Halkların Demokratik Partisi (HDP), 31 Mart Yerel Seçimleri’ne dair kampanyanın startını Ankara’da verdi. HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli tarafından 2019 Yerel Seçimler Bildirgesi’nin de açıklanacağı aday tanıtım toplantısı, Ankara Hilton Otel’de başladı. HDP, yerel seçim kampanyasının sloganını "Ya-me-ye diyelim bizim olanı alalım" olarak açıkladı.
HDP 31 Mart yerel seçimlerinde göstereceği adayları Ankara’da düzenlenen toplantıda tanıttı. Toplantıda “Daha çok özgürlük, daha çok hak, daha çok hayat, birlikte demokrasiye” başlıklı seçim bildirgesi de kamuoyu ile paylaşıldı.
HDP’nin Ankara Hilton Otel’de yaptığı toplantıda ilk olarak seçim çalışmalarını içeren bir video yayınlandı, ardından HDP Eş Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli bildirgeyi açıkladı.
Buldan konuşmasına açlık grevinde 101. güne giren Hakkari Milletvekili Leyla Güven’i selamlayarak başladı. Seçim bildirgelerinin temelinde yaşam olduğunu söyleyen Buldan belediyeleri kayyımların elinden alıp halka geri vereceklerini söyledi. “Ya-me-ye diyelim bizim olanı alalım” diyen Buldan tüm belediye başkan adaylarına başarı diledi.
‘KENTLERİ KAZANIRSAK SARAY REJİMİ ÇÖZÜLECEK’
Buldan konuşmasına açlık grevinde 101. Güne giren Hakkari Milletvekili Leyla Güven’i selamlayarak başladı. Bildirgenin temelinde yaşam ve olduğunu söyleyen Buldan, “Umut var ama aynı zamanda cesaret var. Karşımızda ise yaşamı betonlaştırmaya çalışan tekçi bir iktidar var. Savaş mermilerini insan yaşamından değerli gören bir iktidar var. Halkı sabah karanlığında pazar kuyruklarına, yoksulluğa mahkum eden bir iktidar var. İşte bu nedenle diyoruz ki bu iktidarı yerelden başlayarak geriletmemiz yeni bir yaşam alanı açmamız gerekir. Kentlerimizi kazanırsak saray rejimi çözülecek ve mutlaka kaybedecektir. Bu halkı durdurmak isteyen ittifaklara karşı halkın ittifakını kuruyoruz” dedi.
‘BİZDEN KORKMAKTA HAKLILAR ÇÜNKÜ KAYBEDECEKLER’
Büyük İnsanlık yürüyüşünü yerelden başlattıklarını belirten Buldan, “Ya Me Ye dedik halka ait olanı gaspçı kayyumların elinden kurtarıp bu halka iade etmek için yola çıktık. Bu halkı durdurmak için kurulan ittifaka karşı halkın ittifakını oluşturarak bu oyunları boşa çıkaracağımıza inandığımız için bu yola çıktık. Bizden ve bu iradeden koruyorlar. Korkmakta haklılar çünkü kaybedecekler. Onların kaybetmesi halklarımızın kazanması demektir” dedi.
’80 MİLYONUN SORUNU 80 KAMYONLA ÇÖZÜLMEYE ÇALIŞILIYOR’
HDP Eş Başkanı Sezai Temelli de konuşmasında Türkiye’nin siyasi, toplumsal, ekonomik kriz içinde bulunduğunu söyledi, “Bu krizin nedeni 17 yıldır iktidarda olan AKP ve onun başındaki zattır. Erdoğan’dır. Tekçiliği dayatmasıdır Saray rejimini bu tekçi rejimi bu ülkeye reva görmesidir. Bu rejim her geçen gün bu ülkeyi içinden çıkılmaz bir yere doğru sürüklemektedir” dedi. İktidarın yönetemediğini belirten Temelli, “17 yıldır yanlışta ısrar etmelerinin sonucunda büyük bir çöküntü ile karşı karşıyayız. Yönetemiyorlar 80 milyonluk bir ülkenin gıda sorunu 80 kamyon ile çözmeye çalışan bir iktidar bu ülkeyi nereye sürüklediğinin fotoğrafını bize sunuyor” dedi.
Ülkeyi felakete sürükleyen iktidarın HDP’ye saldırı başlattığını söyleyen Temelli, “Ama bilmiyor ki ne kadar saldırırsa saldırsın HDP ne diz çöker ne baş eğer. Barış ve demokrasi mücadelesine dün olduğu gibi bugün de aynı kararlılıkla devam edecektir. İşte tüm bu akıl tutulmasına hep birlikte 31 Mart’ta dur diyeceğiz. Unutmayın yoldaşlarım HDP kazanınca kadınlar, gençler, inşaatlarda, tekstil atölyelerinde çalışan emekçiler kazanacak, Çukurova’nın Karadeniz’in tarım emekçileri kazanacak. HDP kazanınca hiçbir hukuki bağlayıcılığı olmayan KHK ile ihraç edilenler, EYT’liler, atanmayan öğretmenler kazanacak” dedi.
‘KAYYIMLARI SÜPÜRÜP ATACAĞIZ’
HDP’nin demokrasi için seçenek olduğunu söyleyen Temelli şöyle devam etti:
“Yeni yaşamı inşa etmek için önümüzde tarihi bir fırsat var. 31 Mart yerel seçimleri bu fırsatı tüm Türkiye halklarına sunuyor. HDP olarak aldığımız kararla Türkiye siyasetine demokratik bir zemin sunduk. Tüm kayyum illerinden kayyumları süpürüp atacağız. AKP elinde yolsuzluk ve hizmetsizlik yaşayan Muş Bingöl Kars gibi kentlerde belediyeyi AKP’den alacağız. Ama bunun ötesinde tüm Türkiye’ye ve demokrasi güçlerine emekçilere, kadınlara, STK’lara, sendikalara, hakkı kısıtlanmış tüm mağdurlara, hakkı elinden alınmış olana bir seçenek sunuyoruz” dedi.
’24 HAZİRAN’DA YARIM BIRAKTIĞIMIZ İŞİ 31 MART’TA TAMAMLAYALIM’
Temelli, “Gelin demokrasi zemininde buluşalım gelin hep birlikte faşizme karşı, AKP-MHP blokuna karşı güç birliği yapalım ve 24 Haziran’da yarım bıraktığımız işi 31 Mart’ta tamamlayalım. Radikal demokrasi perspektifimiz ile yerellerde yerinden yönetim anlayışımızla, katılımcı bütçe anlayışımızla geçmişten gelen birikimlerimizi geleceğe akıtarak özgür yarınları var edeceğiz. Yerel demokrasiyi güçlendireceğiz” dedi.
Konuşmaların ardından HDP Eş Başkanları seçim bildirgesini okudu. Bildirgede dikkat çeken başlıklar şunlar oldu:
BİRLİKTE KARAR VERECEĞİZ, BİRLİKTE YÖNETECEĞİZ
Hedefimiz, daha çok belediyede “doğrudan demokrasi”yi hayata geçirmek. HDP belediyelerinde herkese “eşit hizmet” verilecek. Asla ayrımcılık olmayacak. Halkın iradesine, her türlü farklılığa saygı gösterilecek. Kimse dışlanmayacak. Tüm farklılıklar gözetilerek yurttaşların kent yönetimine katılmaları sağlanacak. Halk yönetime “bizzat ve bilfiil” katılacak. Kent Meclisleri, Kent Forumları, Mahalle Meclisleri, Köy Meclisleri, Kadın Meclisleri, Gençlik Meclisleri yaygınlaştırılacak. Kadın özgürlükçü anlayış hâkim kılınacak. Kadınlar her kademede eşit temsil edilecek. Cinsiyetçi hiçbir uygulamaya izin verilmeyecek.
BÜTÇE HALKINDIR HALKLA BİRLİKTE YAPACAĞIZ
Bütçenin hangi hizmet alanlarında ve ne şekilde kullanılacağına sivil toplum kuruluşları, halk meclisleri, demokratik kitle örgütleri ve bütün toplumsal kesimlerle birlikte karar verecek ve uygulayacağız. Belediyelerin gelir-gider kalemlerini belediye binaları ve kentin çeşitli yerlerinde panolara asacağız. Bütün detayları belediyenin web sayfasında yayınlayacak ve harcanan her kalem için yurttaşlara hesap vereceğiz.
YEREL EKONOMİYİ GÜÇLENDİRECEĞİZ
Yerel ekonomiyi bütün toplumsal kesimlerin katılımıyla planlayıp, düzenleyeceğiz. Yerel kaynakların refahı artıracak biçimde kullanılması için Ekonomi Koordinasyon Kurulları oluşturacağız. Kadınların ücretsiz emek yükünü azaltacak eşit fırsatlar yaratacağız. Ekonomik toplumsal cinsiyet eşitsizliğini giderecek politikalar uygulayacak, işyeri açan kadınların ödeyeceği harç ve vergilerde yüze 50 indirim yapacağız. Kent içinde yeni AVM inşaatlarına izin vermeyeceğiz. AVM’lere karşı sosyal, işlevsel ve kentsel mekânları planlayacak, geleneksel çarşıları destekleyeceğiz.
YOKSULLUKLA MÜCADELE DERNEKLERİ KURACAĞIZ
Paylaşımcı sosyal dayanışma ağlarını geliştireceğiz. Kentin bütün dinamikleri ile ortak çalışmalar yapacak, Yoksullukla Mücadele Dernekleri’ni kuracağız. İşsizliği azaltmak için, yerel çalışma hayatına yönelik meslek edindirme kurslarını yaygınlaştıracağız. Kursları bitirenlerin iş bulabilmesi için çaba göstereceğiz. İhtiyaç sahiplerine sıcak yemek götürmek için mobil araç uygulamalarını çoğaltacağız. Dayanışma mutfakları açılması için yereldeki STK’lerle iş birliği içinde olacağız. Gıda ve Giyim Bankaları uygulamalarımıza yaygınlaştıracağız.
SEBZE MEYVE HALLERİ KURACAĞIZ
Kuracağımız Sağlıklı Gıda Birimi ile yurttaşlardan gelen şikâyetlerin hızla değerlendirilmesini ve işyerlerinin denetlenmesini sağlayacağız. Meyve-sebze halleri, mezbahalar ve su ürünleri toptan satış yerleri, soğuk hava depolarının teknik ve hijyenik şartlarının kontrolünü düzenli olarak yapacağız. Buralarda bozulan ve imha edilecek gıda ile ilgili işlemlerin vakit kaybetmeden yapılmasını sağlayacağız. Hijyen koşullarını yerine getiren işletmelere Beyaz Bayrak verme uygulamasını yaygınlaştıracağız.
KADIN DAİRE BAŞKANLIKLARI KURACAĞIZ
Kadın politikalarının etkin uygulanabilmesi için Kadın Politikaları Daire Başkanlıkları ile Kadın Politikaları Müdürlüklerini yeniden açacağız. Bu birimlere bağlı Kadın Ekonomi, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele, Kadın Eğitim Birimleri, Kadın Yaşam Merkezleri ve Kadın Kooperatiflerini yeniden kuracağız. Kadınların belediyelerdeki karar süreçlerine etkin biçimde dâhil edilmesi için seçilmişlerden ve çalışanlardan oluşan “belediye kadın meclisleri”, “kadın kurulları” ve “kadın-erkek eşitlik komisyonları”nı geliştirerek yaygınlaştırmaya devam edeceğiz. Şiddete maruz kalan kadınların sosyal, psikolojik, ekonomik, hukuki desteklere ve sığınaklara kolay erişebilmesi için kadın merkezleri, kadın yaşam evleri ve dayanışma merkezlerinin sayısını artıracağız.
ANADİLDE KREŞLER AÇACAĞIZ
Anadilinde eğitim veren çocuk yuvaları, kreşler, atölyeler, kurslar, spor tesisleri, yüzme havuzları, yaz kampları ve eğitim merkezleri açacağız. Çocuk Meclisleri ile çocukları karar alma süreçlerine dâhil edeceğiz. “Çocuklara yönelik cinsel istismar ve şiddeti önleme birimi” kurarak ailelerle sürekli iletişim kuracak, ensest ve çocuk yaşta evlilikleri önleyecek politikaları hayata geçireceğiz.
YAŞLILAR İÇİN BİLGE EVLERİ
Emekliler için okuma ve hobi odaları kuracağız. Çeşitli atölyeler kurarak yetenek ve deneyimlerine göre üretime gönüllü katılım imkânı sağlayacağız. Yaşlı bireylerin kültürel ve toplumsal hafızalarının genç bireylere aktarımı için kuşak buluşmalarını sağlayan “Bilge Evleri” projesini yaygınlaştırarak sürdüreceğiz. Toplu ulaşım araçlarında ücretsiz seyahat etme uygulamasının yaş sınırını 65’ten 60’a düşüreceğiz.
MÜLTECİLERE ONURLU BİR YAŞAM SUNACAĞIZ
Mülteci kamplarının düzenli olarak ilgili STÖ ve kadın kurumları tarafından denetlenmesine dair çalışmalar yapacağız. Göç ve mültecilerle ilgili çalışmalar yürüten ulusal veya uluslararası kurumlarla koordineli çalışmalar yürüteceğiz. Mülteci çocuklara anadillerinde eğitim desteği vereceğiz.
BELEDİYE HİZMETLERİNİ ÇOK DİLLİ YÜRÜTECEĞİZ
HDP, çok dilli ve çok kültürlü belediyeciliği halkların demokratik ve özgür şekilde birlikte yaşamasının gerekliliği olarak görür. Belediye hizmetlerinin Türkçe’nin yanı sıra kayyımların yasakladığı Kürtçe, Süryanice, Ermenice, Arapça, Lazca gibi dillerde verilmesini savunur. Belediye eş başkanları ve meclis üyeleri ile halkla ilişkiler çalışanlarının yerel dilleri bilmesine özen göstereceğiz. Dil Koruma ve Geliştirme Müdürlükleri kurarak Kürtçe, Süryanice, Ermenice, Arapça ve farklı dillerin korunup geliştirilmesi için çalışmalar yürüteceğiz. Halk edebiyatının yazılı ve sözlü eserlerini araştırarak Kürtçe ve diğer anadillerinde yeniden derleyen çalışmalar yapacağız. Belediyelerimizin yazışma, duyuru ve basın açıklaması gibi faaliyetlerini çok dilli yapmaya devam edeceğiz. Kentleri, mahalleleri, köyleri, sokakları ve caddeleri çok dilli isimlendirmeye devam edeceğiz. Kamusal alanlardaki panoların ve tabelaların çok dilli olmasını sağlayacağız. / DUVAR