İttifak teklifinin görüşüldüğü Anayasa Komisyonu'nda konuşan CHP'li Bülent Tezcan, "Buraya yazıyorum. İttifak yasası AK Parti’yi ve onunla beraber mesut, bahtiyar olacağını sanan siyaset anlayışını iktidardan düşürecek" dedi. Bunun üzerine MHP'li Mehmet Parsak, "Bunu buraya yazıyorum, Tezcan’ın yaptığı gibi parmağımla çizerek değil ama milletimizin okuyacağı tutanaklara geçecek şekilde yazıyorum. Önümüzdeki ilk seçimlerde MHP barajları yıkmak bir tarafa sandıkları patlatarak, gelecek" karşılığını verdi.
İttifak teklifinin görüşüldüğü Anayasa Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. Teklif sahiplerinden MHP’li Mustafa Kalaycı, “Bu düzenlemeyle 12 Eylül darbe zihniyeti ürünü yasaklar kaldırılıyor” dedi. Kalaycı’yı eleştiren CHP’li Bülent Tezcan, Hayret ediyorum ittifakları 12 Eylül yasakladı, biz önünü açıyoruz, diyorlar. Şaka gibi. Yüzde 10 barajını da darbeciler getirdi, neden kaldırmıyorsunuz?” diye sordu.
İbrahim Ayhan ve Ahmet Yıldırım’ın vekilliğini düşürülmesini eleştiren HDP milletvekili Meral Danış Beştaş, “Sizler de geçmişte damdan düşmüştünüz, mağdurdunuz. Şimdi mağdur değil zalim oldunuz” şeklinde konuştu. Görüşmelerin ardından 26 maddelik ittifak teklifi, alt komisyona gönderildi. 9 kişiden oluşacak alt komisyon 1 gün çalışacak. Ana komisyon, 1 Mart Perşembe günü toplanarak maddeleri görüşecek.
‘İTTİFAK TEKLİFİ İLE 12 EYLÜL YASAKLARI KALKIYOR’
AK Parti ile MHP’nin hazırladığı ittifak teklifi, Meclis Anayasa Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. Komisyonu, ittifak teklifinde de imzası bulunan Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop yönetti. “Ben de teklif sahipleri arasındayım” diyerek ilk sözü alan Şentop teklifin içeriğiyle ilgili bilgi verdi.
Daha sonra söz alan teklifin imza sahiplerinden MHP Milletvekili Mustafa Kalaycı da geçmişte yapılan ittifak girişimlerinin sıkıntılarını anlattı. Kalaycı, “Bu düzenlemeyle 12 Eylül darbe zihniyeti ürünü yasaklar kalkmakta, siyasi partilerin özgürlük alanları genişletilmekte, siyaset alanı daha demokratik hale getirilmektedir. Buna neden karşı çıkıldığını anlamak mümkün değildir” dedi.
Teklifin partilerin kurumsal kimlikleriyle ittifak yapmasına olanak sağladığını söyleyen Kalaycı, şöyle devam etti:
“Acaba 12 Eylül darbecilerinin getirdiği yasakların devam etmesi siyasi partilerin kanuna karşı hile yoluyla ittifak yapması mı isteniyor? Hiçbir parti tarafından bunun savunulacağını sanmıyorum. Bu teklif kanuna karşı hile yoluyla değil kurumsal kimliklerle hukuki zeminde ittifak yapılması hedeflenmekte. Yapılan düzenlemenin özü budur. Ülkemizde yapılan ittifaklar, Avrupa ülkelerindeki ittifaklar gözetilerek bir düzenleme yapılmaktadır. Her siyasi partiye aynı şartları sunan teklifle siyasi partilerin şeffaf ortamda, hukuki zeminde seçim ittifakı yapmasını ve seçmene karşı da dürüst siyasetin yolu açılmaktadır.”
‘CUMHUR İTTİFAKI BASİT OY HESABI DEĞİL’
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de teklif sahibi olarak kısa bir değerlendirme yaptı. Her yeni sistemin kendi yeniliğini getirdiğini, bu teklifin de siyasette birleştirici etkisi olacağını söyleyen Gül, “Her sistem kendi dinamiğini belirliyor” dedi.
Teklifin AK Parti ile MHP müzakereleri ile olgunlaştığını ama “cumhur ittifakı”nın basit oy hesabı olarak görülmemesi gerektiğini belirten Gül, getirilen düzenlemenin demokrasi için kurumsal bir kazanım olacağını savundu. Bakan Gül, teklifin AK Parti ve MHP’ye ayrıcalık getiren bir düzenleme olmadığını tüm partilerin bu hakka sahip olduğunu vurguladı.
‘MİLYONLARCA İRADE SİLİNİYOR’
Komisyonu’un HDP’li üyesi Meral Danış Beştaş, konuşmasında Ahmet Yıldırım ve İbrahim Ayhan’ın vekilliğinin düşürülmesini eleştirdi.
Toplam 9 HDP’linin vekilliğini düşürüldüğünü belirten Beştaş, “Bu milyonlarca iradenin silinmesidir. Cumhuriyet tarihinde hiçbir iktidar döneminde halk iradesinin bu kadar ayaklar altına alınmadığını, bu kadar pespaye hale getirilmediğini, halkın bu kadar gözden çıkarılmadığını ifade etmek istiyoruz. Darbe dönemlerini dahi aratan bir iklimde yaşıyoruz” dedi.
“9 milletvekili hapishanede, 9 milletvekili düşürüldü” diyen Beştaş, “Kalan milletvekilleri ile Meclis’te bu sıralarda demokratik siyaset mücadelesi yürütüyoruz. En çok Türkiye’nin birliği, birlikte yaşamı, geleceğini düşünen parti olduğumuzu siz de göreceksiniz. Genel Kurul salonuna girmeyecekler ama düşürülen milletvekillerimiz Türkiye ve illerinde milletvekilidirler. Çünkü onlara halk oy vererek Meclis’e gönderdi. Tabii bu kararlar AYM’den dönmese de AİHM’den dönecek” şeklinde konuştu.
HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu da “Ahmet Yıldırım ve İbrahim Ayhan’ın milletvekillikleri düşürüldü ve şu anda burada bir seçim yasası konuşuluyor. Sanki çok normal bir şey yapılıyormuş gibi konuşuluyor, konuşulmaya devam edilecek ve bir eşikten yeni bir eşiğe geçilecek” dedi.
HDP Mardin Milletvekili Erol Dora ise “HDP’nin 9 seçilmiş milletvekilinin, halk iradesinin sandığa yansımasıyla seçilen onlarca belediye başkanımızın cezaevinde tutulduğu bir süreçte bu denli önemli düzenlemelerin yapılması yine ülke demokrasimiz bakımından önemli bir kayıp, seçmen iradesinin itibarsızlaştırılması bakımından ise büyük bir skandal niteliğindedir” diye konuştu.
‘MAĞDURLUKTAN ZALİMLİĞE TERFİ ETTİNİZ’
Vekilliklerin düşürülmesinin yasa yapma yetkisini engellediğini belirten Beştaş, şunları söyledi:
“Parlamentoda hakaret ve tweet’ten milletvekilliği düşürülüyorsa artık o ülkede Meclis’in yasa yapma yetkisini, demokrasiye hizmet ettiğini kimse anlatmasın. Biz damdan düşenler olarak bu acıyı biliyoruz. Bu acıyı yaşıyoruz. Sizler de geçmişte damdan düşmüştünüz, mağdurdunuz. Ve mağdur olarak bu ülkede bir dönem ilerleme adı altında adım atmıştınız. Şimdi mağdur değil zalim oldunuz. Ve size yapılanların çok daha fazlasını başkasına yapıyorsunuz. Mağdurluktan zalimliğe terfi edilmez, bu tersine terfiyi durdurmanızı bekliyoruz.”
‘MERDİVENLE BARAJIN ÜZERİNDEN ATLAMA TEKLİFİ’
CHP’li Bülent Tezcan, teklifle ilgili olarak, “Tek adam rejimini tahkim etme, Cumhur ittifakı adı altında siyaseti, milleti kimliksizleştirme projesi bu” dedi.
MHP’den gelen 12 Eylül yasağının kaldırıldığı yorumunu eleştiren Tezcan, “Hayret ediyorum ittifakları 12 Eylül yasakladı, biz önünü açıyoruz, diyorlar. Şaka gibi. Yüzde 10 barajını da darbeciler getirdi, neden kaldırmıyorsunuz?” diye konuştu.
Teklifi “hileli hülleli” olarak nitelendiren Tezcan, “Bırakın barajı kaldırmayı barajı aşmak için kendiniz yasalarda oluşturulmuş hileli hülleli teklifle merdiven yapıyorsunuz, kendi dışınızdakilere baraj duvar gibi duracak ama merdivenle barajın üzerinden atlayacaksınız. Bu darbecilik demek değil mi? 12 Eylül darbecileri yüzde 10 barajı getirdi, 20 Temmuz darbecileri de 15 Temmuz darbe girişimini fırsat bilip bu barajı katmerleştiren bir ittifak yasası getirdi. Bunun izahı yok” ifadelerini kullandı.
‘KÜÇÜK PARTİLERE YOĞUN BAKIMDA NEFES’
“Bu proje oy arttırmadan milletvekili arttırma projesidir” diyen Tezcan, bunun “milletvekili hırsızlığı” olduğunu savundu. Bu projenin barajdan kaçmak için AK Parti ile MHP tarafından icat edilmiş bir proje olduğunu söyleyen Tezcan, şöyle devam etti:
“MHP’nin işine yarıyor gibi görünse de, tarih önünde göreceksiniz, bu sistem küçük partileri yok eder. Bu sistemde oyu az olan partilerin ittifak içinde nefes alma şansı olur ama o sadece yoğun bakımda alınan bir nefestir. Ondan sonra yok olur. Bu sistem demokrasiyi yok eder. Katı bir iki partili sistem gelir.”
’16 NİSAN’IN İKRARIDIR’
Güvenli seçimin ortadan kaldırıldığını öne süren Tezcan, “sandıkla gelenlerin sandıkla iktidardan gitmeme teklifi” ile karşı karşıya olunduğunu söyledi. Tezcan, mühürsüz zarfların geçerli olmasıyla ilgili, “Bu 16 Nisan seçiminin ikrarıdır. Sandıkta millet iradesinin çalındığının ikrarıdır. Yasal hale getirilmesidir” dedi.
İttifak yasaları ile bir çıkış arandığını söyleyen Tezcan, “Buraya yazıyorum. İttifak yasası da tek adam rejimi de AK Parti’yi ve onunla beraber mesut, bahtiyar olacağını sanan siyaset anlayışını iktidardan düşürecek. Buraya yazıyorum” dedi.
‘MHP SANDIKLARI PATLATACAK’
Anayasa Komisyonu’nda görüşülen ittifak teklifinde imzası bulunan MHP milletvekili Mehmet Parsak, Tezcan’ın “Buraya yazıyorum” sözlerine yanıt verdi.
“MHP yarım asırlık siyasi hayatında barajları aşarak, üzerinde oynanan oyunları bugünlere geldi” diyen Parsak, şunları söyledi:
“Bunu buraya yazıyorum, Tezcan’ın yaptığı gibi parmağımla çizerek değil ama milletimizin okuyacağı tutanaklara geçecek şekilde yazıyorum. Önümüzdeki ilk seçimlerde MHP barajları yıkmak bir tarafa sandıkları patlatarak, o barajların üzerinden sıçrayarak milletimin iradesinin nerelere geleceğini hep beraber göreceğiz. Çok uzak zamanlar değil bu. En uzak haliyle 3 Kasım 2019. Kimin doğru söylediğini göreceğiz” dedi.
26 maddelik ittifak teklifi, alt komisyona gönderildi. 9 kişiden oluşacak komisyon 1 gün çalışacak ardından 1 Mart Perşembe günü ana komisyon toplanarak maddeleri görüşecek. (DUVAR)