Elektrik Mühendisleri Odası: Aynı miktarda kullanıma rağmen fark 46.6 TL oldu.
Elektrik ve doğalgaz fiyatları konut aboneleri için 1 Ekim itibariyle yüzde 9 zamlandı. Sanayideki aboneler için ise bu oran yüzde 18.5 oldu.
Konut kullanıcılarının elektrik faturasının 2017 yılsonuna göre yüzde 44.9, sanayi, ticarethane, tarımsal sulama ve aydınlatma tarifelerine yapılan zammın ise yüzde 70’i aştığını hatırlatan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), 230 kilovatsaat elektrik tüketen dört kişilik bir ailenin geçtiğimiz yıl sonunda aynı kullanıma 90.4 TL, bir yıl içerisinde yapılan zamlarla aynı kullanıma 137 TL ödeyeceğini belirtti. Dört kişilik bir ailenin aynı kullanımı yapsa dahi bir yıl içinde ödediği ücret 46.6 TL arttı.
GEÇEN AYA GÖRE 11, GEÇTİĞİMİZ YILA GÖRE 46.6 TL ARTTI
Enerji fiyatları için 3’er aylık dönemler halinde uygulanan maliyet esaslı fiyatlandırma mekanizmasının yerine “her ay zam” düzenine geçildiğini, ekim ayı itibariyle bir kez daha yüksek oranda zam yapıldığını hatırlatan EMO, artışın vatandaşın cebine nasıl yansıyacağını 4 kişilik bir ailenin kullanımı üzerinden açıkladı. Buna göre bir evdeki asgari tüketim üzerinden 4 kişilik bir ailenin 230 kilovat saat elektrik harcadığı dikkate alındığında, fon ve vergi kesintileri de eklendiğinde konutların aylık faturası 137 TL’ye çıkacak. Geçen ay yapılan zamla aynı faturanın 126 lira olduğu göz önüne alınırsa, 1 ay içinde gelen zam 11 lirayı geçti. Geçen yıla göre ise konutların elektrik faturalarındaki artış 42.6 TL’ye ulaştı.
‘ZAMLAR EKONOMİDE YAŞANAN SORUNLARI BÜYÜTECEK’
Elektrik fiyatlarına yapılan zamların ekonominin temel girdisi olması nedeniyle üretilen ürünlere yansıyacağını belirten EMO açıklamasında,”Türkiye’nin içinde bulunduğu kriz ortamında bu zamlar ve getireceği enflasyon artışlarının ekonomide yaşanan sıkıntıları daha da büyüteceği açıktır. Sorunların temelinde yıllardır sürdürülen yanlış ve dışa bağımlı enerji politikalarının büyük etkisi vardır. ‘Yerli ve milli’ söyleminin arkasında ithal kaynakların egemenliği devam etmekte, özelleştirme ve serbestleştirme politikaları adı altında dış borçla büyütülen enerji sektörünün yaşadığı kriz giderek derinleşmektedir. Bugüne kadar sürdürülen yanlış politikalardan artık vazgeçilmeli, elektrik hizmeti kamusal bir anlayışla sunulmalı, bu çerçevede elektrik fiyatları da günübirlik çıkarlar ve piyasadaki etkin lobilerin taleplerine göre değil, kamu yararı doğrultusunda belirlenmelidir” ifadelerine yer verdi. (DUVAR)