Cumhuriyet Halk Partisi’nin iki gün sürecek 37. Olağan Büyük Kurultayı, Bilkent Odeon Gösteri Merkezi’nde gerçekleştiriliyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun tek aday olarak girdiği seçimde 1251 oyla 6. kez genel başkan seçildi. Seçimin ardından konuşan Kılıçdaroğlu, “Ne yaparlarsa yapsınlar inancımızdan vazgeçmeyeceğiz. Kavga etme zamanı değil, birlikte olma zamanıdır” dedi.
CHP’nin “Hedef iktidar, Cumhuriyeti Demokrasi İle Taçlandıracağız” sloganıyla düzenlediği 37. Olağan Kurultayı seyircisiz olarak Bilkent Odeon Gösteri Merkezi’nde yapıldı. CHP Genel Başkanı ve adayı Kemal Kılıçdaroğlu, 80 il başkanının imzası ile yeniden genel başkan adayı oldu. Kılıçdaroğlu’na karşı adaylıklarını açıklayan İlhan Cihaner, Aytuğ Atıcı ve Tolga Yarman yeterli imzayı bulamadı.
Kılıçdaroğlu’nun geçerli oyların tamamı olan 1251 oyla yeniden genel başkan seçildi. Seçimin ardından teşekkür konuşması yapan Kılıçdaroğlu, “Barıştan yana olmayanlar, iktidar oldu diye cebini düşünenler bize karşı çıkabilirler, baskı yapabilir, linç girişimde bulunabilirler. Ne yaparlarsa yapsınlar inancımızdan vazgeçmeyeceğiz. Kavga etme zamanı değil, birlikte olma zamanıdır” diye konuştu.
Ana teması “iktidar” olarak belirlenen CHP kurultayı için Bilkent Odeon Gösteri Merkezi’nin içi ve dışına afiş ve pankartlar asıldı. Kurultayın yapılacağı salonda, “Hedef iktidar, Cumhuriyeti demokrasi ile taçlandıracağız”, “Özgür toplum için iktidar”, “Milli irade için iktidar”, “Özgürlük, barış ve demokrasi için iktidar”, “Barış, çocuk, kadın, doğa için iktidar” pankartları yer aldı.
Kurultay alanında çok sayıda polis ve güvenlik görevlisi görev yaparken, çevrede geniş güvenlik önlemi alındı. Partililer ile basın girişi ayrı noktalardan yapılırken, alana 4 farklı arama noktasından geçilerek ulaşıldı.
BASIN ALANI KURULTAY ALANINA 300 METRE UZAKTA KURULDU
CHP kurultayının yapıldığı alan üç bölümden oluştu. Covid-19 nedeniyle kurultay salonuna alınmayan basın mensupları için yaklaşık 300 metre uzaklıkta yer ayarlandı. Burada gazetecilerin kurultay salonunu izlemesi için büyük ekranlar kuruldu. Kurultayın yapıldığı salona girişler kontrollü yapıldı.
OY KULLANILACAK KABİNLER HAZIRLANDI
İkinci bölümde CHP delegeleri tarafından genel başkan ve parti meclis üye seçimi için oy kabinleri kuruldu. Salgın önlemleri kapsamında yerlerde ‘bir buçuk metre mesafe’ uyarısı yapan yazılar yer aldı. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın salgına karşı alınması gereken önlemleri içeren 14 kuralın yazılı olduğu levhalar yerleştirildi. Kurultay alanının birçok noktasına el dezenfektanı yerleştirildi.
KURULTAY SALONU SOSYAL MESAFE KURALLARINA GÖRE DÜZENLENDİ
3 bin 980 kişilik olan kurultay salonu sosyal mesafe kuralına uygun şekilde 2 bin kişi için düzenlendi. Doğal delegelerle birlikte toplam bin 357 delege, onursal başkanlar, belediye başkanları ve parti görevlileri için koltuklar numaralandırıldı ve isimler yazıldı. Kurultayda Kemal Kılıçdaroğlu ve eşi Selvi Kılıçdaroğlu’nun oturacağı bölümde eski genel başkanlar Murat Karayalçın ve Altan Öymen için de yer ayrıldı. Kılıçdaroğlu’nun arkasındaki koltuklara da İstanbul, Ankara, İzmir, Tekirdağ, Muğla, Aydın büyükşehir belediye başkanlarını oturacak.
Kurultay’da ilk gün genel başkanlık, ikinci gün Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri için seçim yapılacak.
CHP LİDERİ KURULTAYA GELDİ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 37. Olağan Kurultay’ın yapılacağı alana eşi Selvi Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı ile birlikte giriş yaptı. Kılıçdaroğlu’nu genel başkan yardımcıları karşılarken, ‘Hak, hukuk, adalet’ sloganları atıldı. Söz ve müziği Ali Altay’a ait “İktidarın yolu Kılıçdaroğlu” şarkısı eşliğinde partilileri selamlayan Kılıçdaroğlu, kendisine ayrılan yere oturdu. Şarkıda, “Hak, hukuk, adalet, ruhunda asalet, yürüyor iktidara Kılıçdaroğlu” ifadeleri yer aldı.
CUMARTESİ ANNELERİNE SELAM
Daha sonra kurultayı açmak için kürsüye gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu gençleri, kadınları, emeklileri, taşeron işçileri, orman köylülerini, apartman görevlilerini, güvenlik güçlerini, sağlık çalışanlarını selamladı. Kılıçdaroğlu 800 haftadır çocuklarını, evlatlarını arayan Cumartesi Anneleri’ni de andı, 37. Kurultay’dan en içten selam ve saygılarını gönderdiğini söyledi.
7 PARTİDEN KURULTAY KUTLAMASI
CHP’nin 37. Olağan Kurultayı’na AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, DEVA Partisi Genel Başkanı Önder Babacan, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, Yeniden Türkiye Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan ve Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek kutlama mesajı gönderdi.
Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından başlıklar şöyle:
BU KURULTAY BİZİ 2023’E TAŞIYACAK KURULTAYDIR: Bu kurultay 100 yılı geride bırakan önümüzdeki 100 yıla açılan tarihi bir kurultaydır. Bu kurultay bizi 2023’e taşıyacak kurultaydır. Bu kurultay sadece vatandaşların değil, tüm dünyanın gözünün kulağının olduğu bir kurultaydır. Sosyal ve ekonomik buhrandan nasıl çıkacağımızı anlatan bir kurultaydır. Bu kurultay alçak gönüllü bir uygarlığa çağrı kurultayıdır. Bu kurultay işsizliğin, yoksulluğun, umutsuzluğu nasıl ortadan kaldıracağımızı açıklayan bir kurultaydır.
MİLLETİN FERASETİYLE DUVARI PARÇA PARÇA KIRACAĞIZ: Türkiye, Cumhuriyet tarihinin en ağır buhranını yaşıyor. Bu buhran, ekonomi, yönetim, toplumsal kişisel sağlığımızı derinden dinamitleyen bir buhrandır. O yüzden kimsenin umutsuzluğa hakkı yoktur. Adalet Yürüyüşü’nde kırdığımız duvarı, 31 Mart yerel seçimlerinde yıkarak arkasına geçtik. O duvarı milletimizin ferasetiyle parça parça yıkacağız.
TÜRKİYE’NİN BEŞ TEMEL SORUNU: İkinci yüzyıla çağrı beyannamesi adını verdiğimiz çözüm önerilerini saymadan önce 5 temel sorundan bahsedeceğim. Birinci sorun demokrasi. Yasama ve yargı bir kişinin vesayeti altındadır. Demokrasi sadece kağıt üzerinde kalan sözcük olarak kalmıştır. Saray ne diyorsa yargı aynısını yapıyor. Saray aynı zamanda egemen güçlerin talimatını da yerine getiriyor. Amerika istedi, Rahip Brunson serbest bırakıldı. Saray talimat veriyor sosyal medya susturuluyor. Osman Kavala, Selahattin Demirtaş serbest bırakılmıyor.
TÜRKİYE’NİN EKONOMİK BAĞIMSIZLIĞI TEHLİKE ALTINDA: İkinci sorun ekonomi. Türkiye’nin ekonomik bağımsızlığı tehlike altındadır. 79 yılda 57 hükümet görev yaptı. Bu sürede 714 milyar dolar kaynak kullanıldı. 79 yılda 57 hükümet 714 milyar dolar harcadı. AK Parti, 2 trilyon 400 milyar dolar para harcadı. Bu para nereye gitti? Keban Barajı mi yaptınız? Hiç.
TÜRKİYE, EGEMEN GÜÇLERİN TALEPLERİNİ YERİNE GETİREN DEVLET OLMUŞTUR: Üçüncü büyük sorunumuz dış politika. Türkiye, şu anda egemen güçlerin taleplerini yerine getiren bir devlet konumuna düşmüştür. Ekonomik ve siyasi bağımsızlığını büyük ölçüde yitirmiştir. Süleyman Şah türbesini, bayrağı indirip toprağı terk eden başka hükümet olmadı.
EĞİTİMDE KENDİ ÇOCUKLARINI DENEK OLARAK KULLANDILAR: Dördüncü sorunumuz eğitim. 18 yılda eğitime 2 trilyon 400 milyar dolar para harcadınız, hâlâ eksik derslikler var. Türkiye, bilgiden koparılmıştır. Egitim politikalarını sürekli değiştirerek kendi çocuklarını denek olarak kullanan Dünya’daki tek ülkeyiz.
İNANÇ ÜZERİNDEN SİYASET BÖLDÜ: Beşinci temel sorun toplumsal barış. İnanç üzerinden siyaset toplumu bölmüştür. Siyasi iktidar, başta Kürt sorunu olmak üzere tüm toplumu kamplaştırmakta, derinleştirmekte, politikaları üzerine kurmaktadır.
ÖZLEM ÇERÇİOĞLU DİVAN BAŞKANI: 2 RET
CHP Kurultayı Divan Başkanlığı için “Topuklu efe” olarak nitelendirilen Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu önerildi. Çerçioğlu, delegelerin oyları ile Divan Başkanlığına seçildi. Çerçioğlu, yaptığı konuşmada AK Parti tarafından tartışmaya açılan İstanbul Sözleşmesi’nin yanında olduklarını kaydetti. Tüzük Kurultayı’ndaki antidemokratik uygulamaları gerekçe gösteren Genel Başkan adayı ve PM Üyesi İlhan Cihaner ile İstanbul Milletvekili Ali Şeker ret oyu kullandı.
KONUŞMA SÜRESİ 5 DAKİKA İLE SINIRLANDIRILDI
Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının ardından kurultayda 16 il başkanının önergesi ile yapılacak konuşmalar 5 dakika ile sınırlandırıldı. Söz talebinde bulunan bazı delegeler süre sınırlandırılmasına tepki gösterdi.
DİVAN BAŞKANI ÇERÇİOĞLU’NUN KONUŞMACILARA MÜDAHALESİ TEPKİ ÇEKTİ
Konuşma yapmak için kürsüye çıkan delegeler ile Kurultay Divan Başkanı Özlem Çerçioğlu arasında sık sık ‘süre’ tartışması yaşandı. Konuşma süresi olan 5 dakikanın dolduğu gerekçesiyle konuşmacılara müdahale eden Çerçioğlu’na delegeler, sözlerinin kesildiği gerekçesi ile tepki gösterdi.
YARMAN: YSK KARARININ HUKUKSUZ OLDUĞUNU ORTAYA KOYAMADINIZ
Genel Başkanlık için daha önce adaylığını açıklayan Tolga Yarman, CHP Kurultayı’nda yaptığı konuşmada, “Orta sahada top çevirmeye gerek yok. Saraydakinin diplomasız olduğunun üstüne gitmediniz. Neden gitmediniz? Buna geçit verdiniz. 2017’de rejim sahte oylarla değişti. YSK karanının hukuksuz olduğunu ortaya koymadınız. AİHM’e neden götürmediniz” diye sordu.
Çalışma raporları üzerine söz alan Onur Üyesi Tolga Yarman, “Bugün karşı karşıya bulunduğumuz tehditten kurtulmak istiyorsak çaresi çok kolaydır. Sarayda oturan, diploması var mıdır? Sarayda oturmaya hak sahibi midir? Partimizde arkadaşlarımız hepsi birbirinden güzel çalışma yapıyorlar. Orta sahada top çevirmeye gerek yok. Diplomasız olduğunun üstüne gitmediniz. Neden gitmediniz? Anasayal bir suç işlenmiştir. Buna geçit verdiniz. Ciddi olarak baskı altındasınız. Sizin söylediğiniz gibi değil deyin. 2017’de rejim sahte oylarla değişti. YSK karanının hukuksuz olduğunu ortaya koymadınız. AİHM’e neden götürmediniz” diye sordu. Genel Başkanlık için adaylığını açıklayan Yarman, “Çareler kolaydır, bize imkan verin” dedi.
İLHAN CİHANER SALONUN BOŞALMASINA TEPKİ GÖSTERDİ
Genel başkan adaylığını açıklayan PM üyesi İlhan Cihaner konuşmasında Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının ardından salonun boşalmasını eleştirdi, “Bu bir iktidar kurultayı ancak parti içi iktidar kurultayı. Şu an salona bakıyorum da bu nasıl bir ciddiyetsizlik. Bu ciddiyetsizlikle biz nasıl iktidara gideceğiz? CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve genel başkan yardımcıları salondan ayrılmasaydı buradan kimse gitmezdi. Ama şimdi selfie çekerek gittiler” dedi.
‘İSLAMCI EKMELEDDİN’İ ADAY GÖSTERENLER Mİ, BEN Mİ MARJİNALIM’
Kılıçdaroğlu’nun 2. Yüzyıla Çağrı Beyannamesini de eleştiren Cihaner, şunları söyledi:
“Biz açıklanan 13 maddelik beyanname ile tüm bunları nasıl yapacağız? Anayasa Mahkemesi’ne giderek, salı toplantısında bağırarak ve Tweet atarak mı yapacağız? Biz şu an tüzükte bulunan yüzde 33 kadın kotasını kullanmıyoruz. Şimdi kalkmışız gelecekte kadın temsiliyetine güvence verecekmişiz. CHP’nin cumhurbaşkanı adayı olarak bir siyasal İslamcı olan Ekmeleddin İhsanoğlu’nu aday göstermek mi marjinal, buna karşı çıkmak mı marjinal? İmza vermeyen 20 vekilden biri benim. Dokunulmazlık meselesine gelince 14 milletvekili dokunulmazlığa evet diyerek rejim değişikliğinin müsebbibi oldular. Hâlâ marjinal benim.”
‘ORTADOĞU’NUN GÖZYAŞINA BOĞULMASINA EVET DİYENLER BURAYI TERK EDENLER’
“Savaş tezkerelerine evet dedik. Ben buna evet demedim. Sahte bir yerli ve millilik anlayışı ile ortadoğu halklarının gözyaşlarına boğulmasına şimdi burayı terk edenler evet dediler. (Divan Başkanı Özlem Çerçioğlu’nu kast ederek) Bu divanda bir arkadaşımız Afrin’e atılan bombanın üzerine ismini yazarak imzasını attı. Sonra çıktı Deniz Gezmiş’i savundu. Şu an ülkeyi batıran Ali Babacan ile mi düzelteceğiz ekonomiyi? Türkiye’deki kamu varlıklarını yok eden bir adam bizim ekonomimizi mi kurtaracak? Davutoğlu ve Babacan yeni ittifak ortağımız. Bunlarla mı ülkeyi ikinci yüzyıla götüreceğiz? Ayasofya’da Atatürk’e lanet okundu. Hepimiz arazi olduk. 18 yıldır muhalefetteyiz, AK Parti’nin hangi hamlesine engel olduk?
‘SİZ SAVAŞ TEZKERESİNE, EKMELEDDİN’E OY VERDİNİZ’
Kurultay’da imza toplanma sürecinde delegeler üzerinde baskı oluşturulduğunu belirten Cihaner, “Siz Ekmeledin’e, dokunulmazlıklara, savaş tezkeresine imza verdiniz. Birçok arkadaşımız bizim ofise gelirken yoldan çevrildi. Belediye başkanları imza konusunda delegeleri tehdit ettiler. Genel başkan 80 il başkanının imzası ile önerilecek. Sizin imzalarınız ne olacak? Bir köşe yazarı ‘genel merkez tarafından belirlenen üyeler Ali Babacan ile uyumlu olanlardan seçiliyormuş’ dedi.
Kemal Kılıçdaroğlu’nun 80 il başkanı tarafından aday gösterildiği kurultayda daha sonra genel başkanlık seçimine geçildi.
Kemal Kılıçdaroğlu’nun tek aday olarak girdiği seçimde 1318 delege oy kullandı. Oyların 67’si geçersiz sayıldı. Kılıçdaroğlu geçerli oyların tamamı olan 1251 delegenin oyuyla 6. kez genel başkan seçildi.
KILIÇDAROĞLU: BİZE BASKI YAPABİLİRLER AMA İNANCIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ
Seçimin ardından Kemal Kılıçdaroğlu, teşekkür konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktığında “Halkın umudu Kılıçdaroğlu” sloganı atıldı.
“Biz 2. Yüzyıla çağrı niteliği taşıyan beyannamenin altına imza atarak tarihsel bir sorumluluk yüklendik” diyen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
“Toplumun her kesimi ile birlikte hareket edeceğiz. Cumhuriyetin 100. yıl dönümü olan 2023’te Cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandıracağız. Büyük bir umutla birlikte yola çıktık. 83 milyon insanı kucaklayarak yola çıkacağız. Bütün Orta Doğu’yu savaş meydanından çıkarıp barış alanı yapmayı vaat ettik. Barıştan yana olmayanlar, iktidar oldu diye cebini düşünenler bize karşı çıkabilirler, baskı yapabilir, linç girişimde bulunabilirler. Ne yaparlarsa yapsınlar inancımızdan vazgeçmeyeceğiz.”
‘VAAT ETTİĞİMİZ HER ŞEYİ DOSTLARIMIZLA GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ’
Kendisine oy veren delegelere teşekkür eden Kılıçdaroğlu, “Bütün delege arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Verdiğiniz her oya layık olmaya çalışacağım. Vaat ettiğimiz her şeyi dostlarımızla birlikte yapacağız. Kavga etme zamanı değil, birlikte olma zamanıdır. Dünyanın en ücra köşesinde dahi bizim sesimiz duyulacaktır” dedi.
EKREM İMAMOĞLU: GENEL BAŞKANIMIZ TARİHİ BİR MİSYON ÜSTLENDİ
CHP Kurultayı’nda gazetecilerin bulunduğu alana gelerek açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, bu kurultayın iktidar kurultayı olduğunu söyleyerek, “Bu kurultay diğerlerinden çok farklı. CHP sadece kendisine oy veren insanlar için bir umut kurultayı yapmıyor. Muhalefet ruhunu temsil eden tüm insanları kapsıyor. Dolayısıyla sorumluluğu çok büyük. Bütün delegelerin bu sorumlulukla davranması gerekiyor” dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu dönemde tarihi bir misyon üstlendiğine dikkat çeken İmamoğlu, “Bizim genel başkanımız özelikle son yerel seçimlerde tarihi bir misyon üstlendi. Dolayısıyla bizim genel başkanımız ile ilgili zerre kadar sorgulayacağımız bir şey yok. Etrafında iyi bir yönetimle toplanmamız gerekiyor” şeklinde konuştu. / DUVAR