Dünya Sağlık Örgütü, obezitenin Avrupa’da “salgın boyutuna” ulaştığını söyleyerek, Türkiye’nin obez veya kilolu yetişkin oranı açısından ilk sırada olduğunu belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), obezitenin Avrupa genelinde “salgın boyutuna” ulaştığını söyleyerek, bölgede yılda 1.2 milyon kişinin ölümüne yol açtığını söyledi. DSÖ’nün yayınladığı rapora göre, Avrupa’da yaşayan yetişkinlerin yüzde 59’u ve okul çağındaki çocukların üçte biri ya kilolu ya da obez olarak nitelendiriliyor.
Raporda “Avrupa bölgesinde aşırı kilolu ve obezite oranlarında sürekli bir artış meydana geldi ve hiçbir devlet obeziteyi durdurmak için 2025 yılı hedefine ulaşma yolunda değil” denildi.
YILDA EN AZ 200 BİN KANSER VAKASINA YOL AÇIYOR
Obezitenin yılda en az 200 bin kanser vakası dışında çeşitli kalp sorunlarına ve tip 2 diyabet gibi hastalıklara yol açtığı belirtildi. Raporda “Avrupa bölgesi genelinde, obezite yüksek ihtimalle yılda en az 200 bin yeni kanser vakasının oluşumuna neden oluyor ve bu rakamın gelecek yıllarda yükselmesi bekleniyor” ifadelerine yer verildi.
TÜRKİYE NÜFUSUNUN YÜZDE 66.8’İ FAZLA KİLOLU, YÜZDE 32.1’İ OBEZ
Türkiye’nin obez veya kilolu yetişkin oranı açısından ilk sırada olduğu belirtildi. Türkiye’de yetişkin nüfusun yüzde 66,8’i fazla kilolu, yüzde 32.1’i ise obez olarak nitelendirildi. Türkiye’nin ardından, yetişkinlerde fazla kiloluların oranının en yüksek olduğu ülkeler sırasıyla Malta, İsrail ve İngiltere oldu.
Rapor, Covid-19 pandemisinin obezite oranlarını ciddi bir biçimde etkileyerek, sağlıksız beslenme alışkanlıklarına ve hareketsiz yaşam stiline sebep olduğu belirtildi.
SİYASİ İSTEKLİLİĞİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluge, vahimleşen durumu yine de tersine çevirmenin mümkün olduğunu belirterek, “sağlığa yatırım yapılması” konusunda çağrıda bulundu. DSÖ ayrıca durumu çözmek için güçlü bir siyasi istekliliğin önemine dikkat çekerek, şekerli içeceklerde vergilerin azaltması ve sağlıklı gıdaların üretimi için verilen devlet desteklerinin arttırılmasını istedi. / DUVAR