Türkiye'de işçiler yasal süreden dört saat daha fazla çalışıyor. İşverenler, çalışanlarına fazla mesai ücreti vermiyor.
Türkiye’de her çalışan yasal süreden dört saat daha fazla mesai harcıyor. İş Kanunu’na göre haftalık mesai süresi maksimum 45 saat olarak belirlendiği halde Türkiye’de haftalık 50 saat ve üzerinde çalışanların oranı yüzde 43’ü geçiyor.Türkiye’eki işçiler ise haftada ortalama 4 saat daha fazla çalışıyor. OECD verilerine göre Türkiye’yi yüzde 28,8 ile Meksika yüzde 27,1 ile Güney Kore takip ediyor.
En son 2015 yılında yayınlanmış olan OECD yıllık verilerine göre yıllık çalışma süresinin bin 765 saat olarak belirlenmesine rağmen Türkiye’de toplam çalışma süresi bin 855 saat.
İŞÇİLER FAZLA MESAİ ALAMIYOR
İş Kanunu’na göre haftalık 45 saatlik mesainin günlere eşit bir şekilde dağıtılması gerekiyor. Yasaya göre bir işçi kendisi rıza gösterse bile yılda 270 saatten daha çok fazla mesai yapamaz. İşçiler 11 saatten fazla çalıştırılamaz. Haftalık 45 saatlik çalışma süresi sınırını aşan her bir saat fazla mesai için işçiye normal saatlik ücretinin yüzde 50 üzerinde ücret ödenir. Normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi gerekiyor. Örneğin işçinin saatlik ücreti 100 TL ise, her bir saat fazla mesai karşılığı işçiye 150 TL ödenmesi öngörülüyor. Öte yandan Türkiye’de işveren, çalışma süresini haftalık çalışma saatlerini farklı zaman dilimlerine bölebiliyor. Sürelerin eşit olması gerekmiyor. Bu durumda işveren, işçiden onay aldıysa pazartesi günü dokuz saat, salı günü yedi saat, çarşamba günü 10 saat işçiyi çalıştırabilir. Burada sadece günlük çalışma süresinin 11 saati geçmemesi kuralı gözetiliyor. Yemek ve çay molaları ise çalışma süresine dahil edilmiyor. İşverenler çalışanlarına fazla mesai ücreti vermiyor.