Erdoğan: Afetler için düzenlenen yardım kampanyasında 345 milyon TL toplandı

Erdoğan: Afetler için düzenlenen yardım kampanyasında 345 milyon TL toplandı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 06.09.2021
225
A+
A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son afetler için düzenlenen yardım kampanyasında toplanan miktarın 345 milyon liraya ulaştığını bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapıldı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki toplantı yaklaşık 3 saat 10 dakika sürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantının ardından basına açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, son afetler için düzenlenen yardım kampanyasında toplanan miktarın 345 milyon liraya ulaştığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çok tartışılan Merkez Bankası rezervi hakkında “Geçen seneyi 93,3 milyar dolarla kapattığımız döviz rezervlerimiz, 27 Ağustos itibarıyla 118 milyar doları aşmış durumdadır” ifadesini kullandı.

Erdoğan, ‘kamu taşıtlarının tedarikinde, kullanımında ve tasfiyesinde verimliliği artırmak’ için kamu taşıt filo yönetim sistemi kuracaklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle: 

15 VATANDAŞIMIZ HALEN KAYIP: Kabine toplantımızda da salgından, güvenliğe, afetlerden yeni turizm sezonuna etraflıca istişare ettik. Bu ülkenin geleceği ve milleti için çalışan üreten herkesten razı olsun. 2023 hedeflerimize ulaşarak bu gayretleri taçlandıracağız. Salgınla mücadelemizin sürdüğü bu dönemde afetlerin yol açtığı can ve mal kayıplarının acısını hissettik. Güney sahillerimizde etkili olan orman yangınlarının yanı sıra, hayvanlar evler seralar da tahrip oldu. Yangınların söndürülmesinin hemen ardından zararların telafisi için çalışmalar başladı. Şimdiden tamamlanıp teslim edilen evler var. Amacımız 1 yıla kadar inşa edilecek yapıları bitirip hak sahiplerine teslim etmektir. Hayatını kaybeden 82 vatandaşımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Halen kayıp olan 15 vatandaşımızın arama çalışmaları devam ediyor. Bir süre önce Rize ve Artvin’de de sel baskınları yaşanmıştı. Ancak özellikle Kastamonu ve Sinop’taki durum, eşi benzeri görülmemiş, bir benzeri olay yok. Ama böyle bir afeti, manzarayı yaşadık. Mesela Bozkurt’ta ilçeye normalde 1 yılda yağan yağış 2 günde düştü. Bu olağanüstü durum, yüksekliği 5 metreyi bulan sel baskınlarının ortaya çıkmasına neden oldu. Sel bittiğinde mesele Bozkurt’ta geride yüksekliği 4 buçuk ile 7 metre arasında olan toprak, taş, ağaç karışımı bir husubat kaldı.

AFET BÖLGESİNE 287 MİLYON TL ÖDENEK: Yaşanan felaketle mücadele için tüm bakanlıklarımızın, belediyelerimizin sivil kuruluşlarının imkanlarını seferber ettik. 10 binin üzerinde personel ve ihtiyaç olan araç gerçekle felaket bölgelerine adeta çıkartma yaptık. Avrupa ülkelerinde yaşanan sel felaketlerinin ardından aylarca atılamayan atıkları 1 ayda temizledik. Vatandaşlarımızın çoğu sel baskının ardından bir daha asla geri dönemeyecekleri binaları, sokakları devlet işbirliği ile tekrardan yaşanabilir hale getirdik. İçişleri Bakanımız, Çevre ve Şehircilik Bakanımız ihtiyaca göre diğer bakanlarımız afet bölgesine adeta kamp kurmuştur. Su ve elektrik altyapısı neredeyse tamamen çalışılır hale getirilmiştir. Selden etkilenen 3 ilde 509 milyon zarar ortaya çıkmıştır. Bugüne kadar afet bölgesine 287 milyon ödenek aktarılmıştır. Yardım kampanyasında toplanan meblağ 345 milyon lirayı buldu. Hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeden bu felaketin izlerini silmekte kararlıyız. Temel gıda maddelerinden barınmaya insanımızın her ihtiyacı anında karşılanmıştır. Sel bölgesinde zarar hemen tespit edilip proje ve inşa aşamasına geçilmiştir.

Özel sektör dahil tüm kurumlarımızı ve vatandaşlarımızı AFAD’ın yönergelerine göre afet planlarını gözden geçirmeye, eksiklerini tamamlamaya davet ediyorum.

TÜRKİYE KESİNTİSİZ BÜYÜMESİNİ SÜRDÜRDÜ: Geçtiğimiz sene dünya her türlü ekonomik açıdan oldukça zor bir dönem yaşadı. Krizin etkilerini azaltmak için genişleyici politikalara yöneldi. Böylesine zor bir dönemde Türkiye salgının olumsuz etkilerine karşı son derece başarılı oldu. 2020 yılında 1,8’lik büyüme kaydederek G20 ülkeleri arasında bu başarıyı elde eden birkaç ülkeden birisi olduk. Türkiye ekonomisi küresel krizden bu yana iç ve dış konjonktürde yaşanan tüm sıkıntılara rağmen kesintisiz büyümesini sürdürdü. Yılın ilk çeyreğinde yıllık 7,2 ikinci çeyrekte 21,7 oranında büyüme rakamına ulaştık. Türkiye bu rakamlarından ardından dünyada İngiltere’nin ardından 2. sırada yer aldı. Bu dönemde sabit sermaye yatırımlarımızın yüzde 3 oranında büyümesi oldukça sevindiricidir. Bu yatırımlar üretim kapasitemizi artıracaktır.

YÜZDE 9 BÜYÜME İLE KAPATMAYI ÜMİT EDİYORUZ: Büyümenin finansmanını ise yurtiçi tasarruflar ve doğrudan uluslararası yatırımlarla yapmaya çalışıyoruz. Enflasyonun tek haneli rakamlara düşmesini hedefliyoruz. Büyüme Türkiye’nin hedeflerine ulaşmasının temel şartıdır. Bu yılı yüzde 9 civarında büyümeyle kapatmayı ümit ediyoruz. Ekonominin yıllık yüzde 5,3 oranında büyümesini öngörüyoruz. Bu büyümenin kaliteli kapsayıcı ve sürdürülebilir olması için makro ekonomik dengeleri gözeden bir kalkınma modeli uygulayacağız.

YENİ REFORMLA DESTEĞİ SÜRDÜRECEĞİZ: Geçmişte vesayetten FETÖ’ye kadar üzerine düşen nice gölgelerin tartışması altında kalan yargımızın, artık milletimizin kendisinden beklediği bağımsız ve tarafsız duruşunu her geçen yıl güçlendirdiğini görüyoruz. Önümüzdeki süreçte de yeni reformlarla yargıya verdiğimiz desteği sürdüreceğiz.

İHRACAT 207 MİLYAR DOLARI AŞTI: Ağustos itibariyle yıllık ihracatımız 207 milyar doları aştı. Dünya ihracatından aldığımız pay da artıyor. Salgın nedeniyle tüm dünya olduğu gibi ülkemizde de zayıflayan turizm sektörü hızlı bir toparlanma sürecine girdi.

DÖVİZ REZERVLERİMİZ 118 MİLYAR DOLARI AŞMIŞ DURUMDA: Uluslararası rezervlerimiz de belirgin bir şekilde artıyor. Geçen seneyi 93,3 milyar dolarla kapattığımız döviz rezervlerimiz, -özellikle ana muhalefet ve diğer muhalefet, hepsi buraya çok dikkat etmesi lazım- 27 Ağustos itibariyle 118 milyar doları aşmış durumdadır. Salgın döneminde tüm dünya olduğu gibi iş gücü piyasamız da olumsuz etkiledi. Ancak iş gücü piyasalarında da kısa zamanda hızlı bir toparlanmaya şahit olduk. Öyle ki bu yılın ilk yarısında sağlanan istihdam artışı 1,5 milyon kişiye çıkarak salgın öncesi seviyeleri bile aşmıştır.

DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLARI ÖZENDİRECEĞİZ: Bu büyümenin kaliteli, kapsayıcı ve sürdürülebilir olması için makro ekonomik dengeleri gözeten ve yapısal reformla desteklenen bir kalkınma modeli uygulayacağız. Bu kapsamda ekonominin motoru olan sanayi sektöründe, teknoloji seviyesi yüksek sabit sermaye yatırımlarını ve doğrudan yabancı yatırımcıları özendireceğiz. Özellikle de yatırım teşvik sistemini sadeleştirmeye devam edecek, yenilikçi üretime yönelen öz sermaye ağırlıklı gerçekleştirilen ve bölgesel kümelenme öncelikleriyle uyumlu yatırımları münhasıran destekleyeceğiz.

TEK VE EN ÖNEMLİ KOZUMUZ AŞI: Salgınla mücadelede hâlâ tek ve en önemli kozumuz aşıdır. Okulların açıldığı, işyerlerinin tam kapasite üretime geçtiği şu dönemde vatandaşlarımızı bir kez daha aşılarını yaptırmaya ve tamamlamaya davet ediyorum. Küresel sağlık krizinin bitmediğini göz önünde tutarak temizlik, maske ve mesafe başta olmak üzere tüm tedbirlere hassasiyetle riayet etmeyi sürdürmeliyiz.

ÇELTİK FİYATI: Önümüzdeki günlerde başlayacak çeltik hasadı için alım fiyatları, ton başına baldo için 5 bin 500 lira, Osmancık çeşidi için 4 bin 500 lira, luna çeşidi için 4 bin lira.” / DUVAR

 

ankara hosting
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.