Erdoğan-Trump görüşmesi öncesi Gülen’den Washington Post’a makale

Erdoğan-Trump görüşmesi öncesi Gülen’den Washington Post’a makale
REKLAM ALANI
Yayınlama: 16.05.2017
Düzenleme: 16.05.2017 10:54
1.215
A+
A-

Fethullah Gülen, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Donald Trump'la Beyaz Saray'da görüşeceği gün Washington Post'a bir makale yazdı. Gülen darbe girişiminden sorumlu olduğu suçlamasını reddetti, 'Türkiye'nin demokrasiden uzaklaştığını' savundu.

Ankara’nın 15 Temmuz askeri darbe girişiminin bir numaralı şüphelisi olduğu gerekçesiyle Washington’dan iadesini istediği Fethullah Gülen, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump’la Beyaz Saray’da görüşeceği gün Washington Post için bir makale kaleme aldı. Gazetenin yorum sayfasında yayımlanan ‘Artık tanımadığım Türkiye’ başlıklı makalede, Gülen ‘Türkiye’nin demokrasiden uzaklaştığını’ ve ‘Batı’nın yardım etmesi gerektiğini’ savundu.

Bir zamanlar demokrasisini ve ılımlı bir laiklik türünü güçlendirme yolunda umut vaat eden bir ülke olarak bildiğim Türkiye, gücü elinde toplamak ve muhalefeti bastırmak için elinden geleni  yapan bir cumhurbaşkanının hükmüne girdi” iddiasında bulunan Gülen, “Batı Türkiye’nin demokratik bir yola dönmesine yardımcı olmalı” ifadelerini kullandı. Gülen, Erdoğan-Trump görüşmesinin ve önümüzdeki haftaki NATO zirvesinin bu amaçla kullanılması gerektiğini savundu.

‘TÜRKİYE HALKI İÇİN KORKUYORUM’

Gülen, “Kınanması gereken darbe girişiminden sonra 15 Temmuz’dan bu yana, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan sistematik olarak masum insanlara zulmediyor; Kürt, Alevi, laik, solcu, gazeteci, akademisyen veya Hizmet üyesi olsun, 300 binden fazla Türkiye vatandaşı tutuklandı, gözaltına alındı, kovuldu ya da hayatları mahvoldu” ifadelerini kullanan Erdoğan, darbe girişimiyle ilgisi olmadığı tezini de yineledi.

Gülen, cumhurbaşkanlığının yetkilerini genişleten 16 Nisan anayasa referandumu hakkında “Bu yeni otoriterlik aşamasına girerken Türkiye halkı için korkuyorum” yorumunu yaptı; ‘reform ve demokrasi vaadiyle iktidara gelen AK Parti’nin zaman içinde otoriterleştiğini’ savundu.

‘TÜRKİYE KÂBUSA DÖNÜŞECEK’ İDDİASI

“Erdoğan’ın zulmü sadece bir iç mesele değil” yorumunu da yapan Gülen, “Sivil toplum, gazeteciler, akademisyenler ve Kürtlerin gördüğü zulüm, ülkenin uzun vadeli istikrarını tehdit ediyor” diyerek ‘diktatörlük rejimi altında olan, şiddet eğilimli radikalleri için bir sığınak haline gelen ve Kürt vatandaşlarını umutsuzluğa iten bir Türkiye’nin Ortadoğu’da güvenlik için bir kabusa dönüşeceğini’ de savundu.

‘YENİ MÜFREDAT’

Gülen makalesinin sonunda, Türkiye’de demokrasiye dönüş için ‘yeni bir sivil anayasa hazırlanmasının’ ve ‘demokratik, çoğulcu değerleri, eleştirel düşünceyi öne çıkaran bir eğitim sistemi oluşturulması’ gerektiğini savundu.

Makale, “Ben muhtemelen Türkiye’nin örnek bir demokrasiye dönüştüğünü görecek kadar yaşamayacağım ama otoriterleşme eğiliminin çok geç olmadan tersine çevrilebilmesi için dua ediyorum” sözleriyle son buldu. (Dış Haberler)

MAKALENİN İNGİLİZCE ORİJİNALİ

 

ankara hosting
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.