Hasankeyf’te yıkım korkutuyor

Hasankeyf’te yıkım korkutuyor
REKLAM ALANI
Yayınlama: 16.08.2017
Düzenleme: 16.08.2017 16:03
1.433
A+
A-

 

Hasankeyf’te tehlike arz eden kayaların düşürülmesi için dinamit patlatılmasına tepki topladı. Hasankeyfi Yaşatma Girişimi konuyla ilgili açıklama yaptı.

Ilısu baraj göleti altında kalacak olan Batman’ın tarihi Hasankeyf ilçesinde dinamitle yıkım tepki topladı. Sosyal medyada tepkilerini dile getiren çevre örgütleri dinamit patlatmanın bir an önce durdurulmasını isterken, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, konuyu Meclis’e taşıdı.

Çalışmaların tarihi ilçenin dokusuna büyük zarar vereceğini ifade eden Hasankeyfi Yaşatma Girişimi şu açıklamayı yaptı:

“Yerinde yapılan inceleme ve gözlemlerde tehlike arz etmeyen ya da düşme ihtimali az olan kayaların da düşürülmeye çalışıldığı görülmüştür. Bu kayaların düşürülmesi çalışmalarında dinamit tarzı patlayıcılar kullanılmaktadır. Bu patlamalar diğer kayalarda da titreşimlere neden olmakta, kalenin doğal yapısı bozulmaktadır. Patlamalardan dolayı oluşan ses yerel halkta, özellikle çocuklarda- korkuya neden olmaktadır. Bunun yanında kayaların düşürülmesi çalışmalarında oluşan toz-duman esnafların da çalışmalarını olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca kayaların düşürüldüğü yerlerde kilise kalıntıları ve eski kayadan yapılmış şaraplıklar bulunmaktadır. Düşen kaya parçaları kilise kalıntılarına ve şaraplıklara geri dönüşü olmayan zararlar vermektedir.”

Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi’nin yaptığı açıklamada dinamitle yapılan çalışmaların durdurulması gerektiğini belirterek “Mağaralara ve vadilere dolgu yapılması, perde betonla kalenin izole edilmesi, kayaların zorla düşürülmeye çalışılması 12 bin yıllık Hasankeyf’in doğal tarihine zarar vermektedir. Doğal tarihin betonla izole edilip yapılacak antik liman turizmi canlandırmayacaktır. Bu proje ile binlerce yıllık tarih, yaşanmışlıklar kaybolacaktır. Bu proje bilimsel olmadığı gibi kültür varlıklarını koruma kanununa uygun değildir” denildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Jeoloji Yüksek Mühendisi Ümit Işık “2010’da Hasankeyf Kalesi’nden kopan kaya parçası bir kişinin ölümüne sebebiyet vermişti. Hiçbir şey insan hayatından değerli değildir. Kayalar, patlatma, kırma, eritme, iş makineleri, hidrolik iticiler ve levye gibi cihazlarla sökülebilir. Bunlardan en riski olan patlatma yöntemidir. Çünkü sağlam kayaları da çatlatabilir” dedi.

Rüzgar Dağcılık firmasının sahibi Burak Sırtaş, “Mağaralara zarar gelmesin diye kriko ve levye yardımıyla kayaları düşürüyoruz. Bazı kayalar büyük olduğu için aşağı düştüğünde ses ve duman çıkıyor. Dinamit kullanılırsa infilak olur. Kaya çatlatma tozu da kullanıyoruz” dedi.

‘FARK NEDİR?’

HDP Adana Milletvekili Meral Danış sosyal medya hesabından Hasankeyf’le ilgili tweet attı. Danış, “Hasankeyf’in dinamitlenmesi ile Palmira antik kentinin havaya uçurulması arasındaki fark nedir?” dedi. 

 Takip et

HDP Kadın ✔@HDPkadin

.@meraldanis: Hasankeyf’in dinamitlenmesi ile Palmira antik kentinin havaya uçurulması arasındaki fark nedir?https://www.facebook.com/HDPkadin/photos/a.909873702376176.1073741828.909687632394783/1627746970588842/?type=3&theater …

11:53 – 16 Ağu 2017

 

ankara hosting
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.