ABD’nin Afganistan’dan çekilmesiyle gözler, Kabil Havalimanı’nın işletmesine çevrildi. Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian, Taliban’ın Katar ve Türkiye ile alanın işletilmesi için görüştüğünü söyledi.
ABD’nin Afganistan’daki son askerlerini de çekmesiyle gözler, Kabil Uluslararası Hamid Karzai Havalimanı’nın bundan sonra nasıl işletileceğine ve güvenliğinin nasıl sağlanacağına çevrildi. Binlerce kişinin daha ülkeden tahliye edilmesi beklenirken ve Taliban da bu tahliyelere izin vermeyi taahhüt etmişken, havalimanında nasıl bir işleyiş kurulacağı merak ediliyor. İlgili açıklamalarda ise Katar ile Türkiye’nin adı geçiyor.
BEDRİ 313 TUGAYI GÜVENLİĞİ DEVRALDI
Son ABD askerinin çekilmesiyle birlikte, havalimanının kontrolü artık tamamen Taliban’ın elinde. Taliban’ın özel Bedri 313 Tugayı’nın güvenliği sağlayacağı açıklandı. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid de sabah saatlerinde Bedri 313 Tugayı ile havalimanının pistinde biraraya geldi. Taliban üyelerinin, havalimanının dışındaki güvenlik duvarını kaldırmaya başladığı da belirtildi.
LE DRIAN: KATARLILAR VE TÜRKLERLE GÖRÜŞÜYORLAR
Öte yandan, tahliyeleri sürdürmek isteyen Batılı ülkelerden peşpeşe çağrılar geliyor. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Afganistan’ı terk etmek isteyen kişilerin ticari uçuşlara binebilmesi için havalimanında güvenliğin hızla sağlanması gerektiğini söyleyerek, Taliban’ın Katar ve Türkiye ile Kabil Havaalanı’nın işletilmesi konusunda görüşmeler yürüttüğüne dikkat çekti. Fransız bakan, France 2 kanalına demecinde “Güvenlik Konseyi’nin havalimanında güvenliğin sağlanmasıyla ilgili kararı uygulanmalı. Havalimanının idaresiyle ilgili Katarlılar ve Türklerle görüşmeler yapılıyor. Buraya erişimin güvenli olmasını talep etmek zorundayız” dedi.
BLINKEN: TÜRKİYE VE KATAR’LA BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ
ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken de, bu konuda Türkiye ve Katar’la birlikte çalışacaklarını söyledi. Blinken, havalimanının yeniden işletilmesinin ‘her gün az sayıda charter uçuşunun yapılmasını sağlayacağını, bunun da Afganistan’dan çıkmak isteyenler için kilit önemde olduğunu’ belirtti. Blinken, Afganistan’ı terk etmek isteyen hâlâ yaklaşık 200 Amerikan vatandaşının bulunduğunu belirterek, bu kişilerin ‘kolay ve hızlı bir şekilde tahliye edileceğine dair bir yanılsamaya kapılmadıklarını’ ifade etti.
ALMANYA: YENİ HÜKÜMETİ BEKLEYECEĞİZ
Afganistan’ın komşusu Pakistan’ı ziyaret eden Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise Taliban’ın sivillerin tahliyesine izin verme sözünü yerine getirip getirmemesi konusunda yeni hükümetin kurulmasını bekleyeceklerini söyledi. Maas, İslamabad’da düzenlediği basın toplantısında “Taliban söz verdi ama buna güvenip güvenemeyeceğimizi önümüzdeki gün ve haftalarda göreceğiz” ifadelerini kullandı.
TALİBAN ‘GEREKİRSE YARDIM İSTERİZ’ DEMİŞTİ
Taliban ise havalimanının güvenliğini kendilerinin sağlamak istediklerini, teknik ve lojistik destek için Katar veya Türkiye’den yardım isteme ihtimalinin düşünüldüğünü açıklamıştı. Taliban sözcüsü Mücahid, “Eğer her şeyi kendimiz onarabilirsek, yardıma ihtiyacımız olmaz. Eğer teknik veya lojistik desteğe ihtiyaç duyulursa, o zaman Katar veya Türkiye’den destek isteyebiliriz” demişti. / DUVAR