Elvan’dan 128 milyar dolar açıklaması: Yöntem eleştirilebilir

Elvan’dan 128 milyar dolar açıklaması: Yöntem eleştirilebilir
REKLAM ALANI
Yayınlama: 19.04.2021
517
A+
A-

Bakan Elvan, ‘128 milyar dolar nerede?’ tartışması için “Yöntem eleştirilebilir” dedi. Yolsuzluk iddialarını reddeden Elvan, döviz işlemlerinin elektronik platformlarda yapıldığını söyledi.

Muhalefet, Merkez Bankası’nın eriyen 128 milyar dolarlık rezervini gündemde tutmaya devam ederken, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’dan da açıklama geldi. Merkez Bankası (MB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun geçen cuma günü 128 milyar dolar tartışmasına ilişkin açıklama yaptığını hatırlatan Elvan “Merkez Bankası olağanüstü bir durumda doğrudan işlem yapabiliyor. Hazine ile Merkez Bankası arasında protokol imzalandı. Döviz alım ve satım işlemi Hazine hesapları üzerinden  Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilmiştir. Burada Merkez Bankası’nın, muhabir bir banka aracılığıyla bu alım ve satım işlemlerinin elektronik işlem platformlarında gerçekleştiğini görüyoruz. Bu platformda piyasa yapıcı yerli ve yabancı bankalar yer alıyorlar, herhangi bir şahıs yok” dedi.

‘KASIMDAN SONRA DÖVİZ SATILMADI’

“Yöntem eleştirilebilir, tartışılabilir ama ‘yolsuzluk var’ ithamları doğru bir yaklaşım değil” ifadesini kullanan Elvan, kasım ayından sonra ise döviz satış işlemi gerçekleştirilmediğini öne sürdü.

ELVAN: DÖVİZ İŞLEMLERİ ELEKTRONİK PLATFORMLARDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

NTV canlı yayınında soruları yanıtlayan Bakan Elvan’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

🔸Bu işin gerçek sahibi Merkez Bankasıdır, teknik düzeyde bir açıklama yapmadan benim bir açıklama yapmamın MB’nin bağımsızlığı üzerinde bir gölge oluşturabileceğini düşünerek açıklama yapmadım. MB’den teknik açıklama geldiği için ben de açıklama yaptım.

🔸Hazine hesapları üzerinden döviz alım ve satım işlemi Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilmiştir. Burada Merkez Bankası’nın muhabir bir banka aracılığıyla bu alım ve satım işlemlerinin elektronik işlem platformlarında gerçekleştiğini görüyoruz.

🔸Bu platformda piyasa yapıcı yerli ve yabancı bankalar yer alıyorlar, herhangi bir şahıs yok.

🔸2017’de imzalanan protokol yasaldır.

🔸İşlemler Hazine hesapları üzerinden MB tarafından yapıldı.

🔸İşlemler elektronik platformlarda gerçekleştirildi.

🔸Platformlarda işlem yapan taraflar birbirini bilmiyor.

🔸Merkez Bankası bilançosunda bu hareketler görülebilir.

YÖNTEM ELEŞTİRİLEBİLİR

🔸Dünyada da buna benzer işlemler yapan ülkeler var.

🔸Yöntem eleştirilebilir, tartışılabilir ama ‘yolsuzluk var’ ithamları doğru bir yaklaşım değil.

🔸Verileri açıklamak MB’nin kararı, ama ben fayda görüyorum.

🔸Kesinlikle bir yolsuzluk söz konusu değil.

İLK ÇEYREK BEKLENTİ YÜZDE 5 BÜYÜME

Rakamdan daha çok ekonomik büyümenin sağlıklı-sürdürülebilir olması önemli. 2021 ilk çeyrekte yüzde 5 civarı bir büyüme bekliyoruz. İkinci çeyrekte baz etkisiyle çift haneli büyüme görürüz.

BELİRSİZLİĞİ AZALTMANIN YOLU FİYAT İSTİKRARI

Enflasyonun yüksek olduğu yerde sağlıklı büyüme olmaz. Yüksek enflasyon düşük gelir grubunu olumsuz etkiliyor. Belirsizliği azaltmanın yolu fiyat istikrarından geçiyor. Kısa vadeli kazanım uğruna uzun vadeden vazgeçmeyeceğiz.

BÜTÇE AÇIĞI HEDEFİ YÜZDE 3,5

Pandemi nedeniyle bütçede olmamasına rağmen 46,5 milyar liralık ilave tedbir söz konusu. Harcamalara rağmen bütçe açığı hedefini yüzde 3,5’e çektik.

150 MİLYAR LİRA KREDİ TAKİBE DÜŞMÜŞ DURUMDA

Takipteki alacak tutarı 150 milyar TL, oranı yüzde 4. 150 milyar TL alacağa 115 milyar TL karşılık ayrıldı. Yakın izlemede 350 milyar TL var, karşılık oranı yüzde 16. Bankalar yakın izlemedeki borcun yüzde 20’sini riskli görüyor. Ekonomik reform programının yüzde 77’si bu yıl yapılacak. / DUVAR

 

ankara hosting
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.