Ermeni Soykırımı kararı, Almanya Anayasa Mahkemesi’nde

Ermeni Soykırımı kararı, Almanya Anayasa Mahkemesi’nde
REKLAM ALANI
Yayınlama: 10.06.2016
Düzenleme: 10.06.2016 16:59
1.113
A+
A-

Almanya Federal Meclisi’nde kabul edilen Ermeni Soykırımı tasarısının iptali için Ankaralı avukat Melih Akkurt, Almanya Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.

Almanya Federal Meclisi’nde 2 Haziran’da oylanarak kabul edilenErmeni Soykırımı Tasarısı, Ankaralı avukat Melih Akkurt tarafından Almanya Anayasa Mahkemesi’ne taşındı.

Deutsche Welle Türkçe’den Beklan Kulaksızoğlu’nun haberine avukat Akkurt, onaylanan tasarının iptalini istiyor.

Akkurt, itirazın Birleşmiş Milletler’in Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılmasına Dair Sözleşmesi’nin 6’ncı maddesine dayandığını belirterek, “Bu maddeye göre soykırım konusunda karar vermeye yetkili tek organ mahkemelerdir. Bu anlamda parlamento tarafından verilen karar yok hükmündedir. Bizim de en temel dayanaklarımızdan biri budur” diye konuştu.

Reddedilmesi yüksek olasılık

Bu maddeye göre soykırım filini işlediğine dair suç isnadı bulunun kişilerin, suçun işlendiği ülkedeki devletin yetkili mahkemesi veya yargılama yetkisi söz konusu ülkeler tarafından kabul edilmiş bir ceza mahkemesi tarafından yargılanabileceğini belirtiyor.

Fakat Almanya Anayasa Mahkemesi’nin başvuruyu reddetmesi de olası çünkü Alman Federal Meclisi’nin Ermeni Soykırımı’nı tanıması sadece bir meclis kararı. Bunu göre karar yasa hükmünde değil ve herhangi bir yargı iddiasında bulunmuyor. Ayrıca Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvurular sadece kanunlarla ilgi olabiliyor. Bu sebepten dolayı daha önce hiçbir meclis kararı Anayasa Mahkemesi’ne götürülmemişti.

“AYM reddederse AİHM’e gideceğiz”

Melih Akkurt bu durumun farkında olduğunu belirterek, “Tabii Anayasa Mahkemesi’ne kanunlarla ilgili gidilmesi söz konusu. Fakat söz konusu karar neticesinde artık icrai sonuçlar doğmuş, sonuçta Osmanlı Devleti’nin ardılı olan Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm vatandaşları soykırımcı olarak ilan edilmiştir. Söz konusu kararın da dava konusu kılınabileceğinden bahisle Anayasa Mahkemesi’nde davamızı açtık. Bunun incelenerek önkoşullar açısından sakınca yoktur şeklinde değerlendirildikten sonra uyuşmazlığın esasında inceleneceğini düşünüyoruz” dedi.

Böyle bir meclis kararıyla ilgili olarak gidebilecekleri başka bir kurum olmadığına söyleyen Akkurt, Anayasa Mahkemesi’nin başvuruyu reddetmesi durumunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceklerini belirtti.

Konuyla ilgili konuşan Alman Yeşiller Partisi eski milletvekili, hukukçu Memet Kılıç da bir yasa hükmü olmadığına vurgu yaparak, “Almanya politik bir karar alarak geçmişte olanları soykırım olarak değerlendirmiştir. Almanya parlamentosunun buna hakkı vardır” dedi.

Daha önce aralarında Fransa, Hollanda, Avusturya ve İsviçre’nin de bulunduğu 23 ülke meclisinin de benzer bir soykırım kararına imza attığını hatırlatan Kılıç, gelen itiraz başvurusunun başarı şansı olmadığını savundu.

Okul kitapları için eyaletlere başvuru

Öte yandan Almanya Federal Meclisi’nin kararında, Ermeni Soykırımı’nın Almanya okul kitaplarında da yer alması isteniyor. Ancak federal yapıya sahip Almanya’da ders kitapları konusunda yetki eyaletlerde.

Almanya Türk Toplumu (TGD) Başkanı Gökay Sofuoğlu konuyla ilgili örgütlü oldukları eyaletlerde eğitim bakanlıklarından randevu talep etiklerini ve yanıt beklediklerini ekledi.

2005’ten beri Brandenburg’un okul kitaplarında

Avukat Memet Kılıç ise Ermeni Soykırımı’nın ilk olarak Brandenburg eyaletinde okul kitaplarına eklendiğini söylüyor:

“Türkiye’nin büyük protestoları sonucu okul kitaplarından geri çıkardılar. Bunun üzerine tam da tarihçilerin Alman kamuoyunda ciddi bir tartışma başlatmaları üzerine Brandenburg üç ay sonra tekrar programına aldı. Yani 2005’ten bu yana Brandenburg’da bu ders olarak okutuluyor. Ayrıca Fransa’nın ders kitaplarına da 2012 yılında girdi. Orada da okutuluyor”.

ankara hosting
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.