AK Parti’nin Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin görüşüne sunduğu infaz indirimi taslak teklifini bu hafta Meclis Başkanlığı’na sunması bekleniyor. MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’ın, “2 Nisan’da yasalaşır” dediği taslağa muhalefet partileri cinsel suçlar ve uyuşturucu suçlarına indirim nedeniyle tepkili. 10 kanunda değişiklik içeren taslakta ceza indiriminin yanı sıra iyi halden hücre hapsine birçok konuda da yeni düzenlemeler yer alıyor.
AK Parti’nin uyuşturucu ve cinsel suçlarda infaz indirimi getiren teklifi partilerin görüşüne sunuldu. İnfaz oranlarını terör ve örgütlü suçlar hariç yarı yarıya düşüren, denetimli serbestlik süresini geçici olarak 1 yıldan 3 yıla çıkaran teklif taslağı 10 ayrı kanunda çok sayıda düzenleme öngörüyor.
CHP, HDP ve İYİ Parti gruplarına sunulan taslak çalışma üzerinde görüşmeler bu hafta da devam edecek. Partiler ilk yapılan görüşmelerde dile getirdikleri itirazları ve önerilerini yazılı olarak AK Parti’ye iletecek. CHP, cinsel suçlar, kadına karşı şiddet suçları ve uyuşturucu suçlarında indirime karşı olduğunu duyurdu. Düşünceleri nedeniyle tutuklu olan gazeteciler, akademisyenler ve iktidar muhaliflerine yönelik de düzenleme yapılmasını istedi. İYİ Parti de cinsel suçlar ve uyuşturucu suçları ile terör suçlarına indirime sıcak bakmadığını iletti. “Cinsel suçlarda indirim olmaz” diyen HDP de siyasi suçların kapsam dışı bırakılmasına karşı çıktı.
Muhalefet partilerinin itiraz ve önerileri doğrultusunda AK Parti teklif taslağını yeniden ele alacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve AK Partili hukukçu milletvekillerinin katıldığı toplantıda itiraz ve önerilerin değerlendirilmesi ve bir karara varılması bekleniyor. Bu karar doğrultusunda hafta bitmeden partilerle yeniden görüşülmesi bekleniyor.
31 MART’TA GÖRÜŞÜLÜR; 2 NİSAN’DA YASALAŞIR
AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, infaz düzenlemesi ile ilgili olarak, “Bu hafta Meclis’e sunmayı önümüzdeki hafta da gündeme getirmeyi planlıyoruz” dedi. MHP’nin Şartlı Ceza İndirimi teklifinin mimarı Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Teklif 31 Mart’ta komisyonda görüşülür, 2 Nisan’da yasalaşır” değerlendirmesinde bulundu.
KURUMA ALKOL SOKMAYA HÜCRE HAPSİ
Uyuşturucu ve cinsel suçlara indirim ile gündeme gelen taslak teklif cezaevleriyle ilgili çok sayıda farklı düzenleme de içeriyor. Mevcut kanuna göre kurum araçlarına zarar verme, firara teşebbüs gibi durumlarda bir günden on güne kadar hücre cezası uygulanabiliyor. Yeni teklifle hücre cezası gerektiren bu suçlara “Kuruma alkol sokmak, kurumda alkol bulundurmak veya kullanmak” da eklenecek.
Taslak teklife göre çocuk hükümlüler için kurum bünyesinde gerçekleştirilen tören veya anma günü ya da doğum günlerinde çocukların aileleri de etkinliklere katılabilecek.
RESMİ İLAN YAYINLAYAMAYAN GAZETELER ALINMAYACAK
Hükümlülerin süreli veya süresiz yayınlardan yararlanma hakkını düzenleyen madde de değişiklik planlanıyor. Taslak teklife göre “kurum disiplinini, düzenini veya güvenliğini bozan ya da tehlikeye düşüren, hükümlülerin iyileştirilmesi amacına ulaşmayı zorlaştıran” hiçbir yayın hükümlüye verilmeyecek. Uluslararası Standart Süreli Yayın Numarası (ISSN) veya Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) almayan süreli ve süresiz yayınlar ile Basın İlân Kurumu aracılığıyla resmî ilan ve reklam yayınlama hakkı bulunmayan gazeteler, ceza infaz kurumuna kabul edilmeyecek. Yabancı dilde yayımlanmış gazete ve dergilerin ceza infaz kurumuna kabul edilmesinde Adalet Bakanlığı yetkili olacak.
SALGINDA ACİL TELEFON HAKKI
Açık ve kapalı ceza infaz kurumlarındaki hükümlülerin yakın akrabalarının ölümü, ağır hastalık ve doğal afet durumlarında hemen “derhal” telefonla görüşme hakkı bulunuyor. Bu acil durumlara “salgın hastalık” da eklenecek.
‘İYİ HAL’DE KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI DA DEĞERLENDİRİLECEK
Koşullu salıverilmede iyi halin saptanması düzenlemesine göre, “hükümlünün ceza infaz kurumlarının düzen ve güvenliği amacıyla konulmuş kurallara içtenlikle uyarak, haklarını iyi niyetle kullanarak, yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirerek geçirmiş ve uygulanan iyileştirme programlarına göre de toplumla bütünleşmeye hazır olduğunun disiplin kurulunun görüşü alınarak idare kurulunca saptanmış bulunması” gerekiyor.
Taslak teklifte bu madde yeniden düzenlenerek genişletiliyor. Taslak teklife göre iyi halin belirlenmesinde, hükümlülerin katıldığı iyileştirme ve eğitim-öğretim programları ile spor ve sosyal faaliyetler, kültür ve sanat programları, aldığı sertifikalar, kitap okuma alışkanlığı, diğer hükümlü ve tutuklular ile ceza infaz kurumu görevlileri ve dışarıyla olan ilişkileri, işlediği suçtan dolayı duyduğu pişmanlığı, ceza infaz kurumu kuralları ile kurum bünyesindeki çalışma kurallarına uyumu ve aldığı disiplin cezaları da dikkate alınacak. Gerektiğinde hükümlünün ceza infaz kurumuna girmeden önceki yaşamına ilişkin bilgi ve belgeler de istenebilir. / DUVAR