Erdoğan: Cumhur İttifakı’na gölge düşmesine izin vermemeliyiz

Erdoğan: Cumhur İttifakı’na gölge düşmesine izin vermemeliyiz
REKLAM ALANI
Yayınlama: 23.10.2018
809
A+
A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan, grup toplantısında Kaşıkçı cinayetine ilişkin konuştu. Erdoğan, 'Başkonsolosluktan başka bir ekip Belgrad Ormanı ve Yalova'da keşif çalışması yapıyor' dedi. 'Meseleyi bir kaç güvenlik mensubunun üstüne yıkmanın kamuoyunu tatmin etmeyeceğini' söyleyen Erdoğan, Selman'a 'Tutukluları Türkiye'de yargılayalım' çağrısında bulundu. MHP lideri Bahçeli'nin 'hiçbir ittifak beklentimiz kalmadı’ açıklamasına da değinen Cumhurbaşkanı "Gördük ki MHP kendisi için çok farklı bir tercih yaptı, saygı duyarız" açıklaması yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan’ın Cemal Kaşıkçı cinayetine kabul etmesinin ardından ilk grup toplantısını gerçekleştirdi. Erdoğan’ın konuşması yabancı basın tarafından da yakından takip edildi. Konuşma 3 dilde yayınladı.

SUUDİ ARABİSTAN’A ‘TÜRKİYE’DE YARGILAYALIM’ ÇAĞRISI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin merakla beklenen konuşmasında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’a seslendi. Cinayetin planlı olduğunu vurgulayan Erdoğan,  Suudi yönetiminin açıklamalarına güvenmediğini belirterek, tutukluların Türkiye’de yargılanmasını istedi. Erdoğan’ın açıklamaları dünya basınında, ‘Suudilerin tavrının Türkiye tarafından resmen reddedilmesi’ olarak yorumlandı.

‘BUNLARA KADER MAHKUMU DİYEBİLİR MİYİZ?’

MHP’yle aralarında gerginliğe neden olan af tartışmalarına da değinen Erdoğan “Farklılıklarla ilgili değerlendirmelerimizi yapıcı bir dille ifade etmeye çalıştık, kimseye kişisel olarak saygısızlık etmeyi aklımızdan geçirmeyiz” dedi.

‘CUMHUR İTTİFAKI’NA GÖLGE DÜŞMESİNE İZİN VERMEMELİYİZ’ 

MHP Lideri Bahçeli’nin ‘yerel seçimlerde ittifak olmayacağına’ yönelik açıklamasına da değinen Erdoğan, “Milletimizin emaneti olan Cumhur İttifakı’nı gündelik siyasi tartışmaların üzerinde tutmak istedik. Gördük ki MHP kendisi için çok farklı bir tercih yaptı, saygı duyarız” ifadelerini kullandı.

‘YOL ARKADAŞIMI FEDA EDEMEM’

Bahçeli’ye seslenen Erdoğan “Ben ayrımcı değilim diyeceksin, yıllarca bakanlık yapmış arkadaşımıza bir taraftan hakaret bir taraftan tehdit savuracaksın. Benim bakanımın arkasında bizler varız. Doğrusu bakanımıza yönelik bu tehdidi ve hakareti gerçekten bir genel başkana yakıştıramadım. Bu çok üzücüydü. Buna yol arkadaşımı feda edemem. Benim arkadaşımın yakından uzaktan ırkçılıkla alakası yok. Kökeni Kürt olabilir, bu millete hizmet etme aşkını yaşamış bir arkadaşımızdır. Neden hedef saptırıyorsunuz. Bu bakanımızın şehrine ve ülkesine büyük hizmetler yaptığına şahidiz. Hiçbir arkadaşımızın tehdit edilmesine göz yumamayız. Bizim Türklükle bir sıkıntımız yok” dedi.

Cumhurbaşkanı af tartışmalarına dair şöyle konuştu;

AF YETKİSİNE SAHİP DEĞİLİZ: Gündemdeki bir diğer konu af ve and tartışmaları arasında gerçekeleşen hadiselerdir. Türkiye 15 Temmuz ile birlikte pek çok konuda olduğu gibi siyasi işbirliklerine girildi. Bu işbirliğinin çok katkısı olmuştur. Çok verimli bir ittifak örneği sergiledik. Parti yönetimleri olarak milletimizin sesine kulak verdik. Yeni yönetim sisteminin inşası gibi temel konularda ittifak içinde olmak her konuda aynı çizgiyi takip etmesini gerektirmiyor. AK Parti ve MHP ayrı partilerdir. Farklı düşündüğümüz konularda herbirimiz kendi yolumuzu takip ederiz. MHP ile af, and, emeklilik konusunda farklı düşündüğümüz görülüyor. Biz bu farkları yapıcı bir dille ifade etmeye çalıştık. Politikalarımızı sonuna kadar savunuruz ama kimseye saygısızlık etmeyi aklımızdan geçirmeyiz. Bizim siyaset tarzımızda da böyle bir uslüp yoktur. Af meselesi gündeme geldiğinde arkadaşlarıma talimat verdim. Böyle bir düzenlemenin milletin vicdanını rahatsız edeceğini gösterdi. Teklife sıcak bakmadığımızı anlatmaya çalıştık. Temel ilke devlet kendisine karşı işlenen suçları af yetkisine sahip olabilir ama kişiye karşı işlenen suçları af yetkisine sahip değildir.

Danıştay’ın aldığı ‘öğrenci andı’ kararına da değinen Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü;

BİZİM TEK ANDIMIZ İSTİKLAL MARŞIDIR: Bizim kimseyi ne kurum ne isim olarak hedef almamız söz konusu değildir. Sosyal medyadaki kimi açıklamaların yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını düşünüyoru ve üzülüyorum.  Andımız geride bıraktığımızı sandığım bir konuydu. 2013’te bunu çözmüştük. Yetki aşımı yaparak maalesef bu düzenlemeyi iptal etmiştir. Türkiye’yi hak etmediği bir tartışmanın içine sürükleyen bu karar, eski hastalıkların yaşadığını gösteriyor. Tek parti CHP’si döneminde başlatılan uygulamayı hala sürdürmeyi çalışmak yanlıştır. Andın ilk halini Türk Ocaklarını kapatmasıyla, üniversitelerini perişan etmesiyle bilinen tıp doktoru Reşit Galip yazmıştır. Türkçe Ezan zulmünün de mimarıdır.  Milletimizin en etkili andı İstiklal Marşıdır. Bunun dışına bir and tanıyoruz, tanımayacağız.

TÜRKÇÜ DEĞİLİM: Ben Türk’üm ama Türkçü değilim. O başka bir şey, o başka bir şey. Irkçılık bizim dinimizde yasaklanmıştır. Her etnik unsur kendi etnik unsuruyla iftihar edebilir. Sizin Türkçülük yapma hakkınız var ama benim Kürt vatandaşımızın Kürtçülük yapmak hakkı doğar. Asla bunu ırkçılık yapma boyutuna taşımayalım. Bunu yaptığınız anda ayrımcılık yapmış olursunuz. AK Parti olarak bu yanlışa düşmedik.

BAŞKA DEVLET TANIMIYORUZ: Türkiye Cumhuriyeti devleti 81 milyonun ortak devleti olduğuna göre, sembolik unsuların hepimizi kucaklaması gerekir. Rabiamız budur. Tek millet. Kökenine, bölgesine bakmaksızın 81 milyon vatandaşımızın tamamını ifade ediyoruz. Ayrımcılık yok. Tek bayrak. uğrunda dedelerimizin ve evlatlarımızın kan döktüğü istiklalimizin alameti farikasını olan değerini vurguluyoruz. Tek vatan derken, 780 bin kilometre vatan toprağının hepimize ait olduğunu söylüyoruz. Tek develt derken maziden atiye uzanan köprü üzerindeki Türkiye Cumhuriyeti’nden başka devlet tanımadığımızı belirtiyoruz.

Kaşıkçı olayına ilişkin kısa bir hatırlama yapak istediğini söyleyen Erdoğan şunları söyledi;

YALOVA’DA KEŞİF ÇALIŞMASI YAPILDI: Suudi Arabistan’ın Başkonsolosluğu’nda öldürüldüğü kesinleşen Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili kapsamlı bir değerlendirme yapmak istiyorum.  Cemal Kaşıkçı ilk olarak 28 Eylül Cuma günü konsolosluğa gidiyor. Bu ziyaretin cinayeti planlayan ekibe haber verildiği anlaşılıyor. Bir planlama ve yol haritası burada çalışmaya başlıyor. Konsolosluk görevlilerinden bazılarının ülkelerine gitmeleri hazırlık çalışmalarının orada yapıldığına işaret ediyor. 1 Ekim’de 16.30’da 3 kişilik bir ekip İstanbul’a geliyor. Başkonsolosluktan başka bir ekip de Belgrad Ormanı ve Yalova’da keşif çalışması yapıyor. Üçüncü ekip de İstanbul’a tarifeli ekip geliyor. Aralarında generallerin olduğu diğer kip özel uçakla İstanbul’a geliyor. Toplam 15 kişilik ekip Başkonsoloslukta buluşuyor. Konsolosluk kamerasındaki hard disk sökülüyor.

LAKAYIK BİR HAVADA KENDİNİ SAVUNUYOR: Kaşıkçı konsolosluğa girdikten sonra bir daha kendisinden haber alınamıyor. Nişanlısı yetkili makamlarımıza başvuru yapıyor. Emniyet müdürlüğü tahkikat başlatıyor. Kameranın incelenmesi sonucunda Kaşıkçı’nın konsolosluktan çıkmadığı tespit ediliyor. Diplomatik dokunulmazlığı olduğu için ilk etapta fiili bir işlem yapılamıyor. Emniyet ve istihbarat inceleme yaparken İstanbul Başsavcılığı da soruşturma açıyor. İlginç bilgilere ulaşılıyor. Cinayetin arifesinden başlayarak 15 Suudi istihbarat, güvenlik ve adli tıpçının ülkemize geldiği görülüyor. Kıayfeti gözlüğü sakalıyla Cemal Kaşıkçı’ya benzetilmeye çalışan kişinin de akşam Riyad’a hareket ettiği görülüyor. Suudi Arabistan Kaşıkçı’nın öldürüldüğü iddialarını reddediyor. Başkonsolos 6 Ekim’de Reuters muhabirini içeriyle davet ederek dolapları açarak lakayık bir havada kendini savunmaya çalışıyor.

SORUŞTURMANIN SONUCUNU BEKLEDİK: Bazı şeyleri sormak, cevaplarını aramak zorundayız. Bu olay İstanbul’da oluyor. Sorumluluk makamındayız. Öyleyse bunu sorgulamak hakkımız. Sis bulutu ortadan kalktıkça diğer ülkeler de harekete geçti. Biz de sessiz kalmayacağımızı ,her türlü adımı atacağımızı ifade ettik. Hiç kimseyi zan altında bırakmamak için soruşturmanın sonucunu bekledik.

KAPSAMLI BİR GÖRÜŞME YAPTIK: 18 Ekim’de başkonsolosluk binasında inceleme yapıldı. 19 Ekim’de Suudi Arabistan yönetimi Kaşıkçı’nın konsolosluk binasında öldürüldüğünü kabul etti. Yönetim adına yapılan açıklamada arbede sırasında öldüğü söylendi. Aynı gün Kral ile bir telefon görüşmesi daha yaptık. Olaya karıştığı belirtilen 18 kişinin tutuklandığını bana ifade etti. Verilen listedeki kişilerin olaya karıştıkları tespit edildi. Bu gelişmeler cinayetin kabul edilmesi bakımından önemlidir. 21 Ekim’de Trump ile kapsamlı bir görüşme yaparak, olayın aydınlatılması konusunda mutabık kaldık.

MESELENİN TAKİPÇİSİYİZ: Cemal Kaşıkçı’nın dünya çapında tanınan bir gazeteci olması bize uluslararası bir sorumluluk da yüklüyor. İnsanlığın ortak vicdanının temsilcisi olarak Türkiye bu meselenin takipçidir. Ortaya çıkan bilgi ve deliller, Cemal Kaşıkçı’nın vahşi bir cinayete kurban gittiğini gösteriyor. Bu cinayet insanlığın vicdanını yaralayacaktır.

 

ankara hosting
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.