Dünya Sağlık Örgütü, korona virüsünün Omicron varyantı hakkında üye ülkelere brifing verdi: Varyantın küresel yayılma riski yüksek. Yeni Covid dalgaları yaşanabilir.
Korona virüsünün yeni ortaya çıkan ve aşıların hedef aldığı noktada çok sayıda mutasyon içeren Omicron varyantı hakkında birçok soru hâlâ yanıtlanmamışken, Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) uyarı geldi. 194 üye ülkeye teknik brifing veren DSÖ, “Omicron’un küresel seviyede daha fazla yayılması potansiyeli yüksek” uyarısı yaptı.
DSÖ açıklamasında, “Omicron bağlantılı genel risk çok yüksek” ifadeleri kullanılırken, “Varyantın özelliklerine bağlı olarak, gelecekte ağır sonuçları olacak yeni Covid-19 dalgaları yaşanabilir” denildi.
“Omicron’un çivili proteininde daha önceden görülmemiş sayıda mutasyon var” diyen DSÖ, “Bunlardan bazıları pandeminin gidişatı üzerindeki potansiyel etkileri nedeniyle endişe verici” ifadelerini kullandı. DSÖ, “Genel olarak bakıldığında, Omicron’un bağışıklık sisteminden kaçma potansiyelinin büyüklüğü konusunda önemli belirsizlikler söz konusu” uyarısında bulundu.
DSÖ, aşılı kişiler arasında ‘küçük ve öngörülebilir bir oranda’ Omicron enfeksiyonunun beklendiğini belirtirken, “Omicron’un hem aşıdan hem de geçmiş hastalığın sağladığı bağışıklıktan potansiyel olarak ne kadar kaçtığını anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.
DSÖ, varyantın yayılma hızının anlaşılabilmesi için üye ülkelere ilk Omicron vakalarını ve test yapılan örneklere oranını raporlama çağrısında bulundu. DSÖ, yüksek riskli grupların aşılanmasının hızlandırılmasını ve ülkelerin olası Omicron dalgasına hazırlık yapmasını da talep etti.
Korona virüsünün kasım ayının ortalarında ilk olarak Güney Afrika Cumhuriyeti’nde tespit edilen Omicron varyantı, aşıların hedef aldığı çıkıntılı proteininde 30’u aşkın mutasyon içermesi nedeniyle endişe yarattı. Varyantın ne kadar hızlı yayıldığı, Covid-19 hastalığının seyrini nasıl etkilediği, aşıların etkisini azaltıp azaltmadığı ve geçmişte Covid geçirmiş kişilerin bağışıklık sisteminden kaçıp kaçmadığı henüz bilinmiyor. Ancak bilim insanları, mutasyonlardan bazılarının özellikle kaygı verici olduğunu belirtiyor.
ABD’de salgın yönetiminde en yetkili isim ve Başkan Joe Biden’ın sağlık baş danışmanı olan Anthony Fauci, bu soruların yanıtlanmasının iki haftayı bulabileceğini söyledi.
Dünya çapındaki panik ise sürüyor. Avrupa’da bir dizi ülkede yeni Omicron vakaları tespit edilirken, Japonya dün sınırlarını geçici olarak dünyaya kapattı. Kararın bu akşamdan itibaren yürürlüğe gireceği, bu süreçte bazı ülkelerden gelen kişilerin karantinaya alınacağı açıklandı. Geçtiğimiz günlerde İsrail ve Fas da sınırlarını geçici süreliğine kapatmıştı. / DUVAR