Melikgazi İlçesi Seçim Kurulu Başkanı Vedat Azgit, YSK’ya yanıt niteliğinde bir muhalefet şerhi yazdı.
CHP’nin referandumda mühürsüz oy pusula ve zarflarının kabul edilmesinin yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle yaptığı iptal başvurusunu reddeden Kayseri Melikgazi İlçe Seçim Kurulu Başkanı, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararının geriye doğru uygulanamayacağını belirterek, ret kararına muhalefet şerhi koydu.
Cumhuriyet’ten İklim Öngel’in haberine göre CHP Melikgazi İlçe Başkanlığı, referandumun ardından ilçe seçim kuruluna başvurarak oylamanın usule, yasaya ve hukuka aykırı olduğunu belirterek iptalini istedi. İlçe seçim kurulu CHP’nin tüm taleplerini reddederken, karara kurul başkanı Vedat Azgit’in koyduğu muhalefet şerhi dikkat çekti.
‘KARAR HUKUKA AYKIRI’
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) mühürsüz oy pusulası ve zarfların geçerli oluğunu duyurduğu kararın 17.08’de geldiğini ve yasada mühürsüz oy pusulalarının geçersiz olduğunu vurgulayan Azgit, “Aynı konuda kanunda farklı bir düzenleme olduğunda öncelikle kanun maddesinin mi YSK kararının mı uygulanacağı hususunun çözüme kavuşturuması gerekir. YSK kararlarının kanun maddesinden önce uygulanacağı sonucuna varılırsa YSK kararları ile seçim Kanunun tüm maddelerinin değiştirilebileceği sonucuna varılır. Bu, hukukun temel ilkelerine aykırıdır. Bu nedenle öncelikle Seçim Kanunu’ndaki hükümlere göre karar verilmelidir” dedi.
YSK’nın referandum için yayımladığı yazıda mühürsüz pusula ve zarfların geçersiz olduğu bilgisine yer verildiğini hatırlatan Azgit, saat 16.21’de gönderilen mesajı anımsatarak, “Yani, sandık kurulu mührünün bulunması gerektiği kabul edilmiş hatta bu düzenlemenin amacının sahteciliği önlemek olduğu hususu vurgulanmıştır” dedi.
YSK’nın mesajla gönderdiği her iki kararın kurul kararı oluğunu, ancak genelge niteliğindeki kararın öncelikle uygulanması gerektiğini söyleyen Azgit, genelgenin iptalinin çıkarılacak başka bir genelge ile olabileceğini, bu nedenle de genelge iptal edilmediğinden halen yürürlükte olduğunu belirtti.
‘KARARLAR GERİYE YÜRÜMEZ’
Azgit, YSK kararlarının geriye dönük uygulanamayacağının da altını çizerek, seçim sonuçlarının tartışmalı hale geleceğini söyledi: “YSK kararına göre Türkiye’nin doğusunda bulunan 32 ilde seçimler 16.00’da sonuçlandığından sandık sayım döküm işlemleri başladıktan sonra hatta birçok ilde yerde işlemler tamamlandıktan sonra YSK’nin iptal kararı aldığı açıktır. Bu durumda sandık kurulunun haklı olarak yürürlükte bulunan YSK’nin genelgesi gereği mühürsüz zarf ve oy pusulalarını iptal etmesi gerekecektir. Saat 17.08’de gönderilen YSK kararının geriye yürüdüğü kabul edilirse YSK genelgesine göre doğru olarak verilen sandık kurulu kararlarının iptali sonucu doğacaktır. Kanunlar bile geriye yürümediği halde YSK kararları ile yürürlükteki mevzuata uygun olarak alınan her türlü kararın sonradan iptali durumu ortaya çıkacaktır. Kanaatime göre, YSK kararları geriye yürümez. YSK kararının geriye yürümediği kabul edilirse aynı seçimde, farklı seçim çevrelerinde, farklı kuralların uygulanması söz konusu olacaktır. Bu durumda da seçim sonuçları tartışmalı hale gelecektir.”