceye dayandırırsak büyük bir yanlışlık yaparız. 30 yıl önce avukat olarak başladıktan sonra hukuk nereye gidiyor diye takip yapılmazsa sıkıntı olur. Aslında bu reform önerisi çalışandan gelmeli. Güvence tabi ki olmalı ama yeterli değil. Liyakat, kendini geliştirme vs…Kamu sendikalarının güvencenin yanı sıra yeni önerileri olması gerekiyor. Devlete kapağı atayım gerisi önemli değil mantığından kurtulmamız gerekiyor. 80 milyonu bu mantığa mahkum etmemiz doğru değil. Bu konuyu henüz Meclis gündemimize almadık ama çalıştaylarımızda konuşuyor, tartışıyoruz.